Selectați pagina

Psiholog: Un concediu de 4 ani pentru îngrijirea copilului ar duce la multe dificultăți emoționale

Psiholog: Un concediu de 4 ani pentru îngrijirea copilului ar duce la multe dificultăți emoționale

În ultimele 24 de ore s-a discutat mult despre modificarea legii privind concediul și indemnizația pentru creșterea copilului . Iar varianta ca o mamă să stea în concediu de creștere al copilului 4 ani, nu doi cât prevede legea în acest moment, ridică serioase semne de întrebare dacă acele femei se mai pot reintegra în muncă.

„Piața muncii este atât de flexibilă, încât o adaptare după 4 ani, după 8 ani, în cazul mamelor cu 2 copii, în astfel de condiții, ar fi dificilă pentru oricine. Merg pe ideea că patru ani pentru a rămâne acasă și a te scoate cumva din contextul social – și context social nu mă refer că mama nu poate ieși în parc cu copilul să socializeze, dar nu este același lucru ca și cum ai sta la o discuție cu alți adulți, să împărtășești idei, discuții în contradictoriu, care și acestea ajută la mecanismele mentale – și atunci asta nu cred că ar fi un lucru atât de benefic pentru mame”, a explicat pentru ȘtiriMed psihologul Raluca Anton.

Specialiștii atrag atenția și asupra faptului că pe lângă o posibilă deprofesionalizare a mamei, o perioadă îndelungată de stat acasă i-ar putea afecta sănătatea emoțională.

„Aș merge pe ideea de deprofesionalizare și mi se pare că tot ce s-a recuperat în ultimii ani din perspectiva joburilor pentru femei s-ar pierde făcând asta. Și apoi, din perspectia sănătății emoționale, a sta acasă 4 ani nu este funcțional și, cred eu, ar duce la multe dificultăți emoționale în cazul femeilor”,a mai spus Raluca Anton

Ministrul Muncii, Lia Olguța VAsilescu, a declarat, marți, că plafonarea indemnizațiilor ar trebui plafonată la suma de 8.000 lei, pentru a stopa o industrie a acestor plăți. Asupra variantei ca și durata concediului de îngrijire a copilului să crească de la 2 la 4 ani, se discută încă, potrivit guvernanților.