România a trecut la ora de vară
România a trecut la ora de vară, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Ora 3.00 a devenit ora 4.00, astfel că duminică avem cea mai scurtă zi din an, de 23 de ore.
Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui. La nivelul Uniunii Europene, trecerea la ora de vară se face similar în toate statele, în aceeași zi. Țările europene care nu trec la ora de vară sunt: Islanda, Georgia, Belarus, Turcia, Rusia, Azerbaidjan.
Cum sunt afectați oamenii de trecerea la ora de vară
Medicii avertizează că anumite categorii de oameni pot fi afectate de trecerea la ora de vară. Copiii, vârstnicii, dar și persoanele care suferă de anxietate sau depresie ar putea simți un disconfort crescut și vor avea nevoie de o perioadă mai lungă de acomodare.
Ca să nu resimțim oboseală sau agitație, specialiștii ne recomandă să ne hrănim corespunzător, să consumăm multe fructe și legume proaspete și să nu uităm de hidratare. Deasemenea somnul este important, așa că 8 ore de odihnă pe noapte, sunt necesare.
Efectele negative provocate de schimbarea orei pot fi combatute si cu exercitii fizice. Fie că e vorba de plimbări mai lungi, alergări ușoare în aer liber sau câteva minute de yoga pe zi, activitatea fizică ne va ajuta să trecem mai ușor, odată cu ceasurile, la programul de vară.
Ora de vară se va menține până în 29 octombrie, când se va reveni din nou la ora de iarnă.