Selectați pagina

Prof.Dr. Ștefan Florian, despre neocuparea locurilor la Rezidențiat: „Fuga de responsabilitate și îndreptarea tinerilor spre specialități mai confortabile”

Prof.Dr.  Ștefan Florian, despre neocuparea locurilor la Rezidențiat: „Fuga de responsabilitate și îndreptarea tinerilor spre specialități mai confortabile”

Reputatul neurochirurg Prof. Dr. Ștefan Florian crede că tinerii medici fug de specialitățile grele, de stres și responsabiliatte și se îndreaptă spre „specialități confortabile”. Aceasta ar fi o posibilă explicație pentru care la examenul de Rezidențiat din acest an au rămas neocupare circa 600 de locuri, multe dintre acestea în specialități considerate grele, cum ar fi și Neurochirurgia.

„Responsabilitatea într-o specialitate chirurgicală este imensă iar de mult timp lumea a fost educată pentru ca orice nemulțumire să fie adresată în instanță. Lumea este conștientă că medicina este singura specialitate în care funcționează malpraxis-ul. Nicăieri altundeva nu vedem acest termen deși greșeli se produc peste tot. În medicină malpraxis-ul funcționează iar medicii sunt acuzați nu numai pentru daune fizice cât pentru foloase materiale. Asta este atmosfera creată în ani de zile, acesta este curentul, trendul care ne-a fost indus dinspre Vest și acesta este rezultatul… fuga de responsabilitate, de specialități care ridică probleme care ridică responsabilități mari și îndreptarea tinerilor spre o specialitate mai confortabilă, mai bună, și de ce nu, care poate fi efectuată și într-un cabinet particular, astfel încât nu e de mirare că am ajuns în punctul în care lumea să nu vrea.” a declarat pentru Prima News, citat de servuscluj.ro, neurochirurgul Prof. Dr. Ștefan Florian.

CITEȘTE ȘI: PROF. DR. ȘTEFAN FLORIAN:„NE LUPTAM DE 20 DE ANI SĂ FACEM UN CENTRU DE PATOLOGIE CEREBRO-VASCULARĂ ȘI NEUROCHIRURGIE. CLUJUL E PREA DEPARTE DE BUCUREȘTI”

Medicul a mai spus că există un deficit de neurochirurgi, nu doar în România, ci în toată lumea, din cauză că aceasta specialitate este una care pune stres și presiune pe medici.

„Acest deficit în materie de neurochirurgi este unul pe plan european sau chiar pe plan mondial pentru că nu oricine este dispus să lucreze în condiții de stres ”duble”. Odată aceștia suportă stresul profesional, acela pe care îl ai când te concentrezi pe cazul din fața ochilor tăi iar mai apoi ai stresul de a suporta, de unul singur, consecințele în cazul în care ceva nu va merge bine”, a mai spus Prof. Dr. Ștefan Florian pentru sursa citată

CITEȘTE ȘI: ABSOLVENŢII UMF CLUJ AU OBŢINUT REZULTATE BUNE LA CONCURSUL DE REZIDENŢIAT DIN 2022