Selectați pagina

Săptămâna Europeană a vaccinării. 3 milioane de decese sunt evitate, anual, prin vaccinare

Săptămâna Europeană a vaccinării. 3 milioane de decese sunt evitate, anual, prin vaccinare

Întreaga Europă sărbătorește sub coordonarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Săptămâna Internaționala/Europene a Vaccinării (SEV), în perioada 23-29 aprilie 2018.

Grupul de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) se alătură și în acest an eforturilor depuse de organismele internaționale și atrage atenția că interesul superior al copilului la sănătate nu poate fi subordonat nici unui alt drept sau interes al unei alte persoane, private sau publice.

Este dramatic și de neacceptat ca într-o societate modernă să moară copii dar și adulți prin boli foarte ușor prevenibile prin vaccinare. OMS estimează că în fiecare an, prin vaccinare, sunt evitate între 2 și 3 milioane de decese și alte 1,5 milioane ar putea fi prevenite dacă acoperirea vaccinală s-ar îmbunătății.

În contextul în care, în România, rata de vaccinare a scăzut dramatic în ultimii ani, Săptămâna Europeană a vaccinării reprezintă un eveniment pe care ministrul Sănătății dorește să îl marcheze printr-un mesaj de susținere fermă a vaccinării.

Legea vaccinării trebuie să reprezinte o prioritate pentru noi. Avem nevoie de un cadru legislativ pentru binele copiilor noștri. Decizia părinților cu privire la vaccinarea copiilor trebuie să fie luată în urma informării, în mod responsabil. Să nu uităm că prin vaccinare au fost eradicate multe boli și datorită vaccinurilor astăzi nu mai avem poliomielită sau alte afecțiuni care ne mutilau sau chiar omorau copiii. Cred că nu s-au făcut campanii suficient de agresive pentru a putea convinge părinţii să se informeze despre beneficiile vaccinării. Până la apariția unui cadru legal, intenționăm să demarăm campanii de vaccinare în zonele cu focare de rujeola și populație vulnerabilă, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Numarul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până săptămâna trecută este 12 368, din care 49 de decese.

În prezent, la nivel național, se înregistrează o scădere dramatică a acoperirii vaccinale la vaccinurile incluse în cadrul Calendarului Național de Vaccinare, care se situează sub limita de 95 % recomandată de către Organizația Mondială a Sănătății. Astfel, vaccinarea în România a scăzut constant de la an la an la toate vaccinurile incluse în Programul Naţional de Vaccinare. Astfel, la nivelul anului 2016 pentru copiii în vârstă de 18 luni, acoperirea vaccinală la nivel național și pe tipuri de vaccinuri a înregistrat valori de 95,4% pentru BCG, 87,8% pentru HepB, 68,1% pentru DTP, HiB și VPI, și respectiv 76,8% pentru ROR.

Despre autor