Selectați pagina

Riscul de cancer la persoanele obeze este redus în urma operațiilor bariatrice

Riscul de cancer la persoanele obeze este redus în urma operațiilor bariatrice

Persoanele care suferă de obezitate severă și care sunt supuse unor intervenții chirurgicale pentru pierderea kilogramelor în plus ar putea avea un risc mai mic de a dezvolta cancer față de situația în care nu ar trece prin astfel de operații, conform concluziilor unui studiu realizat recent în Statele Unite, citat de Reuters.

Oamenii de știință au examinat date de la aproape 89.000 de pacienți cu obezitate extremă, printre aceștia numărându-se 22.000 care au fost supuși unor intervenții de chirurgie bariatrică în perioada 2005 — 2014 pentru a scădea din greutate. După o perioadă medie de monitorizare de 3,5 ani, 2.543 dintre persoane au fost diagnosticate cu cancer.

Spre deosebire de participanții la studiu care nu au trecut prin operații bariatrice, pacienții care au suferit astfel de intervenții au avut un risc cu 33% mai mic de a dezvolta orice tip de cancer pe parcursul studiului. În plus, acestea au avut un risc cu 40% mai mic de a fi diagnosticate cu tumori asociate cu obezitatea, potrivit agerpres.ro.

”Scăderea riscului de cancer este un motiv în plus pentru a lua în calcul chirurgia bariatrică pentru tratarea obezității”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Daniel Schauer de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Cincinnati.

”Există multe alte efecte benefice ale chirurgiei bariatrice, inclusiv îmbunătățirile aduse în cazul diabetului și al hipertensiunii”, a adăugat Schauer pentru sursa citată. ”De asemenea, s-a demonstrat că îmbunătățește speranța de viață a pacienților obezi”, a completat el.

Cancerul reprezintă una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, iar prevalența obezității a crescut de peste două ori pe parcursul generației trecute.

Persoanele obeze prezintă un risc mai mare de a dezvolta dar și de a muri din cauza mai multor tipuri de cancer, printre acestea numărându-se cel de sân, de ovare, de rinichi, de pancreas, de colon, rect și de măduvă, au demonstrat studii anterioare.

Persoanele obeze se luptă de multe ori să scape de kilogramele în plus sau să își mențină greutatea optimă după ce slăbesc.

Schimbările în ceea ce privește stilul de viață, precum adoptarea unei alimentații sănătoase și a unui program regulat de exerciții fizice, ajută de multe ori pe termen lung, însă pot eșua în special în rândul persoanelor care trebuie să dea jos peste 45 de kilograme.

Peste o jumătate dintre intervențiile chirurgicale bariatrice care sunt realizate astăzi utilizează așa-numita gastrectomie longitudinală, ce reduce dimensiunea stomacului la mărimea unei banane, potrivit Societății Americane de Chirurgie Metabolică și Bariatrică.

În cadrul prezentului studiu, publicat în ”Annals of Surgery”, doar circa 27% din pacienții care au suferit intervenții bariatrice au fost supuse procedurilor de gastrectomie longitudinală. Majoritatea au suferit intervenții de by-pass gastric, ce izolează o porțiune a stomacului prin crearea unui ”buzunăraș” de mărimea unei nuci și redirecționează o secțiune a intestinului mic.

Peste 80% dintre pacienții care au participat la această cercetare au fost femei.

În cazul intervențiilor de chirurgie bariatrică, femeile care se aflau la menopauză au manifestat un risc cu 42% mai mic de a dezvolta cancer în comparație cu cele care nu trecuseră printr-o astfel de operație. În plus, participantele care au suferit astfel de intervenții au avut un risc cu 50% mai mic de a dezvolta cancer endometrial.

Persoanele care au trecut prin operații pentru pierderea din greutate aveau un risc cu 41% mai mic de a dezvolta cancer de colon și cu 54% mai mic de a face cancer de pancreas.

 

Despre autor