Selectați pagina

Reguli care te ajută să îți menții ochii sănătoși (P)

Reguli care te ajută să îți menții ochii sănătoși (P)

Cu toții ne dorim un corp sănătos pentru o perioada cât mai lungă de timp, iar obținerea lui depinde doar de noi, într-o proporție de peste 90%.

Alimentația sănătoasă, sportul regulat, vizita frecventă într-o clinica medicală pentru analize de rutină și o bună informare, toate pot contribui la o viață lungă și sănătoasă.

Fiecare parte a corpului este importantă, însă una dintre cele mai importante este zona ochilor. O vedere bună te poate ajută în foarte multe activități și te poate ajută să evoluezi.


Cum îți menții vederea bună pentru o perioadă cât mai lungă de timp?

Din păcate, vederea se degradează destul de mult, odată cu trecerea timpului. Pentru a te bucura cât mai mult timp de ochi sănătoși, este bine să respecți o serie de reguli:

  1. Consultă regulat medicul oftalmolog. Mergând anual într-un cabinet oftalmologic poți descoperi din timp eventuale patologii oculare și le poți elimina sau ține în frâu. Chiar dacă ai o vedere perfectă, este important să ajungi în cabinetul unui medic oftalmolog pentru prevenție.
  2. Informează-te în legătură cu bolile oftalmologice care sunt în familie! Moștenirea genetică poate avea un rol important în dezvoltarea anumitor probleme medicale. Află care este istoricul bolilor oftalmologice din familie și încearcă să previi punctual, acele probleme ce prezintă un risc mai mare de dezvoltare.
  3. Menține o greutate corporală normală. Există destul de multe boli oculare care pot fi favorizate de obezitate. Nu doar sănătatea ochilor depinde de greutatea corporală, ci și sănătatea tuturor celorlalte organe. Mănâncă sănătos și echilibrat, fă sport, bea suficiente lichide și evita să stai ore întregi în face computerului! Este important să consumi cât mai multe legume cu frunze verzi (spanac, varză, kale), cât mai multe alimente bogate în Omega 3 și cât mai multe semințe oleaginoase.
  4. Renunta la fumat! Dacă ești fumător, este bine să iei decizia dura de a renunta. Va fi greu la început, însă ulterior îți va oferi o mulțime de beneficii. Din punct de vedere oftalmologic, fumatul poate crea leziuni la nivelul nervilor optici, ducând chiar la orbire.
  5. Ține departe infecțiile oculare! Pentru asta, este important să păstrezi o bună igienă a ochilor, a ochelarilor și a lentilelor de contact (dacă porți);
  6. Folosește ochelari de soare cu protecție UV. Ori de câte ori ieși afară și este soare, este bine să folosești ochelari de soare cu protecție UV. Riscul de apariție a bolilor va scădea considerabil.
  7. Folosește ochelari de protecție atunci când lucrezi în medii periculoase! O mulțime de probleme oftalmologice apar în urmă accidentelor de muncă. Chiar dacă ai impresia că activitatea pe care o faci nu este periculoasă, dacă ai la dispoziție elemente de protecție, folosește-le!

Odihnește-te! Una dintre cele mai mari probleme ale oamenilor moderni este faptul că își petrec foarte mult timp în față ecranelor. Cu siguranță ești aproape tot timpul în fața calculatorului, în fața telefonului sau în fața televizorului. Este bine să iei pauze destul de lungi de la aparatura electronică și să îți odihnești ochii.

Sunt reguli de baza care pot să dea rezultate excelente pe măsură ce îmbătrânești. Respectă-le cu strictețe!