

Suntem în plină vară și cei mai mulți se pregătesc de concediu. Fie că alegeți să mergeți cu familia și cei mici la mare sau la munte, în țară sau în străinătate, din bagaj nu trebuie să vă lipsească o trusă cu medicamente pe care să le folosiți în caz de urgență.
Copiii se pot îmbolnăvi și, de cele mai multe ori, nu este nevoie de spitalizare, dar lipsa medicamentelor potrivite vă poate trimite la spital sau la farmacie, iar costurile sunt foarte mari, mai ales dacă plecați în străinătate.
Medicii ne sugerează să avem medicamente pentru afecțiunile cele mai frecvente. În cazul în care copilul face febră trebuie să aveți în bagaj un antitermic de tipul Panadolului, Nurofen sau Algin. În cazul în care febra ajunge la 40 de grade C și nu cedează la antitermic, la recomandarea medicului se poate administra Alvotor sau Novocalmin, asa că nu le uitați acasă.
„Antitermicul se dozează în funcție de greutatea copilului. Și foarte important e să nu aplicați antitermic, dacă temperatura copilului e mai mică de 38.5 grade”, a explicat dr. Ana Culcer, medic specialist pediatru.
Dacă nasul e înfundat, e bine ca trusa să conțină o apă de mare, iar pentru afecțiuni mai serioase picăturile de Tobradex, Maxitrol sau Betabioptal sunt soluția.
Atunci când mergeți în vacanță, copilul schimbă alimentația și în plus va înghiți apă de mare sau din piscină. Pot așadar să apară vărsăturile sau diareea. Nu uitați acasă Debridatul, Metoclopramidul sirop și o soluție de rehidratare de tipul Hipp Ors. Acestea se vor folosi în caz de vărsături. Foarte important, dacă vărsăturile nu se opresc și copilul refuză hidratarea atunci consultul medical este obligatoriu. În caz de diaree medicii recomandă să avem la noi Hidrasec, Eridiarom dar și un probiotic de orice tip.
„Înainte să administrați orice medicament, opriți vărsăturile. Va pot fi de ajutor tabletele cu ghimbir sau siropurile pe bază de ghimbir. Abia apoi îi dați copilului tratamentul. Apoi, în vacanță poate apărea și constipația. Adăugați în alimentația copilului grăsimi și fructe cu coajă, iar la nevoie, să aveți în trusă un sirop de tipul Spechia Soft”, a mai spus dr. Ana Culcer
Și virozele respiratorii pot să apară în timpul călătoriilor mai ales la cei care călătoresc cu avionul și petrec timp prin aeroporturi. Așa că în caz de tuse să aveți la voi un sirop de tuse. Pentru durerile de gât se poate folosi un spray de tipul Tantum verde sau un preparat de bază de propolis.
Dacă apar alergiile, siropul de tipul Aerius poate rezolva problema, iar un unguent de tipul Fenistil sau Advantan se poate folosi în cazul unor mușcături de insecte. Medicii spun că Aerius își face efectul după circa o jumătate de oră din momentul administrării, iar unguentele pentru alergii se aplică o dată la 4 – 6 ore.
Conjunctivita e o altă afecțiune care apare mai ales dacă piscina în care înoată copilul nu e tocmai curată. Așa că picăturile pentru nas înfundat menționate mai sus pot ajuta în acest caz.
Din bagaj nu ar trebui să lipsească nici plasturii, ideal din silicon, betadina sau rivanolul, pudra de baneocin, termometrul și apa termală care ajută în cazul arsurilor solare. Nu uitați acasă nici crema de plajă. Alegeți una din gamele dermato-cosmetice, cu factor de protecție 30 sau 50.
Chiar dacă par multe medicamente și ocupă ceva loc în bagaj, mai bine să fiți pregătiți și să le aveți la voi. Noi vă dorim să fiți sănătoși și vă întoarceți acasă cu trusa intactă.
Vreți să stiți de ce asigurare medicală aveți nevoie în vacanță? Vă spunem într-un nou articol #sfaturi de vacanță