Selectați pagina

Provocările de pe masa de Paști. Cum să „fentezi” kilogramele în plus, de sărbători

Provocările de pe masa de Paști. Cum să „fentezi” kilogramele în plus, de sărbători

Sărbătorile, indiferent care ar fi acestea, sunt prilej de a ne așeza cu toții la masa îmbelșugată și plină de bunătăți. Numai că multe dintre aceste bunătăți nu sunt deloc prietenoase cu silueta. Și nici cu sănătatea. Totuși, cum putem face să și mâncăm, dar să nu ne îngrășăm de sărbători?

Sigina Pop, nutriționist-dietetician are câteva sfaturi care ne-ar putea scoate din încurcătură atunci când vine momentul mesei.

„În niciun caz nu este realist să nu mâncăm. Un stil de viață sănătos presupune echilibru, iar frustrarea alimentară numai echilibru nu aduce. Dar există câteva mici trucuri cu care poți ieși în avantaj față de sărbătorile din alți ani.”, scrie Sigina Pop pe blogul său, www.sigina.com.

Iată sfaturile specialistului:

Păstrează un orar de mese regulat, chiar daca asta înseamnă să mănânci mai ușor înainte de festinurile în familie/între prieteni. Un iaurt, salată de crudități – cam tot ceea ce e exclus la o masă tradițională. Desigur, în aceste zile poți să sari gustările. Principiul 3 mese principale și 2 gustări nu se mai aplică.

La mesele festive, chiar dacă îți fac cu ochiul mai multe feluri, rezumă-te la a gusta din toate, dar nu a-ți face plinul din toate: ia o farfurie (normală), și pune câte o îmbucătură din fiecare fel de pe masă. Astfel vei evita caloriile nedorite din felurile care nu îți plac îndeosebi, și le poți aloca unui fel care îți place mai mult. Din ce îți place mai mult, poți să îți suplimentezi și să mănânci mai mult.

Nu mânca cu poftă. Poți să mănânci mai încet dacă socializezi puțin cu cei de la masă. Până la urmă, oamenii sunt mai importanți decât mâncarea. Nemâncând repede, senzația de sațietate apare cu mai puțină mâncare (cam în 20 min, de la primele înghițituri). Mănâncă până ești sătul, însă oprește-te acolo. Nu te supraalimenta. În afară de kg, îți poți pune și sănătatea în pericol. Știi că ia mult timp să te vadă cei de la Urgențe? 🙂 Nici n-ar fi o modalitate prea plăcută de a petrece mica vacanță de sărbători, cu tot cu restricțiile alimentare de fază acută. Permite-ți să mănânci din bunătăți și următoarele zile.

Poți încerca din prăjiturile de la masă, împărțind câte una în două cu cineva apropiat de lângă tine. Dacă vreunul din felurile de prăjitură încercate îți place mai mult, poți să îți iei o bucată intreagă. Ar ajuta mult dacă la masă ar fi mai multe verdețuri, crudități. Cu cât mai multe fibre și volum din crudități, cu atât e mai puțin calorică și mai sățioasă masa. Și sănătoasă!

Evită consumul de alcool în timpul mesei și după masă. Alcoolul + mâncare = bombă calorică. Dacă totuși dorești, pentru a obține acel efect de relaxare și bună dispoziție, bea un pahar de vin înainte de masă, pe stomacul gol. Astfel se absoarbe rapid în fluxul sanguin și vei simți mai repede efectul. Rezumă-te la vin, bere, țuică, evită băuturile alcoolice dulci, de tipul cremă de whisky, lichior. Combinația de alcool cu zahăr este ea în sine bombă calorică, să nu mai adăugăm grăsimile de la masă + prjiturile de după. Încercați să alegeți: fie mancare și un pahar de alcool, fie mâncare și o prăjitură. De preferință – doar mâncare.

Un păhărel de țuică sau unul de vin sunt și bune digestive, utile de sărbători. Dacă alegi să nu consumi alcool, asigură-te că ai la îndemână capsule cu enzime digestive. Hidratează-te cu apă. Sucurile sunt calorii lichide, inutile.

Nu ronțăi între mese și nu sta jos toată ziua, încearcă să te miști. Fă-te util prin casă, ieși la plimbări sau, pentru cei mai conștiincioși, ieșiți la alergare 25-30 de minute în fiecare zi de vacanță. Dacă aveți cățel de plimbat, va fi obligatoriu 🙂 Este important să mențineți metabolismul activ prin mișcare, dacă stați jos toată ziua, arderile scad.

Mult succes și Sărbători Fericite!

Sigina Pop este Nutriționist- Dietetician la Synobis Medical