PRIMER: Revizuirea în sus a taxei de claw-back compromite grav accesul pacienţilor la medicamente
Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania susţine că revizuirea in sus a taxei claw-back ca urmare a solicitarilor Comisiei Europene reprezinta o reala tragedie pentru pacientii romani si un risc major pentru viitorul industriei farmaceutice din Romania
PRIMER face apel la Primul Ministru Nicolae Ciuca si la Ministrul Sanatatii Alexandru Rafila sa abordeze cu maxima prudenta si profesionalism solicitarea Comisiei Europene, in contextul specific al problemelor pe care le au pacientii si industria din Romania. Luarea unei decizii de revizuire in sus a taxei clawback pentru fabricile de medicamente din tara, care produc medicamente generice, la preturi accesibile, inseamna compromiterea grava a accesului pacientilor la medicamente si un efect negativ asupra unui sector economic care are nevoie de sprijin si nu de masuri fiscale impovaratoare, potrivit unui comunicat.
In acord cu Tratatul privind functionarea Comisiei Europene aceasta solicita anularea taxei clawback de 15% stabilita de Parlamentul Romaniei in 2020. Aceasta solicitare, daca nu este abordata cu profesionalism de catre Guvernul Romaniei, va genera discontinuitati mult mai mari decat in prezent in aprovizionarea pacientilor cu medicamente din productia interna punand sub semnul intrebarii continuarea activitatii majoritatii producatorilor de medicamente din tara.
Reamintim ca taxa clawback, o taxa pe venituri unica in industria de medicamente, este platita inca din 2011 de producatori in conditiile in care preturile medicamentelor sunt impuse de Ministerul Sanatatii, astfel incat nici o parte a taxei nu poate fi absorbita in pretul de vanzare al medicamentelor. Asadar, apare un fenomen pervers, medicamentele nu se pot scumpi, insa vor disparea din piata, pentru ca aplicarea unei taxe clawback in crestere va duce la prabusirea rentabilitatii produselor farmaceutice iar producatorii nu vor avea alta solutie decat sa le scoata din portofoliu. Acest fenomen a dus deja la retragerea multor produse din nomenclator si creeaza reale probleme pacientilor in a-si asigura continuitatea la tratamente insa, in contextual actual, in care incepand cu 2022 au crescut preturile la materii prime, materiale si utilitati, impactul va fi si mai dramatic.
Pentru comparatie, o taxa similara a fost introdusa doar recent in Ungaria, ca si o taxa de solidaritate, insa ea are o valoare de maximum 8% si doar pentru cifre de afaceri foarte mari.
In Romania, producatorii platesc taxa clawback de 15%, disproportionat de mare, taxa fiind la cel mai inalt nivel din UE.
Taxa clawback este motivul pentru care industria romaneasca de medicamente nu a inregistrat progrese semnificative in ultimii 10 ani, Romania devenind dependenta de importuri in proportie de 80%, iar efectele s-au vazut, inclusiv in problemele de aprovizionare cu medicamente specifice de sezon.