Selectați pagina

AUDIO PODCAST. Mihai Popescu, manager de proiect: Caravanele mobile de screening pentru cancer sunt o șansă în plus pentru femeile din Ucraina

AUDIO PODCAST. Mihai Popescu, manager de proiect: Caravanele mobile de screening pentru cancer sunt o șansă în plus pentru femeile din Ucraina

Femeile din Ucraina se lovesc de birocrație atunci când încearcă să se testeze pentru depistarea cancerului de col uterin sau a cancerului de sân. Astfel, le rămân două opțiuni, fie scot bani din buzunar și merg spre clinicile private, însă, prea puține dintre ele își permit, fie aleg să stea pe liste de așteptare câteva luni, pentru investigații decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. O șansă reală pentru un diagnostic rapid și corect sunt caravanele mobile de screening pentru cancer, care ajung în marile orașe din România pe parcusul anului și la care apelează și femeile din Ucraina.

ASCULTĂ PODCASTUL AUDIO

Interviu Mihai Popescu, managerul proiectului de screening pentru cancer de sân derulat de IOCN Cluj

Timp de o lună caravana de screening pentru cancer a staționat și în județul Cluj. Pe esplanada stadionului au fost desfășurate, cu ajutorul a două unități mobile ale Institutului Oncologic, testări gratuite pentru cancerul de col uterin și pentru cel de sân. Peste 6300 de persoane au trecut pragul caravanei de screening pentru cancer. 2800 de femei au fost testate pentru cancerul de col uterin, iar peste 3500 au beneficiat de mamografii gratuite.

VEZI ȘI: REFUGIATE UCRAINENCE, ACCES LA SĂNĂTATE DOAR PE HÂRTIE. MULTIMEDIA

Dintre acestea mai puțin de 1% au fost ucrainence. Și în cazul caravanelor de screening pentru cancer, cea mai dificilă etapă a fost comunicarea medicilor cu pacientele, limba fiind o barieră.

Gabriela Buruian, jurnalist ȘtiriMed, a stat de vorbă cu Mihai Popescu, managerul proiectului de screening al cancerului de sân în cadrul campaniilor ce vizează prevenția, respectiv depistarea precoce a cancerului de col uterin și a celui de sân, derulate de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj.

VEZI fragmente video din PODCAST

Material realizat de:

Gabriela Onț Buruian

Ancuța Ciolan Stăvar

Acest material este realizat în cadrul proiectului SCIENCE+, un demers internațional în domeniul jurnalismului de sănătate și al jurnalismului științific, derulat de Free Press Unlimited.

CITEȘTE ȘI: NUMĂR MARE DE SOLICITĂRI LA CARAVANA DE LA CLUJ ARENA. PERIOADA DE TESTARE GRATUITĂ DE CANCER DE COL UTERIN ȘI DE SÂN SE PRELUNGEȘTE

Urmărește ȘtiriMed și pe canalul de Youtube și pe Facebook

Despre autor