Selectați pagina

Reacția Spitalului de Copii în cazul pernei prinse cu capse de birou: Nu am reușit să aflăm cine a făcut această improvizație

Reacția Spitalului de Copii în cazul pernei prinse cu capse de birou: Nu am reușit să aflăm cine a făcut această improvizație

Reprezentanții Spitalului de Copiii Cluj recunosc că perna prinsă cu capse de birou nu avea ce să caute în patul unui copil bolnav. Ei spun însă că părinții fetiței care au făcut publice fotografiile pe o rețea de socializare au avuto atitudine arogantă față de medici, pe toată durata spitalizării. Cadrele medicale susțin că fetița a fost monitorizată și tratată atent, iar părinții au fost mereu informați despre probelemele pacientei. Redăm mai jos răspunsul integral al Spitalului Județean de Urgență pentru Copii Cluj:

Am analizat in cadrul colectivului clinicii managementul cazului Aschilian, internata in data de vineri 10.11.2017 ora 21.25 cu FO 25631. Pacienta s-a internat de urgenta, fiind trimisa de la UPU cu simptomatologia unei gastroenterocolite acute cu sindrom de deshidratare medie, pe fond de malnutritie usoara. A fost examinata de Dr Mircea Margescu, medic primar pediatru cu o vasta experienta. Examinarile de laborator de urgenta (PH sanguine, hemoleucograma, probe hepatice, explorarea functiei renale si testele inflamatorii) au fost efectuate in laboratorul de urgenta al Spitalului Clinic de Urgenta Pentru Copii. Pacienta a primit tratament de urgenta, conform protocoalelor si a fost internata impreuna cu mama intr-un salon cu baie, WC, in conditii igienice foarte bune. Bolnava a fost urmarita pe parcursul noptii si diminetii urmatoare de Dr Margescu iar sambata a fost predata doamnei Dr Cristina Blag, medic primar pediatru care a vizitat pacienta de 2 ori in cursul garzii. Duminica, pacienta a fost urmarita de Dr Bogdan Bulata, iar luni 13.11.2017 a fost preluata de medical curant, Dr Rodica Corneanu, medic primar pediatru. Dansa a recomandat examinari suplimentare si pacienta s-a externat vindecata in data de 15.11.2017. Evolutia cazului a fost lent favorabila, dar fara a se inregistra complicatii ale bolii sau efecte adverse ale terapiei.

Toti medicii relateaza ca parintii pacientei au avut o atitudine aroganta fata de personal, fara a exista vreun motiv concret de nemultumire.

In ceea ce priveste perna cu capse, ea era imbracata intr-o fata de perna curate si intacta. Nu am reusit sa aflam cine a facut aceasta improvizatie neinspirata.

In concluzia anchetei noastre, am constatat o dificultate de comunicare cu familia fetitei Aschilian, fapt regretabil, dar si inexplicabil, avand in vedere pregatirea medicala a tatalui fetitei. Din pacate, de aici a rezultat o reactie injusta de denigrare a intregului colectiv al Clinicii Pediatrie II pe un site de socializare, preluat de presa locala ca stire. Consider ca modul in care domnul Astilian si-a manifestat frustrarile si limbajul suburban folosit il descalifica atat ca intelectual cat si ca medic si nu merita atentia noastra.

Ca masuri, asistenta sefa a efectuat un control riguros privind conditiile de igiena din saloane si starea lenjeriei de pat.

Iată și răspunsul medicului care s-a ocupat de fetiță.

Pacienta Maria Aschilean s-a internat in serviciul Cl. Pediatrie 2 via UPU pediatric in data de 10.11.2017, ora 21.25 cu dg. Gastroenterocolita acuta, Sdr. de deshidratare acuta grd. II.  In serviciul UPU pediatric s-au facut analizele de urgenta (hemoleucograma, tablou sanguin, parametrii de echilibru acidobazic si ecografie abdominala). A se vedea anexa. Acesta este motivul pentru care medicul de garda care a internat pacienta (dr. Margescu Mircea) nu a considerat oportuna repetarea lor.
Deoarece evolutia clinica ulterioara a pacientei a fost favorabila, nu s-a impus repetarea lor in weekend de catre nici un alt medic de garda.  In cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii, analizele in weekend sunt asigurate legal de catre Laboratorul de Urgenta.
Decizia de a face sau nu analize suplimentare tine ca atare, exclusiv de decizia medicilor care asigura serviciul de garda si nici intr-un caz de incompetenta sistemului managerial asa cum a fost ea eronat invocata de catre doctorul Aschilean.
De vineri seara pana luni dimineata (respectiv perioada de weekend), pacienta a fost reevaluata de urmatorii medici:
– garda de vineri 10.11.2017: de 2x de catre titularul de garda, dr. Margescu Mircea) si 1x de linia 2 de garda (dr. Raluca Leuca).
– garda de sambata 11.11.2017: de 2x de catre titularul de garda dr. Cristina Blag, 1x de linia 2 de garda (dr. Alexandra Neaga) si 1x de linia 3 de garda (dr. Oana Ivan).
– garda de duminica 12.11.2017: de 2x de catre titularul de garda dr. Bulata Bogdan si 1x de linia 2 de garda (dr. Adriana Bungardi).

Toti colegii anteriori mentionati au confirmat faptul ca au raspuns tuturor intrebarilor mamei si tatalui care a fost ocazional de fata. De luni dimineata pana miercuri (13-15.11.2017) pacienta a fost preluata de mine in contextul spitalizarii sale in salonul 41.
Luni dimineata am intrat in salon si primul lucru a fost sa ma prezint ca medic curant. Pe toata perioada internarii pacientei in serviciul nostru, conform normelor in vigoare am purtat ecuson de identificare.

Similar tuturor colegilor din serviciul de garda, am explicat detaliat mamei situatia fetitei, inclusiv interpretarea analizelor anterioare de la UPU pediatric si motivul medical pentru care am suplimentat ulterior unele analize (izoenzimele FA, Ac EBV, CMV, 25 OH D3, etc).
Am facut acest lucru inclusiv marti dimineata in prezenta tatalui, a doctorului Aschilean. In plus, marti dimineata in contextul in care ca si cadru didactic am avut obligatia de a tine curs (ora 8-10 am), am rugat-o pe colega mea, d-na dr. Bianca Simionescu sa evalueze pacienta si sa faca eventuale modificari terapeutice pana la momentul la care puteam sa vad eu pacienta (ora 10.30 am) (gasiti atasata dovada in acest sens). Atat eu cat si dna dr. Simionescu am vazut pacienta marti dimineata in prezenta tatalui, a doctorul Mihai Aschilean. Amandoua am explicat pe larg situatia pacientei celor doi parinti.
Mai mult, la momentul externarii (miercuri 15.11.2017) am solicitat prezenta tatalui caruia, in cabinetul meu timp de 40-50 de minute, in context colegial si amiabil i-am mai explicat inca o data toate aspectele legate de cazul fetitei sale si conduita de urmat de viitor. Diagnosticul formulat la externare a fost de: gastroenterocolita acuta, sindrom de deshidratare grd.II, infectie recenta cu EBV, hiperfosfatasemie (in curs de incadrare), carenta de vitamin D, hipotrofie ponderala. La momentul externarii, medicul Aschilean a avut o atitudine amiabila si la intrebarea mea daca mai are intrebari sau nelamuriri mi-a raspuns negativ.

Referitor la incidentul cu perna “capsata” (2 poze postate pe facebook), afirmativ, mama a aratat perna infirmierei de serviciu, dupa plecarea mea de la spital, in ziua externarii, in jurul orei 4pm. Mama nu a lasat nici o sesizare scrisa in acest sens, motiv pentru care am aflat despre incidentul in cauza odata cu postarea doctorului Aschilean de pe facebook.
Intrucat aspectul in sine excede sferei mele de responsabilitate profesionala medicala, explicatiile din partea personalului de ingrijire va insoti actuala nota explicativa.

Referitor la cea de a 3-a poza postata pe facebook, aceasta a fost facuta in serviciul de recoltari a ambulatorului Cl. Pediatrie II, ambulator in care pacienta nu a avut acces, ea fiind internata in alt corp de cladire (sectia cu paturi). Toate recoltarile pacientei au fost efectuate la nivelul etajului 4 a sectiei cu paturi, situatia reclamata neavand in opinia noastra nici o legatura cu poza in cauza.

Doresc să subliniez în plus ca: pe perioada spitalizarii nu a existat nici o disensiune, situatie tensionata sau reclamatie. Nu mi-a fost adusa la cunostiinta nici o nemultumire din partea apartinatorilor pe perioada celor 3 zile in care am fost direct responsabila de acest caz.

Este cel putin nefiresc sa completez aceasta nota explicativa pe baza unei pozitii diametral opusa celei din cabinetul meu, ca sa nu spun ca o fac post festum momentului internarii, in absenta unei reclamatii depuse legal.
Mai mult, in opinia mea este inacceptabil sa ajungem sa ne aparam competenta profesionala obtinuta dupa ani de truda in urma unei postari pe facebook indiferent de persoana care o face. Din cate am eu stiinta, foaia de observatie si epicriza de la externare sunt acte medicale cu conotatie juridica, in sistemul sanitar romanesc existand forururi acreditate sa ateste si sa ia masuri disciplinare in cazul unei potentiale erori medicale.

Nu am nici un comentariu referitor la aspectul peiorativ al opiniilor doctorului Aschilean vis-à-vis de cei 8 medici din colectivul Cl. Pediatrie 2 (5 medici primari si 3 specialisti in pediatrie) care i-au monitorizat cu profesionalism si colegialitate fetita si nici referitor la opiniile sale de aceeasi factura legate de intreg sistemul universitar si medical al caror produs intrinsec este inclusiv domnia sa.

Cred sincer ca faptele prezentate vorbesc de la sine, motiv pentru care conform reglementarilor in vigoare, doresc sa solicit Conducerii Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii, incetarea oricarei relatii profesionale in acest caz,a scris dr. Cornean Rodica.

 

Vă reamintim, tăticul unei fetițe a postat pe o pagină de socializare mai multe fotografii care arată în ce condiții sunt cazați micuții la Clinica de Pediatrie 2 din Cluj. CITEȘTE AICI MAI MULTE INFORMAȚII

Despre autor