Selectați pagina

Postura incorectă la copii și adolescenți. Când putem spune că un copil are postura corpului vicioasă și ce rol are kinetoterapia

Postura incorectă la copii și adolescenți. Când putem spune că un copil are postura corpului vicioasă și ce rol are kinetoterapia

Postura incorectă la copii și adolescenți poate duce la probleme de sănătate sau stimă de sine scăzută, spun specialiștii. Care este poziția corpului unui copil, încă de la primii pași, cum se relaxează, în ce fel își poartă un școlar ghiozdanul sau în ce poziție stă un adolescent în timp ce este atent la un joc video, toate acestea sunt aspecte la care adulții din familie trebuie să fie atenți. Iar ulterior, copilul trebuie să fie conștient de importanța poziției corpului său.

Kinetoterapeuții susțin că tendința copilului sau, după caz, a adolescentului, de a adopta o postură incorectă, poate fi remediată în sala de gimnastică și cu respectarea câtorva reguli.

IMG 20211115 142516 1
Postura incorectă la copii și adolescenți poate fi corectată cu kinetoterapie

Ce înseamnă postură incorectă la copii și adolescenți

Primul specialist care observă dacă ceva este în neregulă cu postura corpului unui copil, trebuie să fie părintele.

„Când vorbim de copii și adolescenți, în cazul lor postura  poate avea, în primul rând, implicații legate de aspectul fizic, de personalitate sau de stimă de sine. Semnele unei posturi incorecte pot fi: asimetriile umerilor și omoplaților, capul și umerii proiectați înainte, spatele cifozat (n.red.forma de cocoașă), abdomenul proeminent, asimetrii de bazin sau membre inferioare. De asemenea, pot apărea dureri de spate sau dureri articulare, oboseală și scăderea randamentului fizic”, explică pentru ȘtiriMed, Andreea Piticariu, kinetoterapeut, specializat pe terapia cu bebeluși, copii și adolescenți, în cadrul Bazei de Recuperare Medstar Cluj

Odată identificate elementele care pot fi semne ale posturii vicioase, indicat ar fi ca părintele să ceară o evaluare a copilului la kinetoterapeut, pentru a putea începe imediat corectarea, dacă este cazul.

„Înainte de a fi corectate, posturile vicioase trebuie căutate în activitățile zilnice și prevenite. Kinetoterapia, în aceste cazuri, ajută în primul rând la conștientizarea posturilor greșite. Ulterior se va pune accentul pe auto-corectarea posturii, tonifierea musculaturii deficitare, creșterea mobilității (acolo unde este cazul) și refacerea dezechilibrelor musculo-scheletale”, mai precizează Andreea Piticariu, kinetoterapeut în cadrul Policlinicii Medstar Cluj

IMG 20211115 142757 1
Postura incorectă la copii și adolescenți se corectează în timp, dacă se iau măsuri corespunzătoare

Situații frecvente când apare postura incorectă la copii și adolescenți

Specialiștii spun că un copil sau adolescent poate adopta o postură incorectă a corpului fără să conștientizeze acest lucru. Iată care sunt cele mai frecvente situații când copiii și adolescenții adoptă postura greșită:

VEZI ȘI: VIDEO ANDREEA PITICARIU, KINETOTERAPEUT MEDSTAR: CÂND ȘI DE CE TREBUIE DUS BEBELUŞUL LA KINETOTERAPIE

  •  Postura din bancă, de la masa de scris, din mijloacele de transport, când aceștia adoptă o postură “relaxată”: capul proiectat înainte, umerii căzuți, proiectați anterior, spatele cifozat sau poziții asimetrice (stând picior peste picior sau cu un picior sub fesă).
  •           La purtarea ghiozdanului: purtat doar pe un umăr, ghiozdanul nu este lipit de trunchi sau este prea greu. În aceste condiții, apar posturi compensatorii cum ar fi: un corp prea arcuit înainte sau prea arcuit înapoi, mers incorect.
  •           Posturi incorecte la folosirea telefonului, tabletei sau controler-ului de jocuri, la o înălțime necorespunzătoare (acestea sunt ținute prea jos ).
  •           Stând în picioare, când își lasă greutatea doar pe un picior. În acest caz apar asimetrii de bazin și la nivelul coloanei lombare.

„O postură incorectă menținută mai mult de 6 săptămâni  va fi înregistrată de către sistemul nostru nervos central ca fiind o poziție normală și, odată învățată, va fi mult mai dificil să reeducăm postura corectă”, mai spune kinetoterapeutul Andreea Piticariu

Cum poate fi prevenită postura incorectă la copii și adolescenți

Înainte de a trata o postură incorectă a corpului, este indicat ca aceasta să fie prevenită. Prevenție poate însemna kinetoterapie, practicarea unui sport sau atenționarea subtilă a copilului, atunci când părintele observă obiceiuri defectuoase.

„Eu le recomand părinților să încurajeze gestul copiilor și adolescenților de a-și atrage atenția reciproc cu privire la posturile incorecte și același lucru ar trebui să îl facem și noi, adulții, între noi. De asemenea, copiii pot face sport sau diferite exerciții simple de corectare a posturii împreună cu părinții”, explică Andreea Piticariu, kinetoterapeut în cadrul Medstar Cluj

Andreea Piticariu spune că se poate recurge și la ședințe de kinetoterapie făcute preventiv, însă, este posibil ca un copil să se plictisească. Așadar, e importantă colaborarea permanentă între părinte și copil.

CITEȘTE ȘI: MICRONEEDLING SAU FRUMUSEȚEA TENULUI REDATĂ CU AJUTORUL MICRO-ACELOR, DOAR ÎN SEZONUL RECE. UNDE SE FACE ÎN CLUJ

„Concret, ca și prevenție, în primul rând copilul trebuie să înțeleagă de ce trebuie să adopte posturi corecte.Trebuie să aibă o viață activă, asta însemnând activitate fizică minim o oră pe zi, făcând orice sport dorește copilul. Este foarte important ca activitatea fizică să fie pe placul copilului. Desigur, școala este foarte importantă, dar de foarte multe ori se întâmplă ca orele de sport sau activitatea fizică de după școală să fie reduse și subestimate. La fel de importante sunt pauzele în timpul orelor de teme. La fiecare oră de stat jos, minim 10 minute pauză, în care copilul se va ridica de pe scaun și se va mișca. Ar fi bine ca scaunul de la birou să fie reglabil, pentru a putea fi adaptat fiecărui copil. Se evita învățatul pe pat, timp îndelungat”, a punctat Andreea Piticariu, kinetoterapeut în Baza de Recuperare Medstar Cluj.

248722210 1463387134034993 6355257872946484431 n
Andreea Piticariu, kinetoterapeut Medstar, despre postura incorectă la copii și adolescenți

Cât durează corectarea posturii cu ședințe de kinetoterapie

Dacă atunci când vine vorba de prevenție, ședințele de kinetoterapie pentru copii și adolescenți pot fi opționale, lucrurile stau diferit când deja este evidentă postura incorectă. În acest caz, recomandarea clară este lucrul ghidat de kinetoterapeut.

„Posturile greșite menținute mai mult timp vor fi înregistrate ca fiind “normale”, astfel încât se poate întâmplă ca tocmai postura corectă să li se pară copiilor nefirească, obositoare și chiar să apară ușor disconfort sau durere. Reeducarea posturilor vicioase necesită timp, săptămâni, luni sau chiar ani, dacă vorbim de asimetrii care s-au fixat, precum scoliozele și răbdare din partea copiilor și părinților”, concluzionează kinetoterapeutul Andreea Piticariu.

Pe Andreea Piticariu, kinetoterapeut, o găsiţi în Cluj-Napoca, la Baza de Recuperare a Policlinicii Medstar Mărăști.

Andreea Piticariu este specializată în kinetoterapie pediatrică şi kinetoterapie pentru adulţi. Vedeţi AICI toate serviciile oferite în cadrul Bazei de Recuperare Medstar.

TE-AR PUTEA INTERESA ȘI: VIDEO ALINA VĂDAN, KINETOTERAPEUT MEDSTAR: DIASTAZA ABDOMINALĂ SE POATE CORECTA CU AJUTORUL MAI MULTOR TERAPII