Selectați pagina

Săptămâna Internațională a Vaccinării, fără vaccinuri. La Cluj există două focare de epidemie de rujeolă

Săptămâna Internațională a Vaccinării, fără vaccinuri. La Cluj există două focare de epidemie de rujeolă

Săptămâna Internațională a Vaccinării se celebrează în toată lumea în perioada 24 – 30 aprilie. Este o săptămână în care medicii de familie fac vaccinări și discută cu părinții despre importanța imunizării copiilor. Numai că, în România, săptămâna dedicată vaccinării esste celebrată… fără vaccinuri. Mai exact fără toate vaccinurile, deoarece de câteva zile, în cabinetele medicilor de familie au început să ajungă dozele de vaccin hexavalent, care lipsea din țara noastră de mai bine de 4 luni

„Avem hexavalentul, avem tetravalentul, dar nu avem încă ROR. Avem promisiuni că de luni va ajunge și acest vaccin”, a declarat pentru ȘtiriMed, Emiliana Costiug, medic de familie în Cluj-Napoca

Situația lipsei vaccinului ROR este cu atât mai gravă, cu cât, potrivit unor surse medicale, în zona Clujului ar exista două focare de epidemie de rujeolă, în Pata Rât și în Feleacu.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică admit că în ultima perioadă au apărut mai multe cazuri de rujeolă în tot județul Cluj.

Am avut două cazuri la Câmpia Turzii, o persoană care a venit cu virusul din Irlanda și o altă persoană nevaccinată. În Cluj-Napoca s-au îmbolnăvit o studentă, dar și un copil de un an nevaccinat. A mai fost un caz în localitatea Poieni, unde un copil de trei ani nevaccinat a făcut boala, iar în Huedin doi elevi nevaccinați au luat virusul, a declarat pentru stirimed.ro, Mihai Moisescu, director Direcția de Sănătate Publică Cluj.

În acest moment în depozitul Direcției de Sănătate Cluj mai sunt doar 78 de doze de vaccin. Necesarul pentru a fi imunizați copiii din tot județul ajunge la 1500 de doze. Medicii de familie sunt nevoiți astfel să îi amâne pe pacienți și să îi supună riscurilor de îmbolnăvire.

În tot acest timp, ministrul Sănătății, Florian Bodog dă asigurări  că dozele de vaccin pentru rujeolă vor fi în țară săptămâna viitoare.

În momentul de față, (…) deja sunt, la Direcțiile de sănătate publică, cantitățile de vaccin hexavalent și cantitățile de vaccin tetravalent. Iar în ceea ce privește vaccinul pentru rujeolă, săptămâna viitoare am asigurări că va fi în țară, a declarat ministrul Sănătății, la finalul unei întâlniri pe care a avut-o, la Palatul Victoria, alături de premierul Sorin Grindeanu, cu reprezentanți ai companiilor farmaceutice din România.

 

Totodată, Bodog susține că Ministerul Sănătății a început procedurile pentru suspendarea exportului paralel de vaccinuri și procedurile de notificare a Comisiei Europene, potrivit agerpres.ro.

Prin Agenția Națională a Medicamentului am notificat toți distribuitorii și am oprit toate cantitățile de vaccin în depozite, a mai afirmat ministrul Sănătății.

 

Sursa foto: news.ro

Despre autor