Selectați pagina

Secretele unei călătorii liniștite cu avionul alături de bebeluși

Secretele unei călătorii liniștite cu avionul alături de bebeluși

Vacanțele ne pun mereu în fața unor alegeri, mai ales atunci când avem copil mic. Transportul până la marea și plaja însorită sau până într-o stațiune muntoasă pe pârtia de schi, nu e un lucru ușor. Copiii își pierd repede răbdarea așa că de cele mai multe ori vreți să ajungeți cât mai repede la destinație. Avionul e o opțiune bună dacă vă doriți să petreceți cât mai puțin timp pe drum.

Pentru a ieși din țară cu un copil aveți nevoie, în primul rând, de un pașaport. Acesta se obține destul de repede și este valabil trei ani. Potrivit polițiștilor de frontieră un minor poate ieși din țară numai dacă este însoţit de o persoană fizică majoră și este titular al unui document de călătorie individual (paşaport sau carte de identitate/carte de identitate electronică). Concret pe lângă pașaport, copilul trebuie să fie însoțit de părinți. Dacă unul dintre ei lipsește atunci va fi nevoie de o declarație a acelui părinte. Începând cu luna octombrie declarația este valabilă timp de trei ani de la emitere, în plus nu mai trebuie declarate scopul și traseul călătoriilor.

Biletul de avion se poate cumpăra online. Pentru bebelușii sub doi ani nu e nevoie de bilet de avion, însă veți plăti o taxa de aeroport. Aveți voie sa duceți o geanta mică pentru bebeluș și un cărucior. Acesta poate fi folosit până la scara avionului de unde e preluat de un echipaj,însă puteți alege sa îl lasați la bagajele de cală și să folosiți un sistem de purtare. Unele companii aeriene vă permit să duceți la bordul avionului o scoică, mâncare și apă. Atenție însă, apa trebuie să fie într-o sticlă specială pentru bebeluși și ambalată individual într-o pungă resigilabilă.

Pentru copil beneficiați de priority bording care teoretic ar trebui sa vă scutească de stat la cozi. În Romania se cam stă la toate cozile de la securitate, la verificarea pașaportului și la îmbarcarea în autocar. Un sistemul de purtare poate fi însă salvator, pentru ca bebelușul va fi fascinat de lume. În străinătate însă o să aveți surpriza să fiți preluați mai rapid decât restul pasagerilor.

Odată ajunși în avion copilul trebuie legat în centura specială pe care o să o primiți de la stewardese. Această regulă trebuie respectată, indiferent dacă copilul doarme sau este într-un sistem de purtare. Pentru bebeluși, pediatrul recomandă alăptarea atât la aterizare cât și la decolare pentru a nu simți presiunea.

Sistemul de purtare e de mare ajutor. Copilul va fi mult mai liniștit și va dormi pe parcursul zborului. În plus o să vă puteți mișca foarte ușor prin aeroport.

Ce ar trebui să nu vă lipsească din geantă? Jucării-multe și variate, o tabletă eventual să puteți pune muzică și sticla preferată cu apa pentru copil.