Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, una dintre cele mai importante sărbători creștine
Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este una dintre cele mai importante sărbători creștine și este marcată, în fiecare an, în data de 15 august.
Pelerinaje la biserici și mănăstiri din țară, de Sfânta Maria
Despre Sfânta Maria se spune că este ocrotitoarea celor necăjiți și protectoarea bolnavilor, iar în 15 august, în țară, se organizează multiple pelerinaje, la biserici și mănăstiri. În Ardeal, de exemplu, cel mai important pelerinaj are loc la Mănăstirea Nicula, județul Cluj, unde în acest an s-au adunat circa 50.000 de pelerini. 20.000 de pelerini au participat – în ciuda ploii torențiale și a furtunii – în noaptea de 14 spre 15 august la slujbele dedicate cinstirii Sfintei Maria.
Icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost scoasă afară, pentru ca pelerinii veniți din toate colțurile țării să se poată închina.
Sfânta Maria în Biserica Ortodoxă Română
Biserica Ortodoxă vorbește de Adormirea Maicii Domnului ca fiind o mutare la cele netrecătoare. O mutare nu doar cu sufletul, ci și cu trupul. Preafericitul Părinte Daniel mărturisea într-o predică închinată Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului că Sfinții Părinți au rânduit că acest praznic să fie numit mutare și nu înviere sau înălțare, pentru că Maică Domnului nu s-a ridicat la cer prin propriile puteri, ci cu puterea dumnezeiască a Fiului Sau. După cum Fecioara Maria L-a purtat pe Hristos în lume pe mâinile ei, tot așa și Hristos în ceruri, după adormirea Maicii Sale, a ridicat-o cu brațele Lui, arătând-o îngerilor că fiind Împărăteasa cerurilor. Ca orice om, ea trece prin moarte, dar Maica Domnului nu rămâne în moarte, ci din iubire și cinstire pentru ea, Fiul sau cel veșnic o ridică la ceruri.
În icoana sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, Hristos este reprezentat cu un copil în brațe. Acest copil simbolizează sufletul Maicii Sale. Sfinții Părinți afirmă că la puțină vreme de la ridicarea sufletului ei la cer, a fost ridicat și trupul ei. (Sursa: creștin ortodox.ro)
Sfânta Maria, ocrotitoarea bolnavilor
În credințele populare și în cărțile de rugăciuni, despre Sfânta Maria se spune că este și ocrotitoarea bolnavilor și există chiar rugăciuni, care sunt recomandate a fi citite de către oamenii care luptă cu diferite boli.
„În zilele noastre, când această boală necruțătoare, pe care o numim cancer, curmă tot mai multe vieți, de un real folos este Acatistul Maicii Domnului „Pantanassa”, pentru cei care se roagă cu credință. Maica Domnului este rugătoare pentru întreaga omenire şi mai ales pentru cei aflaţi în necazuri şi în suferinţe. Deși „plecată” din lume în Împărăția Cerurilor, Preacurata Fecioară rămâne neîncetat „solitoarea către Dumnezeu pentru tot neamul creştinesc şi dătătoarea tuturor bunătăţilor”. Arhanghelul Gavriil a numit-o „plină de har” (Luca 1, 28), din această „plinătate” revârsând neîncetat daruri binecuvântate asupra lumii”.
Sursa: Maica Domnului – Stapana cerului si a pamantului, crestinortodox.ro
Câți românni âși celebrează ziua numelui, de Sfânta Maria
Peste 2 milioane de români își celebrează, în 15 august, onomastica, deoarece poartă numele de Maria, Marin ori derivate ale acestora. Dacă în unele zone ale țării, în Moldova, de exemplu, nu se urează „La Mulți Ani!”, de 15 august, în Transilvania aceste urări sunt ceva obișnuit.