Interviu. Primarul din România care investește în sănătatea comunității sale: „Când toată lumea fuge de mediul rural, noi îi sprijinm pe medici să vină aici”
Doar 1 din 10 români face sport, arată datele Institutului Național de Statistică, iar speranța de viață din România este printre cele mai mici din Europa, 75.9 ani, față de media europeană, care este 78,2 ani. Activitatea fizică regulată, combinată cu un stil alimentar echilibrat este recomandarea medicilor pentru ca oamenii să se mențină sănătoși.
În comuna Frata, județul Cluj, primarul este hotărât să nu fie parte din statisticile negative despre România și și-a setat ca prioritate principală să aibă grijă de sănătatea oamenilor din comunitatea sa.
Primul lucru pe care l-a făcut a fost să îi impulsioneze pe tineri și pe copii să facă sport, convins fiind că bunele obiceiuri se învață din pruncie. Așa că, în capul listei de investiții, a pus ca prioritate infrastructura pentru sport și investițiile în servicii medicale.
„Vă vrem sănătoși, sportul este sănătate! Ne dorim ca toți tinerii comunei Frata să lase calculatorul, telefonul, televizorul și să meargă la sport în fiecare zi. Vrem să creșteți sănătoși”, este mesajul primarului Cristian Cherecheș pentru cei mai tineri membri ai comunității
Terenuri de sport și locuri de relaxare
Infrastructura sportivă în satele României nu este, neapărat, prioritară pentru administrațiile locale. Pe de o parte, din lipsa banilor, pe de altă parte din considerentul că populația este îmbătrânită, iar oamenii nu au cultura sportului. Mai există, însă și excepții. Și primari care au înțeles că pot contribui la creșterea calității vieții în comunitățile pe care le administrează.
În comuna Frata, autoritățile au alocat bani din bugetul local, atât pentru amenajarea unor terenuri de sport, unde organizează și competiții zonale, cât și pentru înființarea unor locuri de relaxare, cu bănci și vegetație.
Cea mai recentă competiție sportivă organizată în Frata a avut loc la finalul săptămânii trecute. Un cros dedicat elevilor din mediul rural, la care au participat școli din comune limitrofe.
„Pentru tot ce ține de sport folosim bani din bugetul local. Accesăm și fonduri, din diferite surse, însă aceste lucrări trebuiau făcute repede, nu aveam timp să așteptăm aprobarea proiectelor. Noi încurajăm mișcarea, îi încurajăm pe tineri, pe copii, să nu se relaxeze în fața ecranelor, mai bine aleargă după o minge. În plus, am alocat bani și pentru spații unde oamenii să se relaxeze, am plantat tuia, am amplasat bănci, coșuri de gunoi și am pietruit toate drumurile comunale, care nu sunt asfaltate”, a explicat edilul comunei Frata
Mediul curat și sănătatea merg mână în mână
Un mediu curat este de asemenea un factor care contribuie la starea de sănătate a oamenilor. Așa că, administrația a depus un proiect prin PNRR, pentru amenajarea a două stații de încărcare pentru mașini electrice, pentru că, spune primarul, are în plan să înlocuiască microbuzele pentru transportul elevilor, cu unele electrice.
„Momentan, în comună, nu avem nicio mașină electrică. Dar eu sunt convins că viitorul este al acestor vehicule și ne pregătim să avem infrastructura necesară. De la începutul pandemiei, în comuna noastră, s-au mutat foarte multe familii din orașe, cei mai mulți au venit din Cluj. Dacă acum 3 ani erau o grămadă de proprietăți de vânzare, acum nu mai este nicio casă disponibilă. În condițiile în care avem familii tinere care locuiesc aici, este normal să le oferim condiții de viață la standarde ridicate, dar și siguranță. Iar un alt proiect depus pe PNRR este cel de supraveghere video a comunei”, a mai spus Cristian Cherecheș
Despre comuna Frata
Comuna Frata este situată în partea estică a județului Cluj, la graniță cu județul Mureș și este formată din satele Frata (centru de comună), Soporu de Câmpie, Berchieșu, Poiana Frătii, Oaș, Pădurea Iacobeni, Răzoare și Olariu. Circa 4100 de suflete locuiesc în aceste așezări, atestate documentar din secolele XII -XIII. Condițiile de trai sunt, însă, cât se poate de moderne: străzi asfaltate, apă și canalizare, operatori economici care își derulează micile business-uri acolo și acces la servicii de sănătate, de la cabinete stomatologice, până la consultații de medicină generală și farmacii.
„Recent a fost inaugurat un cabinet stomatologic în comună și acum facem demersuri pentru a avea și un mic centru medical, unde oamenii să își poată face analize, să nu mai fie nevoiți să meargă în orașele apropiate. Eu mă bucur să văd că sunt medici care vor să vină să lucreze aici, când toată lumea fuge de mediul rural. Noi îi sprijinim și ne dorim doar să fie profesioniști să să aibă grijă de sănătatea oamenilor din comună”, a mai precizat Cristian Cherecheș