Selectați pagina

Zi dedicată persoanelor cu dizabilități, pe pârtia Feleacu. Vor putea să schieze cu ajutorul unor monoschiuri speciale

Zi dedicată persoanelor cu dizabilități, pe pârtia Feleacu. Vor putea să schieze cu ajutorul unor monoschiuri speciale

Ziua de duminică va fi una specială pe Pârtia Teleschi Feleacu. Persoanele cu dizabilități vor putea schia, cu ajutorul unor dispozitive special create pentru ei. Acestea vor fi aduse în Cluj de Ionuț Stancovici, omul care în această iarnă ajută persoanele cu dizabilități să coboare pârtii, pe schiuri, în cadrul campaniei ”Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze”

Ionuț Stancovici este președintele președintele Asociației Caiac SMile, un ONG care organizează diferite activități sportive, pentru persoanele cu dizabilități. A particiat la cursuri speciale, în Austria, unde a învățat cum să lucreze cu persoanele cu dizabilități care doresc să învețe să schieze. Și este convins că integrarea acestor persoane în societate, prin sport, va conduce la depășirea barierelor sociale și a limitelor create de situația lor dificilă. În plus, le va asigura egalitate de șanse.

persoane cu dizabilități
Campania ”Și persoanele cu dizabilități vor să schieze” ajunge pe Pârtia Teleschi Feleacu

Campania „Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze” ajunge pe toate pârtiile din țară

Campania ”Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze” a debutat, în urmă cu câteva zile, pe pârtiile din Vatra Dornei, unde circa 50 de persoane cu dizabilități, din județele Moldovei, dar și din alte județele ale țării, au schiat cu dispozitive adaptate lor.

Iar cea de a doua oprire a campaniei, pe o pârtie de schi, va fi duminică, de la 12.00 – la 17.00, pe pârtia Teleschi Feleacu, din Cluj.

Reprezentanții asociației vor fi prezenți pe pârtie, pregătiți să-i inițieze în acest sport pe oamenii speciali care li se vor alătura. Aceștia vor avea la dispoziție patru monoschiuri, dispozitive special create pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, cu ajutorul cărora se vor bucura de coborâri line pe pârtie.

Asociațiile persoanelor cu dizabilități din regiune sunt invitate să îi încurajeze pe beneficiarii lor să participe la activitățile special concepute pentru ei pe pârtia Feleacu.

NU este nevoie de înscriere sau programare pentru încercarea monoschiurilor!

”Au fost zile pline, sunt impresionat de fiecare poveste, de la fetița care s-a născut cu dizabilități și nu a mers niciodată, dar a reușit să se dea pe schiul special, la călugărul de la Apuntat care a avut un accident acum câțiva ani și a învățat un alt stil de viață, până la băiețelul David care a fost schior de performanță și apoi, din cauza unei tumori, nu a mai urcat pe o pârtie de 11 ani”, declară Ionuț Stancovici, președintele asociației Caiac SMile.

Mirela Retegan și Gașca Zurli, alături de schiorii curajoși

Proiectul a fost primit cu mare deschidere de localnicii din Vatra Dornei, de echipa Salvamont condusă de Petru Ariciuc, dar și de voluntari, monitori de schi și administratorii pârtiei. Cei mai puternici susținători ai celor mai speciali schiori au fost Gașca Zurli și Mirela Retegan, care le-au făcut micuților prezenți pe pârtie cea marea bucurie de a se întâlni față în față cu cele mai iubite personaje din România.

“Am trăit cele mai amestecate emoții. Am încurajat copii și oameni mari care erau în scaun, am strâns în brațe mamele care își lăsau puii în mâinile lui Ionuț, cu lacrimi în ochi, și am trăit, alături de ele, emoțiile imense de bucurie când și-au văzut copiii plângând de fericire. Ce face Ionuț, ce fac oamenii aceștia de la Caiac SMile nu se poate povesti. Înțelegi abia după ce trăiești cu ei, acolo, la baza pârtiei, experiența prin care acești oameni speciali se simt parte din normalitate”, a declarat Mirela Retegan.

CITEȘTE ȘI: INEDIT. O NEVĂZĂTOARE DIN CLUJ A ÎNVĂŢAT SĂ VÂSLEASCĂ ÎN CAIAC PE LACUL GHEORGHENI

”Sunt norocos să am lângă mine oameni minunați care mă ajută, pun umărul alături de mine și reușim să ne facem misiunea. În fiecare zi am urcat în scaunele speciale acești oameni emoționați, speriați, curajoși, curioși, iar când ne întorceam la baza pârtiei și auzeam “mai vreau încă o dată” primeam cea mai frumoasă recompensă pentru efortul nostru. Vatra Dornei a deschis seria întâlnirilor, Clujul o continuă”, a adăugat Ionuț Stancovici.

Următoarea oprire, după Cluj, a ”găștii” Caiac SMile, cu tot cu monoschiurile de test, va fi pe pârtia Bradul, din județul Brașov, pe 6 februarie, între orele 14 și 17, și pe 7 februarie, între orele 11 și 17. Acolo, Gașca Zurli și Mirela Retegan vor răspunde, din nou, ”prezent” pentru a-i susține și a-i încuraja pe oamenii cu dizabilități care își doresc să schieze.

Apoi vine rândul tuturor pârtiilor din România, printre care: Cavnic, Mărișel, Muntele Mic, Cheile Grădiștei, Întorsura Buzăului, Durău, Câmpulung Moldovenesc, Predeal. Urmăriți AICI pagina de Facebook a Caiac Smile, unde va fi updatat programul

Apel la solidaritate, pentru schiorii cu dizabilități

Omul care îi ajută pe cei cu dizabilități să facă sport, și-a pus în cap un scop ambițios: să achiziționeze cât mai multe monoschiuri, pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, pe minim 10 pârtii din România

Până în prezent, asociația Caiac SMile a reușit deja să achiziționeze 13 scaune, sponsorizate integral de companii și fundații generoase, după cum urmează:
● 10 scaune – compania Cris-Tim, prin intermediul campaniei „Ajut eu“ organizată de Fundația Mereu Aproape și Antena 1
● 1 scaun – Ana Hotels
● 1 scaun – Decathlon
● 1 scaun – Aqua Carpatica

Cum poți ajuta?

1. DONEAZĂ prin PayPal: https://caiacsmile.ro/donatii/

2. DONEAZĂ direct în contul Asociației, prin TRANSFER BANCAR, folosind datele de mai jos:

Beneficiar: Asociația Club Sportiv Caiac SMile

Cont LEI: RO77BTRLRONCRT0439025703

Cont EURO: RO81BTRLEURCRT0439025701

Banca Transilvania.

Detalii campanie: Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze.

Dă sfară în țară!

Cunoști persoane cu dizabilități locomotorii care ar dori să încerce schiatul pe un astfel de dispozitiv? Spune-i că Asociația Caiac SMile și Ionuț Stancovici sunt la Cluj, pe Pârtia Feleacu, pe 30 ianuarie, între orele 12 -17!

CITEȘTE ȘI: CAIAC SMILE, ASOCIAȚIA CARE ÎI ASIGURĂ PE TINERII CU DIZABILITĂȚI CĂ POT