Selectați pagina

PREMIERĂ Campanie de informare despre virusul care provoacă unele dintre cele mai urâte boli ale copilăriei: pneumonia și bronșiolitele

PREMIERĂ Campanie de informare despre virusul care provoacă unele dintre cele mai urâte boli ale copilăriei: pneumonia și bronșiolitele

România are, în premieră, o campanie națională de informare despre Virusul Sincițial Respirator (VSR), care cauzează o parte dintre virozele respiratorii, dar și boli precum pneumonia, bronșiolita și bronșita.

Deși sunt boli comune, frecvent întâlnite în spitale și în cabinetele medicilor de familie, mai ales în sezonul rece, aceste boli sunt, potrivit statisticilor, una dintre primele cauze de mortalitate infantilă, în lume. O boală cauzată de VSR îi poate fi fatală unui copil născut prematur sau unui copil cu vârsta de până la doi ani, atrag atenția specialiștii.

Ce este Virusul Sincițial Respirator (VSR)?

Virusul sincițial respirator (VSR) este un virus frecvent întâlnit care se poate transmite ușor de la o persoană la alta. La copii, VSR determină, în general, simptome ușoare și moderate, asemănătoare unei răceli. Însă, medicii atrag atenția că la copiii născuți prematur sau cu anumite probleme pulmonare sau cardiace, poate determina infecții respiratorii grave, care necesită spitalizare. De aceea, sfatul specialiștilor este ca în perioada rece în care este probabilă epidemia de VSR, copiii cu risc înalt de infecție severă cu VSR să beneficieze de tratamentul care să-i protejeze.

„Până la vârsta de 2 ani, aproape toți copiii trec printr-o infecție cauzată de Virusul Respirator Sincițial, fie că vorbim de răceli ușoare, rino-faringite, bronșiolite sau bronșite. În primii doi ani de viață ai copilului, 50% dintre pneumonii și 90% dintre bronșiolite sunt date de VSR. Iar acest virus cauzează de 16 ori mai multe spitalizări decât gripa. Trebuie să știm că epidemiile de VSR au caracter sezonier și durează, în medie, 5 – 6 luni pe an. Vârful de incidență este în sezonul de iarnă. Bolile cauzate de VSR sunt extrem de contagioase. Însă, este bine ca părinții să știe că, în mod normal, un copil trece printr-un număr de 6 – 8 viroze respiratorii, într-un an”, afirmă Șef. Lucr. Dr. Aida Puia, medic primar medicină de familie, Instructor formator, membru al Grupului de lucru „Sănătatea copilului” al Societății Naționale de Medicina Familiei.

Cum se transmite Virusul Sincițial Respirator?

Virusul sincițial respirator se transmite cu ușurință, prin strănut sau tuse, prin contactul direct între persoane sau utilizarea comună a recipientelor pentru băut/tacâmurilor etc., precum și prin contactul cu o suprafață pe care se regăsește virusul. De exemplu, virusul poate supraviețui timp de 30 de minute sau mai mult pe mâinile nespălate și până la 6 ore pe suprafața jucăriilor, tastaturilor sau pe mânerele ușilor.

La debut, simptomele infecției cu VSR pot fi asemănătoare cu cele ale unei răceli și pot include: febră ușoară, scurgere de secreții nazale, tuse uscată, durere în gât, durere de cap, ușoară. În formele severe, infecția se poate răspândi la tractul respirator inferior, cauzând infecții grave cum sunt pneumonia sau bronșiolita. În aceste cazuri, simptomele pot include febră, dificultăți de respirație, respirație șuierătoare (wheezing), scăderea apetitului alimentar, iritabilitate sau oboseală neobișnuită și culoarea albăstruie a pielii.

Un virus care provoacă multe boli, dar nu are vaccin

Părinții își pot feri copiii de VSR doar prin foarte multă grijă. Și cu multă informație. Medicii spun că perioada octombrie – februarie este, de obicei, una în care apar epidemiile de VSR și când sistemul imunitar al micuților este pus la încercare.

„Nu prea testăm pentru depistarea VSR pentru că nu avem o terapie specifică. La mulți copii, virusul dă o boală simplă, dar același virus este și cauza principală a bronșiolitei la sugari și copii mici. Știm că părinții devin agitați și panicați când vin cu cei mici la spital, însă explicațiile contează foarte mult pentru ei. Dacă îi explici unui părinte, logic, care este evoluția normală a bolii, acesta va înțelege. Împotriva VSR nu există vaccin și nici terapie preventivă. Tratăm copilul în funcție de tabloul general. Cel mai devreme vom avea un vaccin în doi ani”, a explicat prof. dr. Sorin Man, medic primar Pediatrie, medic Primar Pneumologie pediatrică, Clinica Pediatrie III, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, Cluj-Napoca.

despre VSR
Dr. Aida Puia și prof. dr. Sorin Man, despre VSR și ce boli cauzează

Prezent, miercuri, la o conferință în cadrul căreia s-a discutat despre efectele negative ale VSR, prof. dr. Sorin Man a explicat și cum trebuie tratată febra la copii.

„Bolile cauzate de VSR au o perioadă de incubație de 2 – 8 zile. La început simptomele sunt ușoare, de răceală, apoi după două – trei zile, apar tusea respirația de tip „wheezing” – copilul respiră zgomotos, secrețiile nazale și febră. Părinții trebuie să știe că atunci când este vorba de febră, nu se tratează numere. Se urmărește confortul copilului. Dacă starea lui este una bună, chiar și când termometrul indică o temperatură mai mare de 38.5, atunci nu se intervine cu antitermic. Dar dacă starea copilului este modificată la o febră de 38, atunci se intervine”, a explicat prof. dr. Sorin Man

Cum apare imunitatea la VSR?

În lipsa unui vaccin, singura cale de imunizare este trecerea prin boală, spun medicii.

„Cum apare imunitatea împotriva VSR? Prin îmbolnăvire, prin trecerea anticorpilor de la mamă la făt, în al treilea trimestru de sarcină sau prin injectarea anticorpilor în cazul copiilor născuți înainte de termen”, a spus Prof. dr. Sorin Man, medic primar Pediatrie, medic Primar Pneumologie pediatrică, Clinica Pediatrie III, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, Cluj-Napoca.

Epidemiile de VSR pot să apară oricând pe parcursul anului. De obicei, acestea au loc în lunile mai reci, de iarnă și durează în medie 5 – 6 luni. Sezonul infecțios cu VSR poate varia în funcție de regiune, în România acesta desfășurându-se din octombrie până în martie.

În prezent nu există un vaccin pentru acest virus, dar sunt disponibile medicamente care pot fi utile în cazul copiiilor predispuși la infecții grave cu VSR.

O bronșiolită sau o pneumonie cauzată de VSR poate fi fatală unui prematur

Prezentă la conferința despre Virusul Sincițial Respirator, prof. dr. Gabriela Zaharie, medic primar Neonatologie și șef Secție Neonatologie în cadrul Spitalului Clinic Județean Cluj spune că, pentru a fi protejați, copiii născuți înainte de termen au, obligatoriu, nevoie de anticorpi artificiali. Adică, injecții care conțin anticorpii ce îi feresc pe cei mici de bolile cauzate de VSR.

„Un copil născut prematur nu are bagaj imunologic, deoarece acesta vine abia în trimestrul al treilea de sarcină, când are loc transferul de anticorpi de la mamă la făt. Un bebeluș născut înainte de 36 de săptămâni – sunt copii care se nasc la 24, 25, 26 de săptămâni de sarcină – nu are plămânii dezvoltați. Prematurii vin pe lume cu o capaciatate pulmonară scăzută și cu o imaturitate a aparatului respirator. În cazul acestor copii sunt necesare injecțiile cu anticorpi, pentru a-i proteja de VSR. Și, din păcate, un prematur va avea toată viața o sensibilitate în fața bolilor respiratorii. Pot să vă spun că plămânii unui adult care s-a născut prematur au un volum mai mic decât cei ai unui adult care s-a născut la termen”, adaugă Prof. dr. Gabriela Zaharie, medic primar neonatologie, medic primar pediatrie, Șef Secție Neonatologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

despre VSR
Dr. Gabriela Zaharie (stânga), medic primar Neonatologie, șef secție Neonatologie, SCJU Cluj

AICI găsiți campania de informare despre Virusul Sincițial Respirator

CITEȘTE ȘI: FEBRA NU ESTE O BOALĂ ȘI ESTE UNEORI NECESARĂ. CE TREBUIE SĂ FACEM CÂND MICUȚII AU FEBRĂ