Selectați pagina

Rafila: Vaccinarea este opțională. Protestul din fața Ministerului Sănătății induce confuzie

Rafila: Vaccinarea este opțională. Protestul din fața Ministerului Sănătății induce confuzie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a criticat joi, într-o conferinţă de presă, protestul AUR împotriva vaccinării, susţinând că acesta induce „confuzie” şi „iresponsabilitate” în ceea ce priveşte sănătatea copiilor ţării, potrivit Agerpres.

„Proiectul Strategiei Naţionale de Vaccinare nu face altceva decât să stabilească principiile funcţionării unui program de vaccinare şi accesul oricui din ţara noastră la vaccinuri. În ultimii 10 – 15 ani scăderea acoperirii vaccinale în România este un element îngrijorător. România este dincolo de locul 100 în clasamentul mondial al acoperirii vaccinale şi suntem, la multe dintre vaccinuri, pe ultimul loc în Europa şi lucru acesta trebuie schimbat, având interesul să ne protejăm copiii şi generaţiile viitoare”, a explicat Rafila.

El a subliniat că vaccinarea este „opţională”, iar Ministerul Sănătăţii nu promovează „în niciun fel obligativitatea vaccinării”.

Potrivit ministrului, în proiectul de act normativ nu este folosit cuvântul „obligatoriu” aşa cum susţin protestatarii.

„Lucrul ăsta trebuie să fie foarte clar pentru toată lumea. Am auzit tot felul de scandări. Nu cred că sunt scandări serioase sau cei care le scandează nu înţeleg despre ce este vorba. (…) În faţa ministerului se desfăşoară o acţiune de informare incorectă, neadevărată care are ca scop scăderea conştientizării populaţiei în ceea ce priveşte utilitatea vaccinări”, a adăugat Alexandru Rafila.

El a spus că impactul bolilor pentru care există vaccin este important, aceste afecţiuni ducând „la suferinţă, invaliditate şi, câteodată, la deces”.

„Avem misiunea să protejăm sănătatea copiilor, a tinerilor generaţii şi se pare că cei din faţa ministerului luptă cu abnegaţie ca să împiedice ca România să aibă copii sănătoşi. Îmi pare rău, nu-mi place să intru în dezbateri de natură politică sau politicianistă. De data aceasta, cred că a fost depăşit un prag care este cel al bunei credinţe. Văd acolo foarte multe cruci afişate în faţă. Nu există niciun fel de bună credinţă în faţa Ministerului Sănătăţii, există doar manipulare, minciună, confuzie şi iresponsabilitate în ceea ce priveşte sănătatea copiilor acestei ţări”, a susţinut ministrul.

Rafila a afirmat că protestatarii sunt „incitaţi să nu accepte nicio informaţie din zona medicilor, din zona autorităţii”.

„Sunt gata să îşi pună viaţa în pericol, viaţa lor sau a copiilor lor sau nepoţilor lor fără niciun fel de ezitare. Lucrul ăsta e foarte periculos. (…) Noi avem o democraţie care trebuie consolidată şi care trebuie bazată pe responsabilitate în ceea ce priveşte sănătatea cetăţenilor. (…) Părinţii copiilor din această ţară trebuie să ştie că un vaccin protejează şi poate salva vieţi”, a punctat Alexandru Rafila.

Membri, parlamentari şi simpatizanţi ai AUR au protestat, joi, în faţa Ministerului Sănătăţii, faţă de proiectul de lege prin care „se încearcă introducerea vaccinării obligatorii”, au cerut demisia ministrului Alexandru Rafila şi au solicitat retragerea din dezbatere publică a Strategiei Naţionale de Vaccinare.

Despre autor