Selectați pagina

„Școala Încrederii”, proiectul care schimbă fața școlii românești. 54 de unități de învățământ de stat sunt deja parte din program

„Școala Încrederii”, proiectul care schimbă fața școlii românești. 54 de unități de învățământ de stat sunt deja parte din program

Sistemul de învățământ din România este perceput drept unul greoi, fără flexibilitate și fără posibilitatea de a da aripi elevilor. Și, mai ales, este un sistem unde se tot încearcă reformarea, de 30 de ani.

Dar, ce nu fac autoritățile statului, fac 3 oameni, care au pus pe picioare un proiect numit Școala Încrederii și care își propune să transforme neîncrederea în încredere, în școli și grădinișe. Și și-au mai propus ca în orarul copiilor să se regăsească materii în care se vorbește despre leadership, sănătate mintală, educație globală. Așa că, școala are, de acum, altă conotație pentru 25.000 de copii, 2.604 cade didactice și 54 de directori de școli și grădinițe din țară, care au spus da proiectului „Școala Încrederii”.

ziua increderii 2
În orarul elevilor se vor regăsi și materii care conțin cuvinte precum leadership, sănătate mintală, educație globală

Școala sau grădinița de stat din România, un loc „ca afară”

Procesul numit „Școala Încrederii” este gândit să transforme experiențele de învățare ale copiilor și este axat pe patru paliere: academic, sănătate mintală, leadership și educație globală.

“Școala Încrederii” este primul proces din România, care schimbă relațiile dintre elevi, profesori și părinți, din neîncredere în încredere, din critică şi respingere în acceptare, din dependenţă în autonomie.

Până în 2030, coordonatorii acestei inițiative țintesc ca peste 1 milion de copii să studieze într-o Școală a Încrederii. Costurile implementării sunt asigurate exclusiv din sponsorizări și contribuții ale persoanelor fizice, iar pentru anul 2021 bugetul estimat este de un milion de euro.

Cum a pornit la drum „Școala Încrederii”

ziua increderii 03
Școala Încrederii schimbă în bine fața școlii românești

Inițiativa are la bază rezultatele studiului “Cercetarea şi cultivarea încrederii în şcolile din România”, care au relevat că lipsa încrederii între directori, profesori, părinţi şi elevi este una dintre principalele probleme cu care se confruntă învățământul de stat. Neîncrederea se regăseşte, în egală măsură, în școlile din mediul urban și rural.

Studiul a fost realizat pe un eșantion compus din 870 de profesori, 686 de elevi și 2538 de părinți, de către o echipă de cercetători din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai”, condusă de prof. dr. Petru Curşeu.

“Școala Încrederii” a debutat în luna septembrie a anului trecut, atunci când 54 de școli și grădinițe de stat din 18 județe și municipiul București au început procesul de certificare, ce se va întinde pe durata a cinci ani. În acest timp, elevii, directorii, profesorii, dar și personalul nedidactic vor participa la o serie de cursuri, webinarii și sesiuni de coaching susținute de profesori, specialiști în sănătate mintală și psihoterapeuți.

În primele opt luni de la începerea procesului, profesorii din școlile participante au luat parte la 2750 de ore de traininguri, sesiuni de coaching și webinarii on-line, iar directorii au finalizat primele două module din cadrul Wellbeing Leadership Certification.

Transformările pe care le aduce procesul Școala Încrederii sunt accesibile publicului larg în cadrul unei experiențe în Realitatea Augmentată, prin intermediul căreia utilizatorii sunt transpuși în sala de clasă în care au studiat, iar, de acolo, sunt duși într-o clasă din Școala Încrederii. Acolo unde copiii și profesorii sunt bine.

Cine a fondat „Școala Încrederii”

Procesul Școala Încrederii a fost fondat de Ruxandra Mercea, director executiv al Transylvania College, Ciprian Ghișa, director al liniei române din Transylvania College, și Domnica Petrovai, CEO al Mind Education.

“Vorbim de faptul că elevii sunt nefericiți la școală, iar profesorii sunt blamați pentru rezultatele slabe, fără să se gândească nimeni la stresul cu care se confruntă și la lipsa resurselor care îi împiedică, adesea, să își îndeplinească vocația. Învinovățirea, negativismul, atacul la persoană, îndreptățirea și egocentrismul, dependența și suspiciunea nu sunt soluțiile de care avem nevoie. Este momentul contribuției, a efortului personal de dezvoltare și a efortului de schimbare a comunităților pentru a fi mai bine emoțional, a ne maturiza și vindeca de neîncredere. Copiii, profesorii, părinții și directorii au nevoie pentru acest proces de resurse consistente și un context de transformare personală și comunitară. Atunci când adulții au încredere în ei, copiii învăță să aibă încredere în ei și în ceilalți, să devină rezilienți și autonomi și cu performanțe academice.”

spune Domnica Petrovai, cofondator al procesului Școala Încrederii.

Înainte de a fi propus în școlile de stat, procesul Școala Încrederii a fost „testat” într-o școală privată. Rezultatul: copiii, dascălii, dar și părinții sunt mai fericiți.

“Școala Încrederii își are originea în procesul de transformare implementat și validat într-o școală privată, acolo unde, acum, profesorii vin cu bucurie și sunt o autoritate non-abuzivă, iar elevii sunt motivați și primesc încredere să se exprime liber, inclusiv la ședințele cu părinții, și să-și urmeze visele. Prin implementarea unor programe de dezvoltare personală
și profesională, am reușit să avem profesori echilibrați emoțional, pregătiți să inoveze, performanți și bine în familie. Am adaptat acest proces la nevoile din sistemul de stat, pentru că ne dorim ca profesorii și directorii să aibă acces la acele resurse care să-i ajute să se dezvolte individual și profesional, iar copiii să devină adulți cu și de încredere. Bineînțeles, tot acest proces nu poate exista fără sprijinul comunității de business și a persoanelor fizice care pot contribui.”

spune Ruxandra Mercea, cofondator Școala Încrederii și director executiv al Transylvania College

RUXANDRA MERCEA, O „TEACHER” DE BUSINESS CARE LASĂ ARIPILE COPIILOR SĂ CREASCĂ

Ce spun participanții la Școala Încrederii

Una dintre cele 54 de școli din țară, care au spus da intrării în procesul Școala Încrederii, este Liceul Teoretic „Pavel Dan” Câmpia Turzii. De aproape 9 luni de zile, elevii, cadrele didactice, dar și părinții au început să „transforme” imaginea școlii de stat din România. Iar rezultatele încep deja să se vadă.

ziua increderii01
Neîncrederea se poate transforma în încredere și la școală

„În perioada care a trecut de la debutul acestui program, Liceul Teoretic „Pavel Dan” a beneficiat de intervenții care s-au adresat în principal profesorilor și echipei administrative pentru a înțelege ce trebuie să transforme în cultura clasei și în relații (fie cu copiii, colegii sau părinții). Ca director, am avut acces la resurse gândite de directori pentru directori, la bune practici și inspirație. Din mărturia unor profesori, aceștia au resimțit iarăși entuziasmul de la începutul carierei, dorința de a fi aproape de copii, cu empatie, cu bunătate și încredere. Schimbările care ne-au ajutat să facem față acestei perioadei dificile în plan personal și profesional au fost în primul rând la nivelul relațiilor din comunitatea în care muncim și trăim. Asteptarea noastră e ca un număr cât mai mare de colegi să rezoneze cu acest program, iar părinții să ni se alăture pentru a înțelege împreună nevoile copiilor.”

spune Daniela Cristina Popa, directoarea Liceului Teoretic “Pavel Dan”, municipiul Câmpia Turzii

CITEȘTE ȘI CARMEN MOLDOVAN, PROFESOR DE LIMBA LATINĂ: „SĂ PREDAI LATINA NU ÎNSEAMNĂ DOAR SĂ ÎNVEȚI CONJUGĂRI ȘI DECLINĂRI, CI SĂ DEZVĂLUI O LUME, SĂ OFERI COPIILOR O PERSPECTIVĂ CULTURALĂ”