Selectați pagina

Sfaturi pentru femei, in timpul perioadei de izolare. Cum pot fi ținute sub control durerile menstruale și infecțiile intime, fără abuz de analgezice

Sfaturi pentru femei, in timpul perioadei de izolare. Cum pot fi ținute sub control durerile menstruale și infecțiile intime, fără abuz de analgezice

Perioada de izolare, stresul și alimentația bazată pe dulciuri, făinoase sau semi-preparate, sunt factori care pot influența negativ sănătatea femeilor. Acestea sunt mult mai predispuse la infecții vaginale, iar perioada menstruației va fi mai dificil de suportat, din cauza durerilor.

Specialiștii spun că durerile menstruale pot fi ținute sub control și cu ajutorul unui stil de viață sănătos bazat pe câteva minute de exerciții fizice, practicate zilnic, precum și cu o alimentație variată, compusă din fructe și legume proaspete și proteine, precum ouă, carne slabă de pui sau pește.

Dureri menstruale ținute sub control fără analgezice

Specialiștii consultați de Houston NPA susțin că două din trei adolescente și trei sferturi dintre femeile de peste 30 de ani se plâng de durerile menstruale, în cel puțin două zile din lună. Majoritatea le țin sub control cu analgezice. În plină pandemie de Sars-Cov-2, recomandărilor medicilor sunt, însă, de prudență în folosirea medicamentelor antiinflamatorii. Ce se poate face în acest caz?

„O soluție pentru ameliorarea durerilor menstruale asociate sau nu cu dureri de spate poate fi reprezentată de plasturii cu efect termic ce furnizează caldură terapeutică, calmând inflamația pelvină cronică. Este așadar o alternativă neinvazivă, întrucât plasturii se aplică pe lenjeria intimă, în zona dureroasă, oferind libertate completă de mișcare. Conțin doar ingrediente naturale (carbune activ, pudră de fier, vermiculită, sare și apă), se încalzesc în contact cu aerul și pot fi purtati până la 12 ore. Sunt indicați pentru menstruație dureroasă (dismenoree), tulburări menstruale, dar și pentru menținerea functiei ovariene normale. Pot fi utilizați, cu rezultate bune și în cazul durerilor asociate cistitei (inflamația vezicii urinare)”, se arată într-un comunicat al Houston NPA

Candidozele, depistate acasă cu ajutorul unui test

Alimentația săracă în fructe și legume proaspete dar bogată în zahăr și carbohidrati din timpul perioadei de izolare, precum și stresul general cauzat de pandemia de Sars-Cov-2 cresc riscul apariției candidozei. Femeile însărcinate, persoanele cu diabet, copiii și seniorii sunt cei mai vulnerabili însă infecțiile intime ne pot afecta pe toți.

Unele afecțiuni, precum vaginoza bacteriană, cervicita, infecțiile cu Chlamydia sau Trichomonas pot fi confundate cu candidoza (simptome asemănătoare) sau pot coexista. Putem avea totuși un diagnostic rapid și corect și în absența analizelor de laborator, apelând la testele rapide. Acestea se pot face foarte ușor acasa, respectiv cele pentru candidoză, vaginita bacterienă și trichomoniază depistează infecția în urină, iar cel pentru chlamydia – în secreție. Au o precizie de peste 98% și oferă un rezultat în maximum 15 minute.

Testul care le indică gravidelor când să plece la spital

Din datele limitate privind epidemiile cu SARS (din 2002-2003) și cu MERS (2012), știm că gravidele prezintă un risc ușor mai crescut de avort spontan sau naștere prematură, conform unui raport CDC (Centers for Disease Control and Prevention) https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/14/1/07-0667_article. De aceea, diagnosticul corect și la timp al ruperii premature a membranelor este esențial pentru gestionarea adecvată a sarcinii, o întarziere a diagnosticului și deciziei terapeutice ducând la complicații majore:

Un absorbant test existent și în România permite monitorizarea continua a sarcinii, detectând chiar și cele mai mici pierderi de lichid amniotic (0.1 ml). Este un test neinvaziv, sub forma unui absorbant ce poate fi purtat pe lenjerie, timp de 12 ore. Poate fi folosit oriunde, inclusiv acasă, fără niciun fel de riscuri. Absorbantul-test își schimbă culoarea în albastru sau verde atunci când vine în contact cu lichidul amniotic și face diferențierea față de pierderile involuntare de urină cu o acuratețe de peste 97.06%.