Selectați pagina

Peste 100 de persoane au fost înțepate de căpușe, în ultima perioadă. Care este riscul să facă boala Lyme

Peste 100 de persoane au fost înțepate de căpușe, în ultima perioadă. Care este riscul să facă boala Lyme

90 la sută dintre căpușele din zona Cluj pot transmite boala Lyme, avertizează specialiști. Doar în această lună peste 100 de persoane au fost înțepate de căpușe. Insectele sunt mai numeroase în lunile aprilie, mai și iunie, iar cel mai frecvent oamenii sunt mușcați de căpușe în parcuri sau în timpul plimbărilor prin natură.

La USAMV Cluj, specialiștii pot determina dacă o anumită căpușă este purtătoare a bolii Lyme.

Există vreo 30 de specii de căpușe, dar doar 2 sau 3 se hrănesc de pe om. În zona Clujului, cam 90% dintre acestea sunt din specia care transmite boala Lyme, pe lângă alte câteva boli importante la om. Deci, practic, după ce o analizăm, noi putem să îi spunem omului dacă respectiva căpușă transmite boala Lyme. Dar ne oprim aici. În trecut am făcut și analize de biologie moleculaă acestor căpușe, dar a fost un proiect de cercetare, a spus Andrei Mihalca, cercetător în cadrul Universității de Știinte Agricole și Medicină Veterinară Cluj.

Pacienții care sunt înțepați de căpușe trebuie să ia măsuri imediat. În primele 12 ore de la înțepătură, nu există riscul ca pacientul să contacteze boala Lyme, chiar dacă insecta este purtătoarea virusului.

Din punct de vedere clinic nu are nici o relevanță dacă are căpușa sau nu boala Lyme. Pot să vă spun că după ce pacientul a fost mușcat de căpușă, este important ca aceasta să fie scoasă cât mai repede cu putință, în primele minute sau ore. Dacă se scoate căpușa în primele 12 ore, nu există riscul îmbolnăvirii, a declarat Andrei Mihalca, cercetător în cadrul Universității de Știinte Agricole și Medicină Veterinară Cluj.

Potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Cluj, în lunile aprilie și mai s-au înregistrat aproximativ 150 de cazuri, mai puține față de aceeași perioada a anului trecut când doar în cele două luni au fost aprope 300 de persoane înțepate de căpușe. În acest an, nu a fost confirmat a fost confirmat nici un caz de boală Lyme.

Medicii ne recomandă să folosim soluții speciale pentru a ne feri de insecte. Sprayurile împotriva căpușelor se găsesc în farmacii iar soluțiile trebuie reaplicate dacă petrecem mai mult de 2-3 ore în natură.

Boala Lyme
Boala Lyme este o boală infecțioasă produsă de Borrelia burgdorferi. Căpușele din genul Ixodes sunt principalul vector de transmitere a bolii Lyme. Acestea se găsesc adesea pe șoareci, veverițe și alte mamifere mici, sau se hrănesc cu sângele lor, ca în cazul căprioarelor și cerbilor, dar nu le provoacă nici un rău
Căpușele sunt înscrise în categoria vectorilor de transmitere a mai multor boli, putând transmite o serie de agenți patogeni, bacterii și paraziți. Printre aceștia, babesia, bartonella, ehrlichia, mycoplasma, leishmania. De asemenea, pot transmite mai mulți viruși, cel mai periculos dintre aceștia fiind virusul meningoencefalitei de primăvara (FSME).

Despre autor