Selectați pagina

Proceduri românești, cu material franțuzesc. Medicii de familie români preiau modelul consultațiilor din Franța

Proceduri românești, cu material franțuzesc. Medicii de familie români preiau modelul consultațiilor din Franța

Medicii de familie din România s-au văzut nevoiți și obligați prin Ordonanță de Urgență a Guvernului să consulte pacienți infectați cu SARS-COV 2. E vorba de pacienții care fac forme ușoare ale bolii și de cei asimptomatici, care nu vor mai fi internați și nici evaluați în spitale, din cauză că nu mai sunt locuri.

CITEȘTE ȘI ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ CARE ÎI OBLIGĂ PE MEDICII DE FAMILIE SĂ ÎI URMĂREASCĂ ȘI TRATEZE ACASĂ PE BOLNAVII DE COVID CU FORME UȘOARE SAU ASIMPTOMATICI

Pentru că înafară de directive și birocrație, nu au primit alt sprijin, medicii de familie au început să se descurce pe cont propriu. Și-au contactat colegii din Franța, au întrebat cum se desfășoară acolo evaluările medicale și consultațiile, înafara spitalului și, de luni, vor începe să evalueze și trateze pacienți COVID.

„În contextul epidemiologic și legislativ actual, constatăm că este nevoie să îngrijim la domiciliu, prin consultație la distanță, pacienți infectați cu SARS-CoV-2, fie bolnavi, fie asimptomatici. La începutul epidemiei v-am transmis informații despre modele de consultații la distanță pentru această patologie. Acum, SNMF a restructurat documentele preluate de la colegii noștri din Franța și vă pune la dispoziție două instrumente care vă pot face practica mai ușoară. Acestea sunt pentru evaluarea inițială și urmărirea evoluției bolii, bineînțeles prin teleconsultație, și cuprind chestionare specifice care reduc riscul de a pierde aspecte importante în timpul interacțiunii la distanță.”, se arată într-un mesaj al Socetății Naționale de Medicină de Familie, către toți medicii de familie din țară

CITEȘTE ȘI MEDICII DE FAMILIE DIN CLUJ, FĂRĂ ECHIPAMENTE DE PROTECȚIE ȘI DEZINFECTANȚI. MEDIC DE FAMILIE: „AM AJUNS SĂ NE CONFECȚIONĂM MĂȘTI DIN ȘERVEȚELE ȘI SĂ NE PUNEM ÎN CAP BOTOȘEI DE UNICĂ FOLOSINȚĂ”

Medicii îndeamnă la colaborare și solidaritate de breaslă, ca să depășească mai ușor perioada critică.

„Conștienți că pentru noi, medicii de familie, munca este din ce în ce mai grea și mai riscantă, vă propunem să stăm aproape și, cu solidaritate și colegialitate, să schimbăm informații și păreri, pentru a trece cu bine de epidemie și cu riscuri minime de acuzații de malpraxis.”, se mai arată în comunicatul Societății Naționale de Medicină de Familie

Medici cu rol de funcționari publici

Medicii de familie s-au plâns în repetate rânduri de haosul legislativ creat în jurul activității lor. Apoi, au atras atenția de nenumărate ori că sistemul informatic cu ajutorul căruia ar trebui să își ușureze activitatea cabinetelor este mai mult nefuncțional. Atenționările lor au fost ignorate, de cele mai multe ori, drept urmare, de la începutul acestei luni, în cabinetele de medicină de familie este din nou obligatorie prezentarea cardului de sănătate. În plus, acum medicii mai au o responsabilitate pe umeri: evaluarea și tratarea pacienților COVID.

„În contextul epidemiologic și legislativ, pe langa asistenta medicala acordata pacientilor non-covid ( sugari, gravide, pacienti cronici, campanii de vaccinare), va fi nevoie să ne ajutam pacienții infectați cu SARS-CoV-2, fie bolnavi fie asimptomatici, prin monitorizare telefonica. Va trimitem recomandarile SNMF privind consultatia la domiciliu si 2 instrumente utile in acest sens. Aveti grija de voi, dragi colegi! De sanatatea voastra depinde asistenta medicala a multor pacienti!, le-a transmis colegilor săi, printr-un mesaj postat pe Facebook,  dr. Emiliana Costiug, medic de familie în Cluj și, totodată,  președinte al Asociației Medicilor de Familie Cluj

Printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului, adoptată la finalul săptămânii trecute, medicii de familie trebuie să consulte, evalueze și trateze, la domiciliu, pacienți infectați cu SARS-COV 2, care sunt asimptomatici sau fac forme ușoare ale bolii. OUG a fost adoptată pentru a degreva spitalele COVID din țară, care acum sunt aproape pline.

Pentru fiecare pacient COVID evaluat și tratat, medicul de familie primește prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, 105 lei.

Foto: arhiva