Selectați pagina

Procedură medicală folosită în premieră în Cluj. Trei pacienți cu grave afecțiuni cardiace, tratați cu ajutorul unui diamant. Echipamentul medical necesar procedurii, cumpărat din donații

Procedură medicală  folosită în premieră în Cluj. Trei pacienți cu grave afecțiuni cardiace, tratați cu ajutorul unui diamant. Echipamentul medical necesar procedurii, cumpărat din donații

Rotablația, o procedură medicală nouă realizată cu o mini freză cu vârf de diamant, a fost folosită, pentru prima dată, în Cluj, la Spitalul Clinic Județean de Urgență. Trei pacienți cu afecțiuni cardiace grave, care nu puteau fi tratați altfel, au acum șansa la o viață normală.

Prima rotablație din Cluj a fost realizată de echipa medicală a Secției Cardiologie II, condusă de Conf. Dr. Dan Olinic, medicul șef al secției, cu participarea Dr. Călin Homorodean, Dr. Mihai Ober, Dr. Dan Tătaru şi Dr. Mihail Spînu. Din aceeași echipă a făcut parte, ca invitat, Dr. Marin Postu, de la Institutul de Cardiologie CC. Iliescu București, ca specialist experimentat în utilizarea rotablaţiei.

Ce este rotablația?

Tehnica de rotablație coronariană se utilizează în cazul pacienților cu afecțiuni cardiace, unde nu se mai poate interveni prin proceduri convenționale.

Specialiștii spun că rotablația se folosește cu succes atunci când arterele coronare nu mai pot să transporte sânge oxigenat către mușchiul inimii. Așa cum s-a întâmplat în cazul celor trei pacienți, primii beneficiari ai tehnicii de rotablație, realizată în Cluj.

„Este vorba de tehnica de rotablație coronariană, care a permis tratamentul unor leziuni calcifice complexe, de care sufereau cei trei pacienți. Din cauza durității acestor leziuni, ele nu pot fi tratate prin tehnici convenționale de dilatare şi stentare. Astfel, în cazul rotablației, cateterul este o „mini-freză”, cu un vârf de diamant, care poate ajunge la 160.000 rotații/ minut, sub acțiunea aerului comprimat. Dispozitivul este introdus percutan în lumenul coronarian și, prin frezarea leziunilor calcifice, se pregătește implantarea stentului.”

se arată într-un comunicat de presă al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj

Reprezentanții Spitalului mai spun că noua tehnică introdusă în arsenalul terapeutic al spitalului va contribui la rezolvarea unor cazuri complexe, de pacienți coronarieni cu leziuni grave, care nu pot fi rezolvate prin metode convenționale.

„Echipamentul medical care a permis aceste intervenții a fost achiziționat prin sponsorizările acordate de companiile Endava, Atlas Trans și Arovit MIB. Le mulțumim, pe această cale, pentru că ne sunt alături.”

se mai arată în comunicatul spitalului

CIEȘTE ȘI PREMIERĂ MEDICALĂ LA SPITALUL DE COPII DIN CLUJ: DR. MARIN A OPERAT UN FIBROM NAZOFARINGIAN