Selectați pagina

Cum sunt afectați copiii de noile măsuri impuse în grădinițe, odată cu redeschiderea acestora. Educatoare din Cluj: „E inuman! Asta nu e grădiniță”

Cum sunt afectați copiii de noile măsuri impuse în grădinițe, odată cu redeschiderea acestora. Educatoare din Cluj: „E inuman! Asta nu e grădiniță”

Grădinițele, creșele și afterschool-urile vor fi redeschise, în condiții speciale și cu respectarea unor măsuri impuse de Ministerul Educației, în contextul Pandemiei de COVID 19.

În Cluj-Napoca grădinițele se vor deschide, cel mai probabil, de luni, dar în condiții care nu mai seamana cu cele de acum 3 luni. Potrivit noilor reguli, copiii vor avea alocat un spațiu de cel puțin 4,5 metri, vor petrece cât mai puțin timp în sala de clasă și cât mai mult timp afara, însă jocurile în aer liber vor fi organizate fără ca cei mici să se apropie unul de celălalt. Cu alte cuvinte, copiii vor avea un spațiu bine delimitat, chiar și în curtea grădiniței.

CITEȘTE ȘI COPIII SE REÎNTORC ÎN CREȘE, ÎN CLUJ-NAPOCA. CE MĂSURI ȘI REGULI VOR TREBUI RESPECTATE

Tot pentru protejarea sănătății copiilor, noile reguli prevăd că părinții nu mai au voie să intre în grădinițe, cei mici vor fi preluați de educatori și îngrijitori și nu vor mai avea voie să își ducă jucării de acasă. Deasemenea, în grupe vor mai exista doar jucării care pot fi dezinfectate.

La rândul lor, educatorii vor fi obșigați să poarte măști de protecție, pe toată durata programului.

Ce e în neregulă cu… regulile?

La o primă vedere, aceste măsuri par absolut în regulă. Privite mai atent, însă, ne putem da ușor seama că nu pot fi aplicate unor copii de 3, 4 sau 5 ani, care nu înțeleg de ce nu mai au voie să se îmbrățișeze cu prietenii lor. În plus, dacă într-o sală de clasă vor fi acceptați maximum 10 copii, ca să se poată păstra distanțarea socială, asta înseamnă că cei mici vor fi despărțiți. O grupă de 28 de copii, de exemplu, va fi împărțită în 3 săli de clasă, iar educatoarele ar trebui să petreacă succesiv timp cu fiecare grup de copii în parte.

„De când a izbucnit pandemia, cei din Ministerul Educației ar fi trebuit să se gândească la niște măsuri concrete, pentru că se știa că la un moment dat copiii vor reveni în școli și grădinițe. Pentru că acum, aceste măsuri s-au luat pe grabă și nu se știe cum vor putea fi puse în practică. Avem foarte mulți educatori care ne-au transmis deja nemulțumirile lor. Marți a avut loc o ședință cu directorii grădinițelor și reprezentanții Inspectoratului Județean Cluj. Vom vedea de luni cum se vor desfășura lucrurile. Noi, ca sindicat, în momentul de față nu putem decât să fim atenți ca educatorilor să li se respecte drepturile. Adică celor care sunt în concediu de odihnă, să li se respecte concediul de odihnă și să nu fie duși la muncă. Însă, situația este una delicată”, a spus pentru ȘtiriMed, Lucia Cojocaru, președinte Sindicatul Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean (SLIPC)

În grădinițele de stat a existat și până acum o criză a personalului. Iar odată cu noile condiții, e greu de prevăzut cum vor face față angajații, care și până acum se descurcau greu.

„În momentul de față părinții au impresia că se deschid grădinițele și va fi totul ca înainte. Dar nu e așa. Va fi îngrozitor, nu există personal. Ar trebui să lucrăm toată vara full, ca să putem respecta noile norme și eu am spus clar că muncă în folosul comunității nu fac. Am și eu dreptul la concediu. Apoi, e vorba de copii. În cazul meu vor fi 5 copii într-o sală de clasă, nu vor avea voie să se joace, pentru că nu trebuie să intre în contact. Va trebui să îi țin 4 ore la o masă. E inuman, asta nu e grădiniță”, a explicat pentru ȘtiriMed, o educatoare care lucrează la o  grădiniță din Cluj-Napoca, dar care preferă, deocamdată, să rămână anonimă

Cum vor fi afectați copiii. Ce spune psihologul

Cei mai afectați de noile reguli din grădinițe vor fi copiii. Pentru că oficialii din Ministerul Educației nu par să se gândească la sănătatea emoțională a celor mici, părinții vor fi cei care trebuie să se asigure că  aceștia nu vor avea de suferit.

„Apropierea copiilor de alti copii e foarte importantă pentru dezvoltarea lor emoțională. Instinctiv copiii se apropie, se îmbrățișează, se pupa. Sigur că aceste comportamente îi pot pune în pericol acum cu acest nou virus. Însă este foarte important să ghidăm copiii treptat spre o reținere a acestor manifestări și să nu îi penalizam prea dur când fac asta (prin tonul vocii de exemplu). Este important să le explicăm că aceste măsuri sunt temporare și că apoi vom putea să ne apropiem mai mult. E important să discutam cu ei despre cum se simt atunci când nu se pot apropia prea mult. Altfel spus, să îi ghidam pas cu pas și să îi susținem emoțional foarte puternic să poată face față măsurilor de distanțare sociala.”, spune psihologul Adela-Raluca Moldovan

Specialistul mai spune că e important să îi ferim pe copii de noul Coronavirus, dar e și mai important ca ei să nu sufere din punct de vedere emoțional sau psihologic.

„Dacă se aplică brusc și dur aceste măsuri pot crea probleme. E esențial să ținem cont și ne nevoile socio-emoționale ale copilului, nu doar de siguranță fizica. Sper că nu vom ajunge la masuri absurde în care să sacrificam bunăstarea emoțională a copiilor de dragul stării de sănătate fizica, așa cum se întâmpla nu demult în spitale cu internarea copiilor singuri fară mame, legați de pat.”, a mai spus Adela-Raluca Moldovan

Educatorii, îndemnați să ceară sprijin de la psihologi 

Pe lângă aspectele logistice de care trebuie să se ocupe, educatorii trebuie să aibă grijă și de psihicul și emoțiile celor mici. Ceea ce va duce la o suprasolicitare a cadrelor didactice, crede liderul Sindicatului care reunește cadrele didactice din județul Cluj.

„E foarte grea această situație, pentru că educatorii trebuie să aibă grijă de copii. Și nu doar fizic, ci și emoțional. Eu le-aș sugera să facă echipă cu psihologii școlari, să ceară sprijin și îndrumare atunci când simt că nu se mai descurcă”, spune, la rândul său, Lucia Cojocaru, președinte SLIPC

În județul Cluj grădinițele se vor deschide, în funcție de solicitările părinților, cel mai probabil de luni.