Selectați pagina

Prof. Dr. Daniel Mureșan, medic primar Obstetrică-Ginecologie: „La ce specific de anti-vacciniști avem în România, ar trebui să recomandăm vaccinarea împotriva HPV pentru toată populația”

Prof. Dr. Daniel Mureșan, medic primar Obstetrică-Ginecologie: „La ce specific de anti-vacciniști avem în România, ar trebui să recomandăm vaccinarea împotriva HPV pentru toată populația”

Prof. Dr. Daniel Mureșan, medic primar Obstetrică-Ginecologie, susține că vaccinarea împotriva HPV este o metodă sigură de prevenire a cancerului de col uterin. Zilnic, în România, 4 femei mor in cauza cancerului de col uterin. Deși, astăzi, acest tip de cancer poate fi vindecat, dacă este descoperit în fază incipientă.

”Recomandăm vaccinarea împotriva HPV, pentru femei, până la vârsta de 45 de ani, iar pentru bărbați, până la vârsta de 26 de ani. Dar, la ce specific de anti-vacciniști avem în România, ar trebui să recomandăm vaccinarea anti HPV pentru toată populația”, a declarat Prof. Dr. Daniel Mureșan, în cadrul Conferinței Naționale Interdisciplinară ”Consens și controverse în managementul cancerelor ginecologice”, ce are loc în Cluj, vineri și sâmbătă.

DR. Daniel Mureșan

Vaccinarea anti HPV, recomandată și pacientelor infectate

Prof. Dr. Daniel Mureșan a mai precizat, în cadrul prezentării sale, intitulate „Urmărirea post-terapeutică a leziunilor preinvazive ale colului uterin”, că este recomandată vaccinarea anti HPV și în cazul pacientelor deja infectate,

„Femeile infectate HPV pot beneficia de vaccinare, deoarece vor dobândi imunitate față de alte tulpini, cu care nu au venit în contact. De asemenea, pacientele care au dezvoltat leziuni ale colului uterin, pot beneficia de vaccinare, dar beneficiile vaccinării vor avea efect asupra infecțiilor ulterioare vaccinării”, a explicat Prof. Dr. Daniel Mureșan

Dr. Daniel Mureșan
Prof. Dr. Daniel Mureșan, la Conferința Națională „Consens și controverse în managementul cancerelor ginecologice”

Concluziile lucrării prezentate de Prof. Mureșan indică faptul că nu există dovezi asupra unui efect al vaccinului asupra unei infecții HPV în curs.

„Recomandăm totuși vaccinarea pentru că rău nu poate să facă. Mai mult, pare să existe un efect de protecție a vaccinului față de noi infecții dobândite după tratament”, a mai completat Prof. Dr. Daniel Mureșan

Prof. Dr. Daniel Mureșan este șeful Clinicii Ginecologie I Cluj, este prorector al Universității de Medicină și Farmacie Cluj și este și președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie România.

Situația vaccinării împotriva HPV în lume și în România

Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea anti HPV, pentru eradicarea cancerului de col uterin. Ținta OMS este ca până în anul 2030, să fie vaccinate 90% dintre fetițele cu vârsta de până la 15 ani.

„Acum, la nivel mondial, rata de vaccinare este de circa 15%. Există și țări, unde rata vaccinării anti HPV este de 90%, cum sunt Norvegia sau Portugalia. În România, din păcate, rata vaccinării este sub media mondială”, a declarat Dr. Florin Ignat, medic primar Obstetrică-Ginecologie și medic specialist Chirurgie Generală în cadrul Institutului Oncologic ”Prof. Ion Chiricuță” Cluj

Dr. Florin Ignat
Dr. Florin Ignat, medic primar Obstetrică-Ginecologie și medic specialist Chirurgie Generală în cadrul Institutului Oncologic ”Prof. Ion Chiricuță” Cluj

CITEȘTE ȘI: INTERVIU DR. CLAUDIA ORDEANU: „ANUAL, 2 MII DE FEMEI MOR ÎN ROMÂNIA DIN CAUZA CANCERULUI DE COL UTERIN. TRAGEDIILE AR PUTEA FI EVITATE PRINTR-UN SIMPLU TEST BABEȘ-PAPANICOLAU”