Selectați pagina

Premieră la ICUTR Cluj. Rinichi transplantat de la mamă la fiu, cu ajutorul unui laparoscop tridimensional

Premieră la ICUTR Cluj. Rinichi transplantat de la mamă la fiu, cu ajutorul unui laparoscop tridimensional

Doctorii Florin Elec și Silviu Moga, de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal au realizat, miercuri, o operație în premieră pentru Institut.  Au prelevat și transplantat rinichi de la mamă la fiu cu ajutorul unui laparoscop tridimensional, ce a ajuns de puțin timp în dotarea ICUTR Cluj.

„În premiera la ICUTR Cluj a fost realizată o prelevare de rinichi pentru transplant folosind laparoscopia tridimensională de înaltă rezoluție.  Laparoscopul Olympus Visera Elite, achiziționat cu sprijinul Ministerului Sănătății în cursul acestui an, asigură atât o rezoluție 4k de înaltă fidelitate cât și posibilitatea vederii tridimensionale. Prin aceste caracteristici, detaliile anatomice sunt mult amplificate, crescând precizia operatorie. Prelevarea a fost realizată de o echipa de medici condusă de Dr. Elec Florin, iar operația de transplant a fost realizată de echipa de medici condusă de Dr. Moga Silviu. Atât operația de prelevare cât și de transplantare de la mamă la fiu au fost o reușită.”, au transmis reprezentanții ICUTR Cluj

În acest an, în România au fost realizate 139 de intervenții de transplant renal, dintre care 96 au fost de la donator în moarte cerebrală, potrivit datelor Agenției Naționale de Transplant.