Selectați pagina

Rectorul UMF Cluj, Anca Buzoianu, către viitorii medici:„Adevărata provocare va fi să nu vă pierdeți umanismul și empatia în lumea tehnologizată în care veți trăi!”

Rectorul UMF Cluj, Anca Buzoianu, către viitorii medici:„Adevărata provocare va fi să nu vă pierdeți umanismul și empatia în lumea tehnologizată în care veți trăi!”

Rectorul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Anca Buzoianu, a avut un discurs încurajator către absolvenții promoției 2024, ai școlii medicale clujene. I-a îndemnat să fie curajoși atunci când își vor exercita profesia, să nu se lase ghidați de frică, și să nu își piardă umanismul. Iar părinților prezenți la festivitate, le-a mulțumit pentru efortul de a-și susține copiii la facultate.

„Vă doresc ca profesia pe care ați ales-o să vă împlinească. Munca voastră vă va aduce bucurie, respect și recunoștință. Folosiți recunoștința oamenilor în slujba cărora v-ați dedicat pentru a vă măsura fericirea și atunci veți depăși orice piedică. Voi nu veți trata pacienți, ci veți vindeca oameni. Nu uitați că vindecarea începe cu o vorbă caldă și cu un zâmbet”, le-a transmis prof. dr. Anca Buzoianu, viitorilor profesioniști în sănătate, chiar înainte de a-i declara absolvenți.

Profesorul și-a continuat discursul, ținut în cadrul tradiționalului ultim curs predat studenților.

„Să fiți generoși cu aprecierea și compasiunea pe care o purtați celorlalți. Aprecierea este ca lumina soarelui pentru oameni. Nu pot înflori și crește fără ea. Și pentru că am vorbit despre oameni și grija pentru ei, aș vrea să vă transmit încă un lucru important: Începeți cu voi. Nu puteți avea grijă de ceilalți, dacă nu aveți grijă de voi. Asta înseamnă că echilibrul cel mai important este cel din viața voastră. Nu pierdeți momentele importante! Munca voastră va fi de o enormă însemnătate pentru voi… Dar la fel de importantă este prezența voastră în familie, de neînlocuit și de nemăsurat ca importanță. Nimeni nu vă poate substitui ca fiu sau fiică, soră sau frate, partener de viață, prieten sau, cel mai greu, nimeni nu vă va putea înlocui ca părinte”, le-a spus tinerilor, rectorul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

Despre lumea tehnologizată și guvernată de Inteligența Artificială

Prof. dr. Anca Buzoianu a avut grijă să le transmită tinerilor abosolvenți și un mesaj legat de pericolele pe care le poate aduce o lume facilă, prin prisma tehnologizării și a inteligeneței artificiale.

„Datorită dezvoltării explozive a științei și tehnologiei, transformările rapide prin care trece astăzi medicina sunt extraordinare, este o perioadă de înflorire pentru profesia noastră comparabilă în istorie doar cu ceea ce a însemnat perioada Renașterii pentru artă. Dezvoltarea IA va transforma spectaculos medicina, care va deveni mai eficientă, mai ieftină și va reduce semnificativ numărul erorilor medicale. Dar Chat GPT 4, 10 sau 100, niciodată nu va putea aduce pe lume un copil si niciodată nu va putea să țină de mână un pacient în agonie pentru a-i alina suferința. Adevărata provocare va fi să nu vă pierdeți umanismul și empatia în lumea tehnologizată în care veți trăi. Pentru că dragostea față de om rămâne esența nobilei arte care este medicina și îngrijirea pacientului”, a spus prof. univ. dr. Anca Buzoianu, în ultimul său curs predat studenților.

Mesaj pentru părinți

Rectorul UMF a avut un mesaj emo’ionant adresat și părinților prezenți la festivitatea de absolvire a promoției 2024 UMF Cluj-Napoca. Aceasta, le-a mulțumit pentru efortul de a-și susține copiii pe parcursul anilor de facultate, iar mesajul său a fost transmis atât din perspectiva de rector al universității, cât și din perspectiva de părinte, cu un copil tânăr medic.

„Dragi părinți,
Vă mărturisesc că dintre toate rolurile pe care le-am avut în viața mea, de nici unul nu am fost atât de mândră… ca de cel de mamă. La fel ca voi, sunt și eu mamă de absolvent de medicină. Și nicio realizare a mea nu mă va face vreodată mai fericită, decât atunci când mi-am văzut copilul ajuns doctor. Dragi părinți, astăzi vă sunt răsplătite toate sacrificiile. De-a lungul timpului ați participat, cu sufletul, la fiecare activitate parcursă de copiii voștri, de la anatomia din anul I și până la examenele de săptămâna trecută. ”Copilul meu e doctor” vă spuneți acum cu o satisfacție mai mare decât orice notă pe care o putem da noi. Voi sunteți adevărații mentori. Noi le-am transmis cunoștintele pe care își vor clădi cariera, însă voi le-ați întipărit adânc în caracter valorile care îi vor defini ca oameni”, afost mesajul prof. dr. Anca Buzoianu, adresat în cadrul festivității de absolvire a viitorilor profesioniști în sănătate.

Jurământul lui Hipcrate, depus în prezența ministrului Educației

Promoția 2024 de absolvenți ai UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca, a depus jurământul lui Hipocrate, sâmbătă, într-un cadru festiv. La ceremonia de absolvire a fost prezentă și Ligia Deca, ministrul Educației. Demnitarul le-a transmis tinerilor curaj și că „noi toți avem nevoie de dorința și mai ales de puterea voastră de a face lumea mai bună!”

Despre autor