Select Page

Peste 200.000 de copii riscă să se îmbolnăvească de Rujeolă. DSP-urile, somate să crească rata vaccinării

Peste 200.000 de copii riscă să se îmbolnăvească de Rujeolă. DSP-urile, somate să crească rata vaccinării

Peste 200.000 de copii cu vârste cuprinse între 9 luni și 9 ani riscă să se îmbolnăvească de Rujeolă pentru că nu sunt vaccinați împotriva acestei boli. Dintre aceștia, peste 30 de mii sunt bebeluși, adică au vârste cuprinse între 9 și 11 luni, se arată într-un raport al Ministerului Sănătății, privind Programul Național de Vaccinare.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog i-a avertizat pe directorii Direcțiilor de Sănătate Publică din țară să crească rata vaccinării, până când aceasta va ajunge la 95%, astfel încât populația să fie protejată.

„Direcțiile de Sănătate Publică reprezintă actori importanți în strategia națională de creștere a ratei de vaccinare împotriva rujeolei și a altor boli contagioase. Obiectivul asumat de România privind acoperirea vaccinală împotriva rujeolei este de 95%, un nivel care asigură protecția deplină a populației împotriva situațiilor de epidemie”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății

Potrivit raportului privind Programul Național de Vaccinare, în 5 județe din țară – Caraș Severin, Hunedoara, Neamț, Prahova și Ilfov – pragul de vaccinare este, momentan, de sub 50%, iar șefii Direcțiilor de Sănătate Publică de aici vor fi destituiți din funcții.

Apel la sprijin din partea părinților

Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că vaccinarea împotriva bolilor contagioase și periculoase, ca rujeola, este o prioritate națională, iar vaccinul ROR reprezintă o soluție sigură, disponibilă și eficientă pentru a proteja viața și sănătatea copiilor.

„Ministerul Sănătății folosește toate pârghiile de acțiune și toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a imuniza cât mai mulți copii. Însă, pentru a avea succes deplin, este important ca această campanie de vaccinare să fie sprijinită de către părinți și de către toate instituțiile implicate în asigurarea serviciilor de sănătate publică. Ministerul Sănătății va continua campania de vaccinare împotriva rujeolei până când fiecare părinte va fi corect informat cu privire la necesitatea vaccinării împotriva bolilor contagioase”, se mai arată în comunicatul postat pe site-ul Ministerului Sănătății.

La nivel național au fost înființate 964 de centre de vaccinare cu 1.929 medici și 2.080 asistenți medicali.

About The Author