Selectați pagina

S-a modificat calendarul de vaccinare. Când trebuie să meargă părinţii la medic cu micuţii

S-a modificat calendarul de vaccinare. Când trebuie să meargă părinţii la medic cu micuţii

Atenţie, părinţi! Calendarul naţional de vaccinare se modifică din această lună, potrivit unui ordin al Ministerului Sănătăţii. Dacă până acum vaccinul ROR care îi protejează pe micuţi  şi de rujeolă se făcea la 9 luni, din august se revine la vechea schemă. Astfel vaccinul ROR se va administra la vârsta de 12 luni. S-a luat această deciziţie după ce numărul cazurilor a scăzut la nivel naţional, în ultima perioadă, spun specialiştii.

Prin vaccinarea la 9 luni s-a încercat şi s-a reuşit în primul rând să se crească rata de vaccinare şi astfel protejarea efectivă a copiilor mici, iar în al doilea rând scăderea ratei de transmitere comunitară. Totuşi era necesară o a doua doză la 12 luni. Din această lună copiii vor fi vaccinaţi cu ROR cu o singură doză la 12 luni, a declarat Delia Ciucă, medic de familie.

Medicii îi avertizează pe părinţi că în cazul în care refuză vaccinarea riscă o îmbolnăvire severă a copilului.

Când vaccinezi copilul pe lângă că îi faci  un bine copilului tău, faci un bine şi comunităţii din care faci parte. Cei care nu vaccinează riscă să facă boala în urma căreia apar tot felul de complicaţii. Unele forme pot fi severe şi duc uneori până la deces. Dintre complicaţii amintim cele la nivel pulmonar sau chiar meningita, a mai spus dr. Delia Ciucă.

Cu toate acestea în judeţul Cluj, încă mulţi părinţi amână acest vaccin sau chiar refuză să îl facă. Medicii spun că frica lor nu este justificată.

De 10 ani de când vaccine nu am avut reacţii la acest vaccin. Doar durere locală, la momentul injectării, a mai spus medicul.

Potrivit ultimei raportări până acum în România au fost înregistrate 20.204 cazuri din care 64 de decese.

 

Despre autor