Selectați pagina

Românca din Italia pe care distanța nu o oprește să facă bine, picătură cu picătură, acasă. A înființat Asociația Sfântul Mattia și îmbunătățește viața pacienților, în mediul lor

Românca din Italia pe care distanța nu o oprește să facă bine, picătură cu picătură, acasă. A înființat Asociația Sfântul Mattia și îmbunătățește viața pacienților, în mediul lor

#RomâniCareNuÎșiUităȚara❤️

Oana Anca este o româncă, născută în mijlocul Clujului, dar stabilită de mai mulți ani în Italia. A studiat kinetoterapie în România, s-a specializat în străinătate, iar viața și familia ei sunt, acum, în Milano, Italia. Dar Oana nu a vrut să se desprindă de România. Și-a dorit să facă bine pentru oamenii din țara ei natală, iar cel mai potrivit domeniu era cel în care ea profesează.

Pasul firesc a fost să înființeze Asociația Sfântul Mattia, un ONG, prin intermediul căruia să ofere servicii de asistență medicală, cu multă delicatețe și empatie, la domiciliul pacienților. De doi ani de zile, asistenții, infirmierii și kinetoterapeuții Asociației Sfântul Mattia străbat Clujul în lung și lat, să ajungă la pacienții care se recuperează mult mai bine acasă, înconjurați de familie, decât într-un salon de spital. Toată activitatea este coordonată de Oana, creierul Asociației și omul, care, atunci când recrutează oameni în asociație, pune empatia și umanitatea în capul listei de criterii eligibile.

Citiți un interviu cu o româncă mândră de țara ei, care încearcă să facă ceva pentru români, chiar dacă, acum mulți ani, a fost nevoită să aleagă o altă țară, ca să profeseze într-un mediu unde competențele îi erau răsplătite.

ȘtiriMed: Cum a evoluat Asociația Sfântul Mattia în acești doi ani de activitate? Ce schimbări semnificative ai observat în comunitățile pe care le sprijini?

Oana Anca: „Într-o călătorie de o mie de mile, primul pas este cel mai important.” Așa am pornit și noi in urma cu doi ani, cu pasi mici dar siguri. Asociația Sfântul Mattia a fost un vis care a prins contur, o sămânță plantată cu speranța de a înflori într-un copac puternic și generos.

Evoluția noastră a fost graduală, dar s-a manifestat in mod constant. În cei doi ani de activitate am consolidat echipa, am dezvoltat parteneriate esențiale și am ajuns la o înțelegere mai profundă a nevoilor comunității. Am învățat să ascultăm cu atenție, să ne adaptăm serviciile, sa colaborăm la un nivel înalt și să creăm o ambianță de încredere. Schimbările pe care le-am observat în comunitățile pe care le sprijinim sunt subtile, dar semnificative.

 La început, oamenii erau reticenți, manifestau o oarecare neîncredere în promisiunile noastre. Acum, vedem o schimbare fundamentală de atitudine. Zâmbetele au înlocuit privirile triste, iar mulțumirile sincere ne motivează să continuăm. Cu toate acestea, știm că suntem, încă, la început de drum. Avem multe provocări de depășit și multe obiective de atins. Dar suntem convinși că, cu perseverență și dedicare, vom reuși să facem o diferență și mai mare în comunitatea noastră.

CITEȘTE ȘI: O clujeancă transformă asistența medicală la domiciliu în misiune. Fondatoarea Asociației Sfântul Mattia: „Binele pe care îl oferi, la fel ca și răul pe care îl faci, este o moștenire pe care o lași copiilor”

ȘtiriMed: Ce te-a surprins cel mai mult în munca de până acum cu Asociația? Există nevoi sau provocări pe care nu le anticipai la început?

Oana Anca: Cea mai mare surpriză pe care am avut-o în activitatea Asociației Sfântul Mattia a fost, fără îndoială, profunzimea relațiilor umane pe care le-am construit, în unele situații. Am devenit, pentru unii dintre beneficiarii noștri, o familie. Ne concentrăm întotdeauna, cu predilectie asupra aspectelor tehnice ale îngrijirilor medicale: administrarea tratamentelor, monitorizarea stării de sănătate, menținerea igienei, dar oferim mai mult decât îngrijire, pentru că suntem foarte empatici.

O altă provocare neașteptată a fost diversitatea nevoilor pe care le întâlnim. Fiecare beneficiar este unic, cu o poveste de viață aparte și cu nevoi specifice. Am fost nevoiți să ne adaptăm constant, să căutăm soluții pentru a răspunde cerințelor fiecăruia dintre pacienții noștri. Aș menționa aici și lipsa resurselor umane specializate. Este dificil să găsim îngrijitoare sau îngrijitori cu experiență și empatici care să fie dispuși să lucreze în acest domeniu.

Oana Anca
Oana Anca este creierul Asociației Sfântul Mattia și omul care crede că nu se poate face asistență medicală fără empatie

ȘtiriMed: Care sunt principalele provocări pe care le întâmpini în oferirea de servicii de îngrijire medicală la domiciliu?

Oana Anca: Principala provocare este distanța fizică, faptul că nu locuiesc în România. Oricât de implicat ai fi, nimic nu se compară cu prezența efectivă, cu interacțiunea directă cu echipa și cu beneficiarii noștri.

Serviciul de asistență și îngrijiri medicale la domiciliu este o activitate complexă, care implică coordonarea mai multor factori: nevoile beneficiarilor, resursele umane, aspectele administrative și cele financiare. Fiecare dintre acești factori vine cu provocări specifice. O altă provocare notabila este asigurarea continuității serviciilor, recrutarea de personal calificat și adaptarea rapidă la nevoile individuale ale beneficiarilor, care sunt în continuă schimbare.

ȘtiriMed: Cum reușești să îți echilibrezi viața personală și profesională din Italia, cu implicarea activă în proiectele din România?
 

Oana Anca: Am identificat câteva strategii care mă ajută să mențin un echilibru in cadrul Asociației. În primul rând, planificarea activității este esențială. Am un program detaliat, atât pentru activitățile din Italia, cât și pentru cele din România. Acest lucru mă ajută să îmi prioritizez sarcinile și să aloc timp suficient fiecărei activități.

Distanța fizică, așa cum am precizat anterior, reprezintă o provocare, însă tehnologia îmi permite, atât să gestionez eficient timpul, cât și să comunic cu echipa și beneficiarii. Am învățat să deleg activitatea – nu pot face totul singură. Am realizat că pentru a mă implica mai mult în proiectele din România, trebuie să fac anumite sacrificii. Prin urmare, am decis să îmi reduc orele de lucru în Italia, astfel încât să am mai mult timp disponibil pentru activitățile din România. Cu toate acestea, recunosc că aș putea fi și mai implicată, dacă aș locui în România.  

În concluzie, echilibrul dintre viața personală și profesională este un proces continuu de ajustare. Sunt conștientă că mai am multe de făcut și că pot îmbunătăți modul în care îmi gestionez timpul și energia. Însă, sunt determinată să continui să mă implic în proiectele din România, pentru că am convingerea că pot face o reala diferență în viețile oamenilor.

ȘtiriMed: Ce crezi ca lipsește în România pentru ca oamenii să aibă un acces mai facil la îngrijirile de tipul celor pe care le oferiți voi?


Oana Anca: Serviciile pe care noi le oferim sunt în sistemul privat. În primul rând, este nevoie de o finanțare mai consistentă și mai predictibilă a acestora. În prezent, mulți români nu își permit să plătească din buzunar pentru asistența și îngrijirile de care ar avea nevoie la domiciliu, iar sistemul public de sănătate nu acoperă întotdeauna toate nevoile.

În ceea ce privește sistemul public al asigurărilor de sănătate, cred că ar trebui simplificate procedurile birocratice. O birocrație mai redusă ar permite o accesibilitate mai rapidă la aceste servicii.

De asemenea, este esențială dezvoltarea unei rețele naționale de îngrijire la domiciliu care să acopere toate zonele țării, inclusiv cele rurale. În prezent, există o concentrare a serviciilor în marile orașe, iar în multe zone rurale accesul la serviciile de acest gen este limitat sau chiar inexistent.

Un alt aspect important este conștientizarea publicului cu privire la beneficiile îngrijirilor la domiciliu. Mulți oameni încă nu știu că există o alternativă la spitalizare și că aceasta poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții, atât a pacienților, cât și a familiilor lor.

Asociația Sfântul Mattia

ȘtiriMed: Ce proiecte noi pregătești pentru viitorul apropiat în cadrul Asociației Sfântul Mattia?
 

Oana Anca: Asociația Sfântul Mattia este într-o continuă dezvoltare. Unul dintre cele mai importante obiective ale noastre este încheierea unui contract de colaborare cu Casa de Asigurări de Sănătate. Consider că acest parteneriat ne-ar permite să ne oferim serviciile unui număr mai mare de pacienți, acoperind astfel nevoile unei categorii mai largi de persoane, care au nevoie de îngrijire medicală la domiciliu.

Explorez posibilitatea unei noi colaborări, dar este prea devreme pentru a detalia mai mult. Ne gândim sa implementam un sistem de alertă pentru gestionarea pacienților aflați în situații de urgență, la domiciliu. Urmează.

ȘtiriMed: Care este mesajul tău pentru românii de pretutindeni de Ziua Națională, mai ales pentru cei care vor să contribuie la schimbări pozitive în România?

Oana Anca: Dragi români, indiferent în ce loc de pe glob ne aflăm, legătura cu țara noastră rămâne vie. Fie că sunteți antreprenori, profesioniști sau pur și simplu cetățeni implicați, fiecare dintre voi poate face diferența. Haideți să ne unim forțele și să construim împreună o Românie mai bună, mai prosperă și mai unită. Aveți încredere în potențialul nostru și nu uitați: distanța nu este un obstacol pentru a face binele! La mulți ani, România!

CITEȘTE ȘI: