Selectați pagina

#OameniCareUimesc Romina Mîrza, prima și singura româncă pilot operațional, care face Poliție Aeriană de la manșa MIG-ului 21 Lancer

#OameniCareUimesc Romina Mîrza, prima și singura româncă pilot operațional, care face Poliție Aeriană de la manșa MIG-ului 21 Lancer

Singura româncă ce pilotează avioane MIG 21 Lancer în misiuni de Poliție Aeriană se numește Romina Mîrza, este clujeancă și zboară la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, Câmpia Turzii.

La doar 30 de ani, când multe femei abia se dezmeticesc încotro să se îndrepte în carieră, Romina are deja în spate două școli militare și mai multe etape grele pe care le-a parcurs pe drumul său profesional. Etape care au dus-o unde e acum: singura femeie dintr-o escadrilă de piloți de MIG 21 Lancer, pe care îi admirăm la show-uri aeriene sau în timpul reportajelor televizate.

Romina este a doua femeie din România, care a urcat la manșa MIG-ului 21, dar singura care a și rămas să zboare această aeronavă, până în punctul în care a devenit pilot operațional. Și spune că nu se oprește aici.

foto marian coste
Romina Mîrza, singura femeie-pilot care face misiuni de Poliție Aeriană, la manșa MIG-ului 21/Sursa foto: arhivă personală/Fotograf: Marian Coste

Citiți un interviu în care tânăra femeie-pilot vorbește despre ce înseamnă să profesezi într-o lume „adjudecată” de bărbați. Despre cum a ajuns de la Școala din Țaga, județul Cluj, în Liceul Militar și apoi în Academia Forțelor Aeriene, dar și despre cum își păstrează feminitatea într-un loc tehnic, dominat de reguli, proceduri și decizii bine calculate.

Romina Mîrza este femeia puternică ce deschide campania de informare #OameniCareUimesc, unde vă invităm să cunoașteți oameni ale căror acțiuni pot schimba lumea.

ȘtiriMed: Cum ai ajuns să te pregătești să zbori MIG-ul 21 Lancer și, iată, să fii acum singura femeie româncă, pilot operațional pe această aeronavă?

Romina Mîrza: Etapele de pregătire au fost normale, cât se poate de normale, fiind aceleași, indiferent că ești fată sau băiat. Am intrat în Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov, am zburat IAK-ul 52, în primul și al doilea an de academie, IAR 99 Standard, în al treilea an, în timpul practicii. Acesta este și tipul de avion pe care am brevetat, mi-am obținut brevetul de pilot militar. Apoi, următoarea etapă de pregătire, ca să pot face trecerea pe MIG 21, a fost completarea orelor de zbor, cu un avion cu reacție, adică IAR 99 Șoim, în Baza Aeriană de la Bacău.

Cam acestea sunt etapele. Practic, zbori în academie, avionul cu elice, motor clasic, IAK 52, după care avionul cu reacție subsonic și apoi avionul supersonic, MIG 21.

20110514 DSCN7549
Romina Mîrza a decis că vrea să zboare MIG-ul 21, când era studentă/Sursa foto: arhivă personală

ȘtiriMed: A fost o alegere firească, să devii pilot de avion supersonic? Dintre atâtea aeronave, de ce ai ales-o tocmai pe cea mai grea, MIG-ul 21 Lancer?

Romina Mîrza: Alegerea a venit oarecum firesc, însă eu mi-am propus acest lucru. A fost țelul meu. Am vrut, pas cu pas, să ating fiecare treaptă și, dacă pot, să ajung cât mai sus. Să încerc să dau maximul posibil.

Decizia finală am luat-o în timpul academiei, când zburam IAK-ul 52. Am văzut că fac față provocărilor din momentul respectiv și mi-am zis atunci că țintesc mai sus, spre avionul supersonic.

ȘtiriMed: Câte fete erați în anul tău și câte ați spus, atunci, în academie, că vreți să fiți pilot de supersonic?

Romina Mîrza: Eram nouă fete. Ele zboară acum, în alte Baze Aeriene din țară, pe elicopter, pe avioane de transport, pe IAR 99 Șoim. Am fost cam singura atunci, care spuneam că vreau să zbor MIG-ul 21. De fapt, mai era o colegă care în școală spunea că vrea și ea să aleagă supersonicul, însă, ulterior, parcursul ei și alegerile au localizat-o la Buzău, iar acum zboară acolo, pe IAR Standard.

ȘtiriMed: În ce an ai urcat prima dată la manșa MIG-ului 21?

Romina Mîrza: În 2016. Și, întâmplător, am făcut primul zbor cu MIG-ul 21 tot la Bacău. În același loc unde am făcut cursul de trecere pe supersonic. Pentru că atunci, pentru o perioadă scurtă de timp, escadrila de la Câmpia Turzii a fost detașată acolo. Și eu tocmai terminasem cursul și am făcut și primul zbor pe supersonic.

romina 2
Romina Mîrza se antrenează cot la cot cu ai săi colegi, toți bărbați/Sursa foto: arhivă personală/Fotograf: Marian Coste

ȘtiriMed: Oare îți dai seama cât de puternică ești?

Romina Mîrza: E ciudat să răspund la întrebarea aceasta (n.red. râde). Nu m-am gândit niciodată în acest fel la mine. La 14 ani am intrat în Liceul Militar, apoi Academia și restul etapelor. Mie mi se pare normal tot ce se întâmplă, pentru că eu așa am crescut, m-am dezvoltat, m-am maturizat.

Dar, într-adevăr, când mă privesc din exterior sau când trebuie să răspund la o întrebare ca aceasta, da, văd lucrurile dintr-o altă perspectivă. Dar eu, ca persoană, nu neapărat conștientizez că aș fi puternică.

ȘtiriMed: La 14 ani, cum a venit alegerea Liceului Militar? Ai avut un model pe care ai vrut să îl urmezi?

Romina Mîrza: Nu am avut pe nimeni militar de carieră în familie. În gimnaziu am auzit de existența unui liceu militar și mi s-a părut atractivă filiera vocațională. Nu aș fi putut alege între real și uman, de exemplu. Am fost copilul care a învățat la toate materiile și nu aveam nicio preferință între matematică și limba română. Și când am auzit de filiera vocațională am zis: „stai, că asta e altceva”.

Eram prin clasa a VII-a când am hotărât, împreună cu o colegă, că mergem la Liceul Militar, la Alba Iulia. Între timp, ea a renunțat, așa că am mers singură.

ȘtiriMed: Mama și tata ce au zis când au auzit că vrei să urmezi o carieră militară?

Romina Mîrza: M-au susținut. Cred că li s-a părut și lor ciudat că aleg așa ceva, mai ales că, așa cum spuneam, nu aveam pe nimeni cunoscut care să mă fi influențat. Însă, mi-au respectat alegerea, m-au susținut și încă mă susțin.

IMG 20190413 WA0004
Întâlnirea de 10 ani de la absolvirea Liceului Militar. Romina Mîrza, alături de colegele care i-au devenit prietene/Sursa foto: arhivă personală

ȘtiriMed: Odată ce ai făcut pasul spre Academia Forțelor Aeriene, apoi, etapă cu etapă ai ajuns în Baza Aeriană 71, ai ajuns într-o lume despre care societatea spune și crede că este a bărbaților. Nu doar în țara noastră, ci peste tot în lume sunt domenii de activitate „adjudecate” de bărbați. Și nu pentru că femeilor li s-ar pune piedici să ajungă acolo, ci pur și simplu pentru că ele nu își doresc. Tu cum te descurci?

Romina Mîrza: Cred că e vorba de chemarea fiecăruia și, de fapt, de ce își dorește fiecare femeie de la ea, profesional. Eu cred că poți face față provocărilor dacă ai profesionalism, pregătire și seriozitate. Și câștigi astfel încrederea colegilor și a celor cu care lucrezi în echipă.

Apoi, mi se pare foarte importantă integrarea în colectiv. Iar eu sunt naturală, deschisă, îi las pe ceilalți să mă cunoască, însă, în același timp încerc să empatizez, să fiu atentă la nevoile fiecăruia.

Eu sunt parte din echipă. Încerc să nu fiu prea sensibilă, nu vreau să fiu diferită, suntem toți tratați la fel. Până la urmă, de la prima treaptă de pregătire, am trecut prin aceleași etape de selecție, pregătire, evaluare, ca toți colegii mei. Așa că, lucrăm împreună și respectăm aceleași standarde.

ȘtiriMed: Tu, ca femeie, simți că trebuie să muncești mai mult și mai greu? Vorbim de o femeie de 50 și ceva de kilograme versus un bărbat de 80 – 90 de kilograme.

Romina Mîrza: Din punct de vedere fizic nu cred că e vorba de muncă mai multă. Până la urmă, avionul nu știe dacă la manșă e o femeie sau un bărbat. Contează ceea ce faci tu în avion. Sau, ca să parafrazez pe cineva, „acolo sus nu există femei și bărbați, există doar piloți”.

ȘtiriMed: Care crezi că e super puterea ta?

Romina Mîrza: Că sunt ambițioasă. Și determinată să obțin ce îmi propun, chiar dacă trebuie să muncesc mult pentru acel ceva.

ȘtiriMed: Ce i-ai spune unei fetițe despre profesia ta?

Romina Mîrza: I-aș spune că, din punctul meu de vedere, meseria de pilot este cea mai frumoasă din lume. Senzația zborului e greu să o compari cu ceva. I-aș mai spune să îndrăznească să viseze. Iar dacă are un vis pe care să îl transforme în realitate, să fie sigură că poate să facă acest lucru.

ȘtiriMed: Până să zbori tu, ca pilot, ai mai zburat, chiar și în calitate de pasager?

Nu am zburat niciodată, nici ca pasager, înainte să zbor cu un avion militar. Primul zbor l-am avut în 2010, în 21 aprilie. Țin minte că în acea zi aveam de făcut și un salt cu parașuta.

Nu știu cum să descriu senzațiile care m-au încercat la primul zbor. Sentimentul era nemaiîntâlnit, era wow. Era un zbor de aclimatizare, deci nu trebuia să facem noi, ca elevi, ceva. Dar văzând tot ce se întâmpla în avion, ma uitam la instructor și încărcătura de comenzi mi s-a părut greu de controlat.

Atunci a fost singurul moment în care m-am întrebat dacă pot sau nu pot. Simțeam că mă depășește situația. Însă, seara, am vorbit cu părinții mei, m-au încurajat. Și am știut că pot.

ȘtiriMed: Când ai simțit că ți-a fost cel mai greu în profesia ta și de ce?

Romina Mîrza: Anii de la începutul carierei, când am zburat foarte puțin. Eram piloți militari doar cu numele și a fost un moment crucial. Nu învățam nimic, nu evoluam, simțeam că stau pe loc, iar asta a fost foarte greu. Altfel, pe tot parcursul meu profesional nu pot zice ca am avut momente grele, le-am numit mereu provocări.

ȘtiriMed: În momentul de față nu ești doar singura femeie care zboară MIG-ul 21, ci ești prima și singura femeie din România care face Poliție Aeriană. De cât timp faci Poliție Aeriană?

Romina Mîrza: Da, așa e. S-au mai făcut confuzii pe parcurs, că aș fi prima femeie care zboară MIG-ul 21. Nu sunt prima, dar sunt prima femeie pilot operațional. Din 2018 fac și serviciul de Poliție Aeriană.

ȘtiriMed: Care e principul de bază, după care te ghidezi în viață?

Romina Mîrza: Încerc să fac totul cât mai bine! Știi cum e vorba aceea „Decât să faci un lucru de mântuială, mai bine nu îl faci”. Eu nu fac lucrurile de mântuială.

ȘtiriMed: Când mergi la zbor te machiezi?

Romina Mîrza: Mă machiez rar, doar la ocazii speciale. Însă, zilnic, folosesc crema de hidratare și crema de protecție solară, care are puțin pigment. Și creionul de sprâncene.

ȘtiriMed: Care sunt 3 piese vestimentare preferate din dulapul tău?

Romina Mîrza: Ținuta sportivă, ținuta casual și combinezonul de zbor. Îmi place stilul relaxat, așa că aleg oricând o pereche de încălțări comode și blugi. Și îmi place la nebunie ceasul escadrilei. Îl menționez, chiar dacă face parte din categoria accesoriilor, nu a pieselor vestimentare.

ȘtiriMed: Ultima carte pe care ai citit-o… ?

Romina Mîrza: „Orizonturi Roșii”, Mihai Pacepa.

ȘtiriMed: Dacă ai fi invitată să le vorbești unor tinere aflate la început de carieră – nu neapărat carieră militară – ce le-ai spune?

Romina Mîrza: Să îndrăznească. Să aibă încredere în ele. Indiferent de domeniul pe care îl alegi, indiferent de mediul din care vii, indiferent de sex sau de gen, poți face orice îți propui. Le-aș mai spune să muncească, atunci când vor să atingă un obiectiv și să aibă mereu încredere în forțele lor.

Și le-aș mai spune ceva ce eu consider că e foarte important: să trăiască în prezent și să se bucure de fiecare realizare, pas cu pas.

ȘtiriMed: Când ai de luat o decizie foarte importantă sau când te afli într-un impas și nu știi ce să faci, ce faci?

Romina Mîrza: De obicei, cer sfaturi. Am câțiva prieteni apropiați, care mă ajută. Parcă atunci când auzi o părere din exterior sau când altcineva vede situația, mă ajută să mă orientez. Însă, uneori, deși nu e neapărat sănătos, mă bazez și pe instinct.

ȘtiriMed: Dacă tot ești prima femeie pilot operațional din România, care e următorul pas pe care îl vei face. Vei fi prima… ?

Romina Mîrza: La un anumit număr de ore zburate, îmi pot lua calificarea pentru zboruri tehnice și apoi calificarea de instructor de zbor pe MIG 21. Dar asta e de viitor.

ȘtiriMed: Ce sfat i-ai da următoarei femei pilot de avion supersonic?

Romina Mîrza: I-aș împărtăși cu tot dragul, cât pot din experiența mea personală. Și i-aș da numărul meu de telefon, ca să pot face asta.

ȘtiriMed: În opinia ta, o femeie puternică trebuie să fie… ?

Romina Mîrza: Ambițioasă!

romina 3
Romina Mîrza: „Când ești la manșă, avionul nu știe că ești bărbat sau femeie”/Sursa foto: arhivă personală/ Fotograf: Ralph Blok

#OameniCareUimesc, O NOUĂ CAMPANIE DE INFORMARE, INIȚIATĂ ȘI DERULATĂ DE ȘTIRIMED

Foto profil: Romulus Oprișan