Selectați pagina

Bolnavii de cancer au ieșit în stradă. Ministerul Sănătății nu a aplicat Planul național de combatere a cancerului

Bolnavii de cancer au ieșit în stradă. Ministerul Sănătății nu a aplicat Planul național de combatere a cancerului

Bolnavii de cancer au ieșit în stradă. Zeci de persoane au protestat în fața Ministerului Sănătății nemulțumiți că Planul național de combatere și control al cancerului nu a fost implementat.

Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, a declarat că, potrivit unei statistici europene, în fiecare zi mor 153 de pacienţi cu diferite forme de cancer, printre aceştia aflându-se şi copii, potrivit Agerpres.

„În fiecare zi mor 153 de pacienţi cu diferite forme de cancer. Printre aceştia sunt şi copii. Este o statistică europeană, nu este o statistică făcută în România, că n-avem de unde. În România sunt trataţi, conform Casei Naţionale, cam 180.000 – au fost anul trecut -, pacienţi cu diferite forme de cancer, iar total în România, în monitorizare, cu boala în remisie sau chiar vindecaţi, suntem peste 150.000 de pacienţi”, a declarat Cezar Irimia.

El a susţinut că viaţa bolnavilor de cancer „este un calvar” deoarece ministrul Sănătăţii „a ales să nu implementeze Planul naţional de cancer, care a fost legiferat în noiembrie anul trecut”.

„Domnul ministru, în acest moment, se situează mai presus decât legea, încalcă şi Constituţia României şi nu păţeşte nimic, se plimbă ba în străinătate, ba în ţară. Campania electorală a început cu domnul ministru. Deci, noi nu mai contăm în această ecuaţie. Se înşală domnul ministru pentru că acţiunile noastre vor continua, nu vom mai recurge la această formă de protest, că totuşi suntem pacienţi şi chiar şi astăzi ne-am expus aici foarte mult. Deci următoarele acţiuni ale noastre vor fi în justiţie, în presa locală, internaţională, vom informa ambasadele europene şi nu numai din România despre încălcarea drepturilor noastre, despre faptul că în România nu se respectă legea şi despre faptul că în România este un genocid la adresa pacienţilor oncologici”, a spus preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Cezar Irimia a precizat că Planul naţional de combatere şi control al cancerului propus de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer este unul foarte bun, „acceptat de Uniunea Europeană”.

„Este un plan pe care l-au scris mai multe ţări, o ţară vecină chiar a cerut planul nostru să îl implementeze la ei, cu alte cuvinte planul este foarte bine creionat, foarte complet şi pentru noi s-a aprins luminiţa de la capătul tunelului anul trecut. (…) Dar speranţa noastră a murit repede pentru că domnul Rafila s-a opus inclusiv speranţei noastre de viaţă. De asta protestăm astăzi aici. Sperăm ca cei care conduc şi şefii domnului Rafila să ia atitudine”, a mai spus reprezentantul bolnavilor de cancer.

Cancerul nu mai este o condamnare la moarte. Lipsa unui Plan Național de Prevenire și Combatere a Cancerului cu ținte clare și asumate este o condamnare la moarte pentru noi toți cei care trecem prin acest diagnostic. De 22 de ani cerem un Plan Național de Cancer, iar în 2022 când, în sfârșit, Parlamentul României a votat în unanimitate acest plan (PNPCC) iar Președintele României a promulgat legea 293/2022 privind Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului, speranțele pacienților cu cancer au renăscut! Bucuria noastră a fost de scurtă durată deoarece Ministrul Sănătății a declarat că planul nu este bun și va face ministerul alt plan. Totuși am așteptat ca normele de implementare să fie scrise și publicate în Monitorul Oficial până la 01.07.2023 conform legislației în vigoare, și să beneficiem de acest plan, plan ce ne-ar fi îmbunătățit radical calitatea vieții și speranța de viață! Domnul ministru Rafila ne ignoră în continuare și toate încercările FABC de a determina implementarea planului au eșuat în favoarea orgoliului acestuia. În acest moment dl Rafila a încălcat legea și se considera mai presus decât aceasta. Ne-am săturat să murim cu zile, să nu avem acces la terapii salvatoare, la investigații medicale de ultimă generație, ne-am săturat să fim mințiți, ne-am săturat de discriminare față de ceilalți cetățeni ai uniunii europene, se arată în comunicatul FABC.

Despre autor