Selectați pagina

Peste 11 la sută dintre pacienți ajung în spital din cauza complicațiilor date de diabet STUDIU

Peste 11 la sută dintre pacienți ajung în spital din cauza complicațiilor date de diabet STUDIU

11,6% dintre pacienții diagnosticați cu diabet, adică 100.000, au fost spitalizați cel puțin o dată în ultimul an pentru complicații cauzate de această boală, indică un studiu realizat de IMAS la solicitarea Centrului pentru Inovație în Medicină cu prilejul Zilei Mondiale a Diabetului.

Aproape 40% dintre pacienții cu diabet cuprinși în studiu au fost diagnosticați de către un medic ca având probleme cu vederea, iar pe locul doi în topul celor mai frecvente complicații la pacienții români sunt problemele cardiace — 37,5% fiind diagnosticați în acest sens, potrivit agerpres.ro

Neuropatiile sunt a treia mare categorie de complicații prezente la 36,6% dintre pacienți, iar pentru 18% medicul a indicat probleme renale.

Prevalența diabetului în România este de 10,3% în rândul persoanelor cu vârste de peste 18 ani (1,8 milioane de români au diabet), dublu față de numărul persoanelor înregistrate cu această afecțiune, arată același studiu.

Potrivit studiului, 57% dintre persoanele diagnosticat cu diabet zaharat sunt bărbați.

Dintre respondenții care au fost diagnosticați cu diabet de către un medic, 64,4% fac parte din categorie de vârstă 60 de ani și peste.

56,4% dintre persoanele intervievate consideră că diabetul poate fi vindecat, opinia fiind împărtășită de 40,1% dintre pacienții diagnosticați cu diabet care au participat la studiu.

Cercetarea relevă că aproape 10% dintre cei intervievați consideră diabetul o afecțiune contagioasă, iar 78,9% că diabetul apare ca urmare a unui consum crescut de dulciuri.

36,8% dintre pacienții cu diabet intervievați consideră că afecțiunea lor este mai puțin gravă decât obezitatea, iar 40,6% dintre pacienții cu diabet apreciază afecțiunea lor ca fiind mai puțin gravă decât bolile cardiace.

Același studiu arată că 86,9% dintre cei intervievați recunosc greutatea ca fiind factor de risc pentru diabet.

De asemenea, sedentarismul este admis ca factor de risc de către 75,7% dintre respondenți.

Potrivit studiului, 71,6% dintre pacienții cu diabet nu au mers în ultimele 12 luni deloc la neurolog, 46,8% nu au mers la cardiolog, iar 45,2% nu au mers la oftalmolog.

Totodată, aproape 20% dintre pacienții cu diabet nu au fost la diabetolog în decursul ultimului an.

Doar 63% din totalul celor care au fost diagnosticați cu diabet declară că țin dietă și un procent mult mai mic, 56,7% spun că fac exerciții fizice, mai relevă același studiu.

Potrivit datelor prezentate luni, 18% dintre pacienții cu diabet (150.000) aflați în evidențe spun că nu au găsit medicamentele care le-au fost prescrise în farmacii.

De asemenea, aproape 30% din populație are în familie pe cineva cu diabet.

Despre autor