Selectați pagina

Primul registru al donatorilor de sânge a fost lansat la Cluj

Primul registru al donatorilor de sânge a fost lansat la Cluj

Sângele va ajunge mai repede la bolnavi. Asta pentru că primul registru al donatorilor s-a lansat la Cluj în cadrul campaniei ”Donează sânge! Fii erou!”. Cu ajutorul aplicației potențialii donatori vor fi găsiți într-un timp foarte scurt, iar spitalele vor putea acoperi mai rapid necesarul de sânge.

Platforma care e o și o aplicație, ne va ajuta să fie comunicare mai bună între noi donatori atunci când există o nevoie acută de sânge. Astfel noi putem selecta cui să trimitem notificări prin sms sau e-mail în funcție de grupa de sânge și disponibilitatea donatorului, pentru că între donări trebuie să fie 72 de zile de pauză. Practic când e o urgență putem selecta donatorii, a declarat pentru stirimed.ro, Robert Simon, student în anul VI la UMF Cluj-Napoca.

Aplicația ”donez450”  poate fi descărcată gratuit pe telefonul mobil sau utilizatorii își pot face cont pe www.donez450.ro . În baza de date se pot înscrie atât donatori vechi cât și cei care vor să doneze pentru prima dată.

Până acum ca și voluntari puneam anunțuri pe rețele de socializare când medicii ne anunțau că au nevoie de sânge, dar nu știam exact la câți ajunge mesajul și cine răspunde apelului nostru. Acum donatorii care vor să ajute constant își fac cont, ca noi să îi contactam când avem nevoie, a mai adăugat Robert Simon, coordonator proiect.

Deja pe platforma sunt înscriși peste 400 de donatori, iar inițiatorii proiectului vor acest sistem să fie funcțional în toată țara.

Acum notificările funcționeaza la nivel de Cluj pentru că vrem sa fim siguri că functioneazaă și că totul e ok și apoi o vom lansa și în toată România cu ajutorul voluntarilor, a adăugat studentul.

În cadrul campaniei Donează sânge! Fii erou! care se desfășoară simultan în 10 orașe din țară, în perioada 8-12 mai, donatorii se pot înscrie pe platforma după ce donează.

Pe perioada campaniei avem peste 100 de donatori pe zi ceea ce înseamnă că acoperim cererea de sânge din spitale. Practic zilele acestea numărul donatorilor se dublează. Registrul donatorilor este o ideee foarte bună pentru că putem apela, la nevoie anumiți donatori pentru a acoperi grupele de sânge deficitare, a declarat Adriana Sime, directorul Centrului Regional de Transfuzie Cluj.

Organizatorii speră că în aceste zile, peste 800 de donatori vor trece pragul Centrului Regional de Transfuzie Cluj, iar în registrul donatorilor se vor înscrie peste 1000 de oameni.

Despre autor