Selectați pagina

Piețele se reorganizează în județul Cluj. Cum vor funcționa, astfel încât să nu fie încălcate regulile pentru evitarea răspânirii Coronavirusului

Piețele se reorganizează în județul Cluj. Cum vor funcționa, astfel încât să nu fie încălcate regulile pentru evitarea răspânirii Coronavirusului

Piețele din județul Cluj se reorganizează, după ce, la nivel național, Guvernul a decis închiderea acestora pentru a limita răspândirea Coronavirusului. În spațiul public, această măsură – de închidere a piețelor agroalimentare și îndemnarea consumatorilor să își facă exclusiv din supermarket cumpărături –  a fost intens contestată. Drept urmare, la novel local, s-au găsit variante care să „fenteze” legea dată de la centru.

În Cluj-Napoca, duminică dimineață, primarul Emil Boc anunța într-un live pe facebook făcut în fața pieței Zorilor, că cele 5 piețe care sunt în subordinea Primăriei Cluj-Napoca (Zorilor, Hermes, Ira, Flora și Grigorescu) nu vor fi închise, ci se vor muta afară tarabele producătorilor agricoli.

Câteva ore mai târziu, reprezentanții Prefecturii Cluj anunțau că în tot județul vor fi reorganizate piețele, astfel încât producătorii agricoli să nu fie afectați de noile măsuri anunțate la nivel național. Planul de reorganizare a fost hotărât în cadrul unei ședințe de lucru la care a luat parte și ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

„În urma unei evaluări punctuale a fiecărei piețe agroalimentare aparținând unităților administrativ-teritoriale menționate, s-a avut în vedere aplicarea unor variante de funcționare, în funcție de specificul pieței:
❗️unde sunt piețe închise și se pot rabata pereții, se vor organiza astfel încât să fie deschise;
❗️unde este posibil se vor muta mesele alocate producătorilor agricoli în spațiile din proximitatea piețelor;
❗️se vor organiza piețe agroalimentare volante, în aer liber, pe alte amplasamente.”, au transmis reprezentanții Prefecturii Cluj

Specialiștii care au participat la ședința de lucru din Cluj spun că noile variante de funcționare ale piețelor vor fi monitorizate, astfel încât riscul de contaminare cu SARS-COV2 să fie minim atât în rândul comercianților, cât și al producătorilor.

„Indiferent de varianta de lucru aleasă, aceasta va fi monitorizată zilnic de instituțiile statului cu responsabilități în domeniu, astfel încât riscul de îmbolnăvire a cetățenilor să fie cât mai redus. Toate variantele de lucru viabile și legale pentru piețele agroalimentare din județ, vor fi aplicate astfel încât să fie în sprijinul producătorilor agricoli autohtoni.”, se mai arată în comunicatul de presă al Prefecturii Cluj

În cele 5 piețe publice din Cluj-Napoca, mesele au fost scoase în fața halelor încă de duminică după-masă, iar producătorii își vor comercializa marfa în aer liber, de luni dimineața.

Sursa foto: Facebook Emil Boc