Selectați pagina

Ce să faci dacă suspectezi o infectare cu Omicron. Mic ghid oferit de un medic de urgență din Cluj

Ce să faci dacă suspectezi o infectare cu Omicron. Mic ghid oferit de un medic de urgență din Cluj

Numărul de cazuri de infectare cu Omicron este într-o continuă creștere, iar specialiștii spun că transmiterea este comunitară.

Ce să faci dacă ai suspiciune de infectare cu tulpina Omicron? Un medic de urgență din Cluj a oferit un mic ghid pe care să îl urmeze oricine are și cel mai mic simptom, cum ar fi durere de cap, durere de gât sau nas înfundat.

„Dacă vă doare în gât, vă pierdeți vocea, aveți cefalee sau dureri musculare, nu vă amăgiți că nu aveți COVID, chiar dacă nu v-ați pierdut gustul și mirosul. Deja e atât de răspândit, încât nu contează că nu ați ieșit decât până la magazin să luați o pâine”, avertizează dr. Claudia Pojan, medic de urgență

Ghid de acțiune în caz de infectare cu Omicron

  • Testele rapide, în ziua de azi, se pot face la medicii de familie, GRATUIT, dacă sunați și va programați sau prin 112, tot gratuit, dar trebuie să aveți răbdare pentru că durează puțin mai mult, fiind foarte solicitați.
  • Nu trebuie neapărat să mergeți la medicul VOSTRU de familie. Vă puteți testa la orice cabinet care face testări, chiar dacă nu sunteți înscriși la acel medic.
  • Se mai pot face (n.red. testele) în farmaciile acreditate sau la laboratoarele private, cu un cost minim.
  • Testele făcute acasă nu au nicio relevanță în acest moment. Nu vă bazați că dacă testul din salivă făcut în bucătărie sau chiar cel din nas e negativ, nu aveți COVID!
  • NU aglomerați spitalele și unitățile de urgență doar pentru testare! Lăsați bolnavii care într-adevăr suferă de ceva grav să se prezinte acolo!
  • Testați-vă cât mai repede după ce au apărut simptomele! Dacă sunteți vaccinat, e posibil că după a 2-a, a 3a zi de simptome să nu se mai pozitiveze testul rapid. Atunci e nevoie de RT-PCR pentru confirmare. Chiar și acesta poate ieși fals-negativ, deci dacă persistă simptomele, repetați-l!
  • Simptomatologia de COVID poate fi supărătoare: puteți face febră mare, să vă doară toate cele, să tușiți sau să vă simțiți obosiți și lipsiți de vlagă. Durerea mare în gât pare a fi simptomul predominant în infecția cu noua variantă. Asta nu înseamnă că aveți o formă severă, ci doar că așa se manifestă boala. Dacă sunteți vaccinați, sub 50 de ani și fără probleme serioase de sănătate, aveți toate șansele să faceți o formă ușoară. Forma ușoară e ca o răceală mai zdravănă, nu e neapărat doar cu 2 muci. De obicei, simptomele se ameliorează cu medicamente obișnuite de viroză, cum ar fi paracetamol sau ibuprofen, dezinfectante oro-faringiene și vitamina C.

„Deși până în acest moment nu prea am văzut forme severe de infecție cu OMICRON, fiți totuși precauți. Cumpărați-vă un pulsoximetru cu care să vă monitorizați saturația în oxigen și țineți legătura zilnic cu medicul de familie, care vă poate îndruma în caz de apariție a semnelor de alarmă”, a mai adăugat dr. Claudia Pojan

SURSA: Facebook personal Claudia Pojan

CITEȘTE ȘI: ABSOLVENŢII UMF CLUJ AU AVUT CELE MAI BUNE REZULTATE LA REZIDENŢIAT, DIN ŢARĂ

Sursa foto: indiaspend.com