Selectați pagina

Prof. Dr. Dafin Mureșanu: Patologia cerebro-vasculară, în special la persoanele de peste 50 de ani, reprezintă a doua povară a planetei în materie de boli

Prof. Dr. Dafin Mureșanu: Patologia cerebro-vasculară, în special la persoanele de peste 50 de ani, reprezintă a doua povară a planetei în materie de boli

Neurologul clujean prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedinte al European Federation of Neurorehabilitation Societies (EFNR) susține că patologia cerebro-vasculară este cea mai grea povară pentru sistemul de sănătate. Din acest motiv cei mai importanți experți în domeniul neurologiei, din lume, s-au reunit la Cluj.

„Am ales astăzi să discutăm despre un proiect mare al nostru şi al României, un proiect legat de cea mai numeroasă patologie, cea mai grea, cea mai mare povară care este patologia bolilor cerebro-vasculare, respectiv accidentul vascular cerebral. Patologia cerebro-vasculară, în special la persoanele de peste 50 de ani, reprezintă a doua povară a planetei în materie de boli. Este ceva enorm. Drept pentru care noi ne-am concentrat atenţia să aducem lucrurile într-o coeziune. Dacă considerăm doar aceste cifre, ne aflăm la o incidenţă de 190 de cazuri la 100.000, la o prevalenţă de 833 la 100.000, la o mortalitate de 157 la 100.000, într-un context în care România are o finanţare foarte mică, cea mai mică finanţare, cel mai mic nivel de cheltuială per capita din comunitatea europeană, cam sub 1.000 de euro. Asta este realitatea”, a spus prof. dr. Dafin Mureşanu, președintele European Federation of Neurorehabilitation Societies (EFNR).

dafin
Prof.dr. Dafin Mureșanu, președintele European Federation of Neurorehabilitation Societies (EFNR)

Cele mai puternice organizaţii din neurologia mondială s-au reunit la Cluj-Napoca pentru semnarea memorandumului în vederea transferului de expertiză, cunoştinţe şi bune practici către sistemul de sănătate din România.

„Întâmplarea a făcut ca noi, în zilele acestea, să ne adunăm la Cluj cele – să zicem – mai luminate minţi în domeniul bolilor cerebro-vasculare. Ideea a venit din partea noastră, a comitetului de boli cerebro-vasculare al Federaţiei Mondiale de Neurochirurgie, la care sunt preşedinte, şi am iniţiat un simpozion cu viziunea de a aduna toate specialităţile implicate în tratamentul, în managementul bolilor cerebro-vasculare, începând cu primirea şi diagnosticul lor, până la reabilitare. Această idee a fost susţinută imediat de doomnul profesor Dafin Mureşanu, care a reuşit să aducă o seamă de personalităţi extrem de importante din lume, care să contribuie, prin experienţa lor, la demersul nostru ştiinţific, educaţional şi nu în ultimul rând prietenesc. Am încercat să acoperim toate domeniile prin tematica pe care ne-am propus-o, lucrări de imagistică, de neurologie privitoare la atac cerebral din punctul de vedere al neurologului, sunt lucrări de neurochirurgie, chiar foarte multe, pe diverse patologii, sunt lucrări de radiologie intervenţională. Neurorecuperarea a avut o sesiune specială şi a adus importante contribuţii la actualizarea cunoaşterii în acest domeniu. Nu mai puţin importantă a fost şi imagistica diagnostică, iar ca participanţi am avut lectori invitaţi din 23 de ţări”, a declarat Ştefan Florian, preşedinte al Euroacademia Multidisciplinaria Neurotraumatologica (EMN).

Este pentru prima dată când se organizează un astfel de eveniment în România.

„Ceea ce am gândit, în calitate de preşedinte al comitetului de patologie cerebro-vasculară al Federaţiei Mondiale de Neurochirurgie, a fost să facem un prim pas spre o întâlnire a tuturor acestor specialităţi. Este pentru prima dată când se organizează aşa ceva, nu numai în România. Este o strădanie de ani de zile, pe care am făcut-o împreună cu dl profesor Dafin Mureşanu, de a sensibiliza nu numai cercurile ştiinţifice, dar şi cele politice, populaţia, asupra importanţei şi necesităţii unei educaţii şi a unei culturi în sensul cunoaşterii semnelor, simptomelor, adresării, la locul potrivit, la timpul potrivit, pentru că noi ştim că timp înseamnă nu bani, în primul rând creier. Fiecare minut pierdut înseamnă milioane de neuroni pierduţi”, a adaugat neurochirurgul prof. dr. Ştefan Florian.

CITEȘTE ȘI: Un nou centru medical se conturează în Cluj. Neurochirurgul Prof. Ștefan Florian: „Ne luptam de 20 de ani să facem un Centru de Patologie Cerebro-Vasculară și Neurochirurgie. Clujul e prea departe de București”

Printre participanţi la evenimentul medical de la Cluj au fost cele mai reprezentative personalităţi ale neurologiei şi neurochirurgiei mondiale: „Profesor Marc Fisher – President – World Stroke Organization (WSO), Profesor Volker Hoemberg – President elect – World Federation for Neurorehabilitation (WFNR), Profesor Dafin Mureşanu – President – European Federation of Neurorehabilitation Societies (EFNR), Profesor Ştefan Ioan Florian – President – Euroacademia Multidisciplinaria Neurotraumatologica (EMN), Profesor Natan Bornstein – Board member – World Stroke Organization (WSO), Profesor Dana Boering – Secretary General – European Federation of Neurorehabilitation Societies (EFNR) şi Ştefan Strilciuc – Honorary Advisory to the Health Minister of Romania”.

Bolile cerebro vasculare reprezintă una dintre principalele cauze de deces şi dizabilitate la nivelul sistemului de sănătate şi a societăţii româneşti. Poziţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind abordarea acestei realităţi este fermă: niciun guvern nu are la dispoziţie resursele necesare acoperirii universale cu servicii medicale de calitate. Este nevoie de mai mulţi bani pentru sănătate, dar în acelaşi timp este nevoie şi de o prioritizare atentă şi asumată a serviciilor, medicamentelor şi dispozitivelor medicale care oferă cele mai bune rezultate în raport cu costurile lor şi cu resursele disponibile, precum şi de politici publice care să pună performanţa, transparenţa şi predictibilitatea în prim-plan”, se mai arată într-o informare a organizatorilor.

Despre autor