Selectați pagina

Proiect: Copiii nevaccinați nu vor mai fi primiți în școli și grădinițe. Legea vaccinării ar putea intra în vigoare la finalul lui februarie

Proiect: Copiii nevaccinați nu vor mai fi primiți în școli și grădinițe. Legea vaccinării ar putea intra în vigoare la finalul lui februarie

Copiii nevaccinați nu vor mai putea fi primiți în școli și grădinițe, dacă legea vaccinării obligatorii va fi adoptată. Potrivit digi24.ro, proiectul de act normativ se află pe masa deputaților și ar putea fi votat în procedură de urgență, la începutul sesiunii parlamentare. Legea s-ar putea aplica de la finalul lunii februarie.

Dacă legea este adoptată în forma actuală, copiii nevaccinați ar putea să nu mai fie acceptați la grădinițe sau la școli. Unitățile de învățământ vor avea obligativitatea să solicite, la înscrierea minorului o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor. În cazul în care copilul nu este imunizat sau schema de vaccinare este incompletă, cel mic tebuie vaccinat în termen de un an.

Vaccinurile obligatorii pentru intrarea unui copil în colectivitate sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului și hepatita B.

Proiectul de lege prevede și obligativitățile pe care le au autoritățile. Acestea trebuie să asigure dozele necesare de vaccin.

Prin introducerea vaccinării obligatorii, statul dorește un control mai bun al bolilor care pot fi prevenite prin imunizare.

Potrivit proiectului, părinții care refuză vaccinarea și nici nu se prezintă la întâlniri informative organizate de medicul de familie, ar putea fi amendați.