Selectați pagina

Primul transplant cu celule stem hematopoietice, realizat la IRO Iași

Primul transplant cu celule stem hematopoietice, realizat la IRO Iași

O echipă de medici de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași a efectuat primul transplant de celule stem hematopoietice, beneficiarii fiind doi pacienți care suferă de mielom multiplu.

Medicii de la IRO au început activitatea de transplant, considerată de specialiști ca fiind activitatea de vârf a hematologiei, potrivit agerpres.ro.

Acum am început activitatea cu autotransplantul. Sunt doi pacienți care au făcut recoltare de celule stem hematopoietice proprii prin procedeul numit afereză. Celulele prelevate pe 13 noiembrie de la ambii pacienți. Ieri, ambii pacienți au făcut transplant medular autoloc, adică cu propriile lor celule după ce duminică au făcut chimioterapie în doze mari, care are scopul de a distruge formațiunile tumorale din măduva pacienților, urmând ca, ulterior, măduva să fie refăcută prin intermediul celulelor retransfuzate. Celulele au fost recoltate și trimise la banca de la Institutul Fundeni unde au fost depozitate la—140 de grade Celsius în azot lichid, după care celulele au fost retransmise la noi și au fost decongelate și administrate pacienților, a precizat, în cadrul unei conferințe de presă, Angelica Dăscălescu, medic la Clinica de Hematologie din cadrul IRO Iași.

Cei doi pacienți au tolerat bine transplantul, iar în următoarele două săptămâni vor rămâne în spital pentru refacerea măduvei.

Este o perioadă în care au risc infecțios și sunt izolați în compartimentul steril, fiecare în câte o rezervă unde sunt luate toate precauțiile necesare pentru scăderea riscului infecțios, a mai spus Angelica Dăscălescu.

Potrivit medicului, transplantul de celule stem hematopoietice este de două tipuri: autotransplant, atunci când celule medulare se recoltează de la un bolnav și i se administrează după un tratament specific, și alotransplant, atunci când celulele stem se recoltează de la un donator sănătos, compatibil cu pacientul, fiindu-i administrate acestuia după tratamentul specific de condiționare.

Managerul IRO a declarat că, pentru înființarea noului Compartimentul de transplant celule stem hematopoietice, a fost nevoie de o investiție de 3,3 milioane de lei, fondurile fiind alocate de la Ministerului Sănătății.

Despre autor