Selectați pagina

A început Săptămâna Mondială a Alăptării 2020. De ce alăptarea e importantă pentru bebeluș, dar și pentru mamă

A început Săptămâna Mondială a Alăptării 2020. De ce alăptarea e importantă pentru bebeluș, dar și pentru mamă

Săptămâna Mondială a Alăptării se celebrează, în fiecare an, în perioada 1 – 7 august și este o perioadă marcată de diferite activități, derulate de instituții, asociații și ONG-uri, prin care se protejează, încurajează și susține  alăptarea copiilor.

Dacă ești mamă, ai reușit să alăptezi cu succes sau, din contră, ai avut un start nereușit în alăptare, scrie-ne povestea ta, spune-ne cum a fost sau cum este pentru tine experiența alăptării, iar noi o vom publica în cursul acestei săptămâni. Trimite-ne mesajul tău pe contact@stirimed.ro

În 2020, Săptămâna Mondială a Alăptării se concentrează pe impactul alimentaţiei copiilor asupra mediului şi schimbării climatice şi pe obligaţia de a proteja, promova şi susţine alăptarea pentru sănătatea planetei şi a oamenilor, anunţă Alianţa Mondială pentru Alăptare pe site-ul https://worldbreastfeedingweek.org. Astfel, tema acestui an este ”Susţine alăptarea pentru o planetă mai sănătoasă!”

 

De ce alăptarea e importantă deopotrivă pentru mamă și copil

Potrivit UNICEF, alăptarea este vitală pentru acordarea fiecărui copil a celui mai sănătos început în viaţă. Este primul vaccin al copilului, cea mai bună sursă de nutriţie şi poate întări dezvoltarea cerebrală.

Alăptarea alimentează de asemenea şi economiile naţionale. Ratele crescute de alăptare pot îmbunătăţi prosperitatea unei ţări prin reducerea costurilor pentru sănătate şi generarea de forţă de muncă mai capabilă şi mai puternică. Totuşi, alăptarea nu este doar datoria unei femei, mai spun experții UNICEF. E nevoie ca femeia să fie sprijinită, în primul rând, de familie, apoi de consultanți în alăptare și medici.

Deasemenea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că lactaţia şi alăptarea reduc riscul de cancer la sân, cancer ovarian, diabet de tip 2 şi afecţiuni vasculare. Conform estimărilor, o creştere a ratei de alăptare ar putea evita anual 20.000 de decese provocate de cancerul de sân. OMS recomandă alăptarea exclusivă începând din prima oră după naştere şi până la şase luni. Hrana complementară ar trebui să fie introdusă în paralel cu alăptarea, care este indicat să continue până la vârsta de doi ani.

Situația alăptării în România

Datele OMS arată că în țara noastră, 88,3% dintre copii au fost alăptati, dar doar 15,8% dintre  aceștia au primit alimentație exclusivă cu lapte matern în primele 6 luni de viață și doar 12% dintre mame au initțiat alăptarea timpurie.

Studiile mai arată că un copil care nu este hrănit la sân este mai probabil să decedeze în primele 6 luni de viață, comparativ cu unul care este alăptat de la naștere, potrivit UNICEF

UNICEF estimeaza ca in jur de 1 milion de decese ale copiilor sub 5 ani ar putea fi prevenite, în fiecare an în lumea dezvoltată, daca guvernele ar adopta politici mai bune privind alăptarea.

“Alăptarea reduce mortalitatea infantilă, riscul de infecție si de enterită ulcerativă necrozantă la prematuri. În rândul copiilor hrăniti exclusiv la sân înregistrează îmbolnăvire, morbiditate și mortalitate mai redusă.”, mai arată sursa citată

Alăptarea – 10 beneficii pentru copii

  1. Prin alăptare bebelușul primește tot  necesarul nutritiv de care are nevoie în primele luni de viaţă.
  2. Laptele matern conţine anticorpi, care îl vor ajuta pe bebeluş să lupte cu bacteriile şi cu viruşii.
  3. Reduce riscurile diverselor boli, cum ar fi diferite infecții, răceli, probleme digestive, boală celiacă, alergii, diabet, iar riscul Sindromului morţii subite este redus cu 36%.
  4.  Alăptarea ajută la menţinerea unei greutăţi sănătoase a bebelușului.
  5. Studiile arată că există legături între alăptare şi dezvoltarea creierului şi a inteligenţei.
  6. Mamele care alăptează au şanse mai mari să revină mai repede la greutatea dinainte de sarcină.
  7. Alăptarea ajută la contractarea uterului după naştere, respectiv la revenirea mai rapidă a acestuia, datorită secreţiei de oxitocină.
  8. Alăptarea reduce riscul de depresie postnatală, datorită secreţiei de hormoni care încurajează conectarea cu bebeluşul şi clădirea unei relaţii emoţionale sănătoase.
  9. Potrivit ultimelor studii, alăptarea pentru minim 1 an scade riscul mamei de a dezvolta cancer la sân.
  10. Economie de timp şi de bani în timp ce bebelușul primește cea mai sănătoasă alternativă de hrănire.