Selectați pagina

S-au semnat contractele pentru construirea Spitalelor Regionale de Urgență Cluj și Iași

S-au semnat contractele pentru construirea Spitalelor Regionale de Urgență Cluj și Iași

Spitalele regionale de urgenţă de la Cluj şi Iaşi vor fi cele mai avansate din România şi, probabil, unele dintre cele mai avansate din Uniunea Europeană, a declarat, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, cu ocazia semnării contractelor pentru construirea celor două unităţi medicale.

Precizările au fost făcute în cadrul ceremoniei de semnare a declanşării fazei întâi pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi şi a Spitalului Regional de Urgenţă Cluj, eveniment desfăşurat la Palatul Victoria, în prezenţa premierului Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.

„Investițiile pentru construirea celor două spitale regionale de urgență din Iași și Cluj sunt de aproximativ 7 miliarde de lei, iar termenul de implementare este până în 2026. Prin finalizarea procedurilor de execuție a celor două spitale regionale, îndeplinim o promisiune făcută românilor de clasa politică de mai bine de 15 ani. Este un moment de mândrie și îl felicit pe domnul ministru al Sănătății, AlexandruRafila pentru ceea ce a făcut să aducă aceste proiecte cât mai aproape de realizare”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

VEZI VIDEO

Rafila a subliniat importanţa pregătirii resursei umane, astfel încât tinerii medicii să poată lucra în aceste spitale.

„Vor fi cu siguranţă cele mai avansate spitale din România şi probabil că unele dintre cele mai avansate spitale din Uniunea Europeană, ca şi nivel de furnizare a serviciilor, deservind zona Moldovei, zona Transilvaniei şi Oltenia. Bucureştiul, de exemplu, care are multe spitale de urgenţă, poate să facă faţă în alt mod, dar cu siguranţă şi în Bucureşti e nevoie de noi instituţii spitaliceşti care să corespundă acestor standarde de calitate a îngrijirii pacienţilor”, a afirmat Alexandru Rafila.

Ministrul a menţionat că la finele anului 2021, atunci când a preluat portofoliul de ministru, toate cele trei proiecte pentru spitalele regionale aveau doar studii de fezabilitate, fără să fie realizate procedurile pentru întocmirea studiilor tehnice. Elaborarea proiectelor tehnice pentru cele trei spitale a durat aproximativ un an, iar ulterior au fost finalizate licitaţiile pentru începerea propriu-zisă a construcţiilor la Cluj şi la Iaşi.

Acelaşi lucru se va întâmpla „în perioada imediat următoare” şi pentru spitalul de la Craiova, a spus ministrul Sănătăţii. Termenul de execuţie pentru spitalele regionale este de 48 de luni.

Despre autor