

Veste bună pentru pacienții bolnavi de epilepsie din România. Aceștia au acum la dispoziție o rețea de telemedicină, unică în România, prin intermediul căreia pot fi consultați și tratați chiar și de la distanță de un medic specialist.
Proiectul este inițiat de medicul neurolog clujean Bogdan Florea, iar prin intermediul rețelei de telemedicină pacienții care suferă de epilepsie au șanse mai mari de îmbunătățire a calității vieții prin diagnosticare completă, interpretare rapidă a rezultatelor și confirmare din partea mai multor specialiști din țară și străinătate.
„Noi nu știm momentan câți bolnavi de epilepsie avem în țară pentru că, din păcate, acești pacienți sunt stigmatizați de societate. Sperăm că pe parcursul a câțiva ani să reușim să creăm un registru al acestor pacienți. E nedrept ca o mamă, de exemplu, să ascundă de lume că are un cpil care suferă de epilepsie sau să fie nevoită să îl retragă de la școală pentru că învățătoarea îi spune că e bolnav copilul și face crize. Acești oameni sunt normali și se tem foarte tare să nu facă acele crize de epilepsie în public, a spus dr. Bogdan Florea, la evenimentul de inaugurare a Sistemului de Telemedicină în Epilepsie
Sistemulde Telemedicină în România a fost implementat cu ajutorul clubului Lion și a costat aproximativ 120 de mii de euro.
„Am început să lucrăm pentru acest proiect încă din 2013, din dorința de a oferi șansa unui diagnostic și tratament corect și cât mai timpuriu persoanelor cu epilepsie. Acești trei ani au însemnat, printre altele: sute de ore de strategii și discuții cu specialiști din toată lumea care să se alăture cauzei noastre; zeci de întâlniri cu potențiali finanțatori; organizarea, în primăvara acestui an, a turneului World Doctors Orchestra, în premieră în România. De aceea, trăim acum o satisfacție extraordinară să putem inaugura această rețea, mai ales că îl avem alături de noi pe profesorul Florin Amzica de la Universitatea Montreal din Canada, cercetătorul numărul unu în lume în studiul activității creierului în comele induse și anestezii, care ne-a susținut de la început și care va fi unul dintre principalii consultanți ai rețelei.”, a spus dr. Bogdan Florea, la evenimentul de inaugurare a Sistemului de Telemedicină în Epilepsie
Echipamentele EEG sunt instalate deja în Suceava, Oradea, Sibiu și Cluj-Napoca,iar pacienții din aceste zone se pot prezenta la cabinete pentru a fi consultați.
„În următorii doi ani vom lucra la instruirea personalului medical și a asistenților tehnicieni EEG, precum și la dezvoltarea rețelei cu minim un aparat anual. Practic, prin acest sistem de diagnostic și monitorizare inovativă, locuitorii din regiuni îndepărtate vor beneficia de expertiza medicală a specialiștilor din centrele universitare din țară și străinătate, fără a se deplasa din localitățile de domiciliu”, a mai declarat medicul neurolog Bogdan Florea, inițiatorul Rețelei de Telemedicină în Epilepsie din Romania.”
Lansarea Sistemului de Telemedicină în Epilepsie în România
Epilepsia este o afecțiune care se manifestă la nivelul creierului prin descărcări electrice anormale ale sistemului nervos, fiind a treia dintre bolile neurologice ca incidență, după accidentul vascular cerebral și demența Alzheimer. Mai mult decât atât, epilepsia afectează mai multe persoane decât scleroza multiplă, paralizia cerebrală, distrofia musculară și boala Parkinson la un loc. Poate apărea la orice vârstă , iar cauza declanșării este deseori necunoscută. La nivel global, se estimează 65 de milioane de pacienți, iar în România specialiștii aproximează peste 300.000 de pacienți. Dintre aceștia, sub 150.000 sunt înregistrați și urmează tratament medicamentos.
Prin Rețeaua de Telemedicină în Epilepsie, pacienții vor beneficia de dosare medicale cu istoricul și analize EEG complexe și repetate. Datele vor fi stocate pe un server central, la care au acces și alți medici epileptologi care pot să își ofere expertiza în interpretarea datelor. Mai mult decât atât, conectarea cu alte centre de excelență din lume (Montreal, Copenhaga, Geneva) face posibil schimbul de informații între medici specialiști, oferind astfel o a doua sau chiar o a treia opinie competentă, pentru cazurile dificile.
Medicii atrag atenția, însă, că Telemedicina nu înlocuiește actul medical, ci optimizează timpul pacientului, al familiei sale și pe cel al medicilor implicați în lupta împotriva epilepsiei.