Selectați pagina

PREMIERĂ medicală: O femeie a adus pe lume 8 copii, prin cezariană. Ultimul bebeluș s-a născut în spitalul din Alba

PREMIERĂ medicală: O femeie a adus pe lume 8 copii, prin cezariană. Ultimul bebeluș s-a născut în spitalul din Alba

Premieră medicală în România. O femeie a adus pe lume 8 copii, prin cezariană și devine, astfel, prima pacientă din România, cu opt operații de cezariană. Ultimul bebeluș, o fetiță, s-a născut, în urmă cu câteva zile, în Spitalul Județean de Urgență Alba. Mama are 37 de ani, este din Războieni, județul Alba și primii 7 copii i-a născut în Italia.

Ultimul nou născut a cântărit 2,8 kilograme, la naștere și un scor Apgar 10.

Operație cu titlu de record național

Operația de cezariană cu numărul opt, a mamei, a fost efectuată de către o echipă medicală, coordonată de către dr. Cristian Țibea, șeful secției de obstetrică-ginecologie. Din echipa medicală a făcut parte și medicul specialist ATI, Harambas Diana.

Medicul care a coordonat intervenția spune că mama este înafara oricărui risc medical, iar recuperarea va decurge bine.

„Operația de cezariană a durat aproape o oră, mai mult decât în mod normal, dar a decurs foarte bine, fără complicații. Și sarcina a avut un parcurs normal, pacienta a născut la 38 de săptămâni și 5 zile, după ce toate au decurs conform planului. Valoarea, beneficiul și bucuria nașterii unui copil depășesc aproape orice risc. Și vindecarea postoperatorie decurge foarte bine. Refacerea depinde mult de pacientă, de capacitatea de a se vindeca, de organism, de constituție, de dorință, pozitivism și tonus psihic. Cicatricea, după a 8-a tăietură, arată foarte bine. În momentul de față nu mai există riscuri. Va urma o consultație la 6-8 săptămâni, iar în funcție de ceea ce se va observa la ecografie, pacienta va primi indicații cu privire la o posibilă viitoare sarcină dacă se mai dorește. Noi înștiințăm pacientele cu privire la riscuri, dar decizia finală este a lor”, a spus medicul primar Cristian Țibea.

Potrivit datelor statistice publicate, la nivel mondial, numărul maxim de operații cezariene efectuate la aceeași pacientă se ridică la 10. În țara noastră sunt recomandate maximum 3 astfel de intervenții chirurgicale, având în vedere riscurile operatorii și post-operatorii care pot apărea.

Operații de cezariană din motive medicale

Reprezentanții Spitalului Alba precizează că nu femeia a fost cea care a optat pentru nașteri prin cezariană. La 21 de ani, când a venit pe lume primul ei copil, situația medicală de atunci a impus acest lucru. Al doilea copil s-a născut într-un timp relativ scurt față de primul, fiind necesară din nou cezariana, în contextul în care existau și alți factori medicali.