

Dincolo de aducerea pe lume a unei minuni, nașterea este un moment care schimbă radical universul unei femei. Cu alte cuvinte, îi dă peste cap nu doar programul și obiceiurile, ci și corpul. Chiar dacă schimbările survenite odată cu nașterea – indiferent că e naștere naturală, vaginală sau prin cezariană – sunt majore, femeile trebuie să știe că organismul are capacitatea de a-și reveni. E nevoie, însă de răbdare și de timp dat corpului, care deja a trecut timp de 9 luni printr-o serie de schimbări majore. Iată, care sunt cele mai frecvente întrebări pe care și le pune o femeie însărcinată sau una care tocmai a născut și ce recomandă medicul specialist în obstetrică-ginecologie, dr. Elena Cocîrță:
Cât de repede pot să-mi revin la forma de dinainte de sarcină?
O întrebare pe care o primim frecvent de la proaspetele mame este cât de repede îmi revin după ce am născut? Nu există un răspuns standard pentru că organismul fiecărei persoane este unic și reacționează diferit la schimbare, iar recuperarea este personalizată în funcție de caracteristicile fiecărei femei. Teoretic, cele 6 până la 8 săptămâni postpartum sunt definite ca perioada de lehuzie, atunci când organismul revine la statusul anterior sarcinii. Însă acesta nu este un standard, de aceea unele societăți internaționale de obstetrică extind limita până la 12 săptămâni.
Ce se întâmplă în primele săptămâni după naștere?
În primele săptămâni și chiar luni după naștere, în unele cazuri, uterul și restul organelor genitale revin la forma și dimensiunile avute anterior sarcinii. Se elimină lohiile (scurgere vaginală specifică perioadei imediat după naștere), se cicatrizează eventualele fisuri perineale. În plus, modificările cardio-vasculare, hematologice, hormonale sau musculo-scheletale ajung la parametrii specifici persoanelor negravide.
La cât timp după naștere pot să fac din nou sport?
Iată încă o întrebare pe care o primim des la clinică. ei bine, reluarea activității fizice normale și o dietă sănătoasă sunt elemente care ajută la revenirea mai rapidă după naștere, favorizează pierderea kilogramelor în exces, iar împreună, sportul și dieta obezitatea, diabetul zaharat sau bolile cardiovasculare. Observăm adesea că mamele care își reiau activitatea fizică pe cât posibil de repede după naștere, trec mai rar prin depresii postpartum. Atenție, însă, nu începeți activitatea fizică fără să aveți acordul medicului.
Sportul după nașterea naturală și după nașterea prin cezariană
După nașterea naturală, revenirea la activitatea fizică avută înaintea sarcinii
depinde de mai mulți factori:
prezenta unor complicații legate de sarcină sau naștere,
de gradul traumei perineale,
de cantitatea de sânge pierdută
de preferințele personale
de gradul de activitate cu care persoana era obișnuită.
Exercițiile Kegel care ajută la tonifierea musculaturii perineale și la reducerea gradului de incontinență urinară sau anală pot fi începute în primele două săptămâni după naștere de către femeile fără lacerații (fisuri, răni, suturi)
perineale. După o operație cezariană, activitatea fizică depinde iărași de particularitățile persoanei și de existența unor complicații, dar majoritatea femeilor își pot relua activitatea sportivă la 4-6 săptămâni postpartum. Se recomandă ca exercitiile fizice să înceapă cu elemente simple, ca mersul sau urcatul și coborâtul scărilor,
pentru ca apoi să crească gradual intensitatea lor.
Ce cauzează schimbările de comportament și de stare după naștere?
În timpul sarcinii, principalii hormoni feminini, estrogenul și progesteronul au valori crescute, dar după naștere acestea scad și, de asemenea, începe să crească producția de prolactină și oxitocină care ajută la secreția laptelui și la alăptat. Aceste schimbări pot să ducă la anxietate, iritabilitate, tristețe, plâns, scăderea puterii de concentrare. Toate acestea caracterizează o patologie tranzitorie care apare la 2-3 zile postpartum și dispare în circa două săptămâni, numită Baby blues și care reprezintă un factor de risc pentru depresia postpartum. De asemenea pot
să apară insomnie, transpirații nocturne, uneori bufeuri și uscăciune vaginală, care duce la usturime, scăderea elasticității pielii cu subțierea ei și, împlicit, durere la contactul sexual. Pentru a combate această problemă se poate recurge la:
– utilizarea unor creme care hidratează și umezesc zona
– creme care conțin estrogen
– evitarea dușurilor intravaginale
CITEȘTE ȘI TOT CE AI NEVOIE SĂ ȘTII DESPRE NAȘTEREA NATURALĂ. METODE CARE FAC TRAVALIUL MAI UȘOR DE SUPORTAT
Ce mănânc ca să slăbesc după ce am născut?
Un alt element esențial pentru o recuperare postnatală rapidă și armonioasă, este alimentația. O alimentație variată și echilibrată asigură nevoile nutriționale mai crescute în această perioadă, în special pentru mamele care alaptează. Este de preferat să fie consumate alimente cu aport nutrițional de calitate superioară, precum proteine ce provin din carne slabă, grăsimi nesaturate și neprocesate. De asemenea, consumul de lichide este important, recomandabil peste 2 litri de lichide pe zi. Femeile c are tocmai ce au născut trebuie să evite alimentele bogate în grăsimi saturare, zaharuri sau conservanți, o regulă care ar fi bine să o integreze ca stil de viață pe termen nelimitat. Nu recomandăm o dietă drastică imediat postpartum pentru că ar priva organismul de nutrienții esențiali, de vitaminele și mineralele necesare dezvoltării armonioase a bebelușului.
dr. Elena Cocirta, Clinica Nativia
Informațiile au fost oferite de Dr. Elena Cocîrță, medic specialist obstetrică-ginecologie la Clinica Nativia.
În luna septembrie, Clinica Nativia derulează campania #ÎnapoiLaCorpulTău prin care încurajează femeile din România să își privească corpul cu bucurie și să îi ofere atenția necesară pentru a-și menține sănătatea și starea de bine.