Selectați pagina

#MEDICINĂ ÎN ROMÂNIA RURALĂ: Singura școală din județul Cluj, unde sănătatea copiilor este protejată cu ajutorul haloterapiei, este la țară

#MEDICINĂ ÎN ROMÂNIA RURALĂ: Singura școală din județul Cluj, unde sănătatea copiilor este protejată cu ajutorul haloterapiei, este la țară

CAMPANIA #MEDICINĂ ÎN ROMÂNIA RURALĂ ESTE SPRIJINITĂ DE OFTA MEDICAL CLINIC

Singura școală din județul Cluj, unde problemele de sănătate ale copiilor sunt prevenite cu ajutorul terapiei cu sare, este în mediul rural, în comuna Luna, lângă Câmpia Turzii. Acolo funcționează, de aproape un an, o sală de haloterapie. Ca să aibă parte de efectele benefice ale sării asupra sănătății, conducerea școlii a decis ca elevii să facă în sala de haloterapie orele de dirigenție, cele de creație, precum și ora de citit – o activitate extracurriculară la care iau parte atât școlarii, cât și preșcolarii.

Sala de haloterpie este folosită de elevii din școlile Luna, Luncani, Gligorești, precum și de copiii din grădiniță. Iar preocuparea pentru prevenirea problemelor de sănătate ale copiilor ar trebui să fie prioritară în toate școlile din satele României, mai ales că, la țară nu există cabinete medicale școlare, așa cum am scris AICI.

Haloterapia este, potrivit Medical News Today, o formă de terapie cu sare, care ajută la menținerea sănătății aparatului respirator și a pielii. Terapia este sută la sută naturală și este frecvent recomandată ca tratament ajutător în tratarea unor afecțiuni precum infecții respiratorii acute frecvente, tuse, bronșită, faringită.

Medicii spun că terapia cu sare este benefică, în special în cazul copiilor, pentru prevenirea infecțiilor respiratorii.

Sală de haloterapie amenajată cu ajutorul sponsorizărilor

Sala de haloterapie din școala Luna a fost amenajată cu ajutorul Clubului Rotary din Câmpia Turzii. A fost mai degrabă o muncă de echipă, spune directoarea școlii, o profesoară tânără care are dificila misiune de a gestiona riscul de abandon școlar, destul de ridicat acolo.

„Cei de la clubul Rotary l-au contactat pe domnul primar și au spus că vor să amenajeze o sală de haloterapie în școală. Bineînțeles că nu am refuzat. Le-am pus la dispoziție o sală la parterul clădirii, dânșii au adus acel sistem de ventilație, sarea și mobilier. Am pus toți mână de la mână să amenajăm spațiul, iar acum facem acolo orele de dirigenție, cele de creație, precum și alte activități ce țin de zona creativă. De asemenea aducem și copiii de la grădiniță și organizăm în acel spațiu ora de citit”, a explicat pentru ȘtiriMed, Adina Maier, directoarea Școlii Gimnaziale Luna

sală de haloterapie
Orele de dirigenție și cele de creație se derulează în sala de haloterapie a școlii

La rândul lor, reprezentanții Clubului Rotary au spus că pentru amenajarea spațiului au lucrat voluntar, în timpul liber, iar investiția „nu este foarte mare”.

„Investiția totală pentru amenajarea unei astfel de săli se ridică undeva la 5.000 de euro. O autoritate locală ar putea face integral proiectul în aproximativ o lună. La noi a durat mai mult, pentru că am lucrat noi, membrii clubului, voluntar, în timpul liber. Proveniența sării este din Turda, iar sistemul de ventilație, care pompează aerul din spatele zidului de sare, este făcut de o firmă specializată”, a explicat pentru ȘtiriMed, Marius Pricopie, președintele Clubului Rotary Câmpia Turzii, în mandatul căruia a fost dată în folosință sala de haloterapie din școala Luna

Pricopie mai spune că au în plan să mai amenajeze astfel de săli și în alte școli, dacă au și susținere din partea autorităților locale.

Orașul Salinei nu are nicio școală dotată cu sală de haloterapie. O școală din mediul rural, are

În Turda, supranumit orașul Salinei, pentru că aici se află unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale României, nicio școală nu are sală de haloterapie. ȘtiriMed a făcut solicitări scrise către toate unitățile administrativ-teritoriale din județul Cluj (primării care au în subordine școlile și grădinițele) pentru a afla unde există săli de haloterapie sau spații speciale destinate învățământului non-formal. Răspunsul a venit, aproape identic, de la toate instituțiile: nu avem săli de haloterapie sau alte spații destinate învățământului non-formal.

Totuși, Cluburile Rotary Internațional au un proiect mai amplu, de amenajare a unor săli de haloterapie în mai multe localități din România și Republica Moldova. De altfel, un spațiu similar funcționează și în Palatul Copiilor din Câmpia Turzii și în alte câteva grădinițe din țară, în Dej, Grădinița „Lumea Piticilor”, în Maramureș și în județul Vâlcea.

274648768 622344782164786 6842709442902053260 n
Sala de haloterapie a Palatului Copiilor Câmpia-Turzii/Sursa foto: Clubul Rotary

”Prima sală de haloterapie organizată de Clubul Rotary Câmpia Turzii a fost cea din Palatul Copiilor din oraș. Apoi, a venit pandemia și planurile au fost puțin încetinite. Proiectul sălii din școala Luna a fost demarat tot în mandatul meu, dar l-a finalizat colegul care a preluat ulterior președinția clubului. De altfel, Rotary Internațional are un proiect amplu prin care vrea să doteze cât mai multe școli și grădinițe cu săli de haloterapie, în România și Republica Moldova. Costurile reduse de implementare a unui astfel de proiect în comparaţie cu beneficiile de lungă durată, îl face extrem de viabil pentru crice club din district”, a declarat pentru ȘtiriMed, Adrian Toth, membru și fost președinte al Clubului Rotary Câmpia Turzii

Despre Școala Gimnazială Luna

sală de haloterapie
Adina Maier, director Școala Gimnazială Luna, județul Cluj

În Școala Gimnazială Luna învață circa 330 de copii, împărțiți în școala din centrul de comună, în structurile din satele Luncani și Gligorești, precum și în grădiniță. Pentru că în Luna există o comunitate semnificativă de rromi, riscul abandonului școlar este ridicat, spune directoarea școlii. Iar implicarea copiilor în activități extracurriculare și non-formale diverse ajută semnificativ la reducerea acestui risc..

„De când am preluat conducerea școlii (n.red. de aproximativ 2 ani), am încercat să implic școala și, implicit elevii și profesorii, în tot felul de proiecte. Cum aud de lansarea unui concurs sau a unei activități, înscriu școala. Nu e important să câștigăm, este important să participăm și astfel să ținem copiii motivați, să le arătăm că școala este un spațiu plăcut, nu un mediu pe care să îl urască. Nu este deloc ușor, avem de dus muncă de convingere, pe de o parte cu elevii, pe de altă parte cu părinții lor, dar nu ne dăm bătuți”, spune Adina Maier, directoarea Școlii Gimnaziale Luna.

CITEȘTE ȘI: DOAMNEDENOTA10 CE ÎNSEAMNĂ SĂ FII DIRECTORUL UNEI ȘCOLI DIN MEDIUL RURAL, ÎN VREME DE PANDEMIE. ADINA MAIER: „STĂ DOAR ÎN PUTEREA NOASTRĂ, A MEA ȘI A COLEGILOR MEI, SĂ SCOATEM ȘCOALA DIN ANONIMAT”

DESPRE CAMPANIA „MEDICINĂ ÎN ROMÂNIA RURALĂ”

Campania „Medicină în România rurală” este una de informare, derulată de ȘtiriMed și vrem să vedem cum arată Medicina în România de la sate. Cine o finanțează? Cum și cine îi tratează pe bolnavii noștri de la țară? Cine are grijă de dinții lor? Cine le face prevenție? Cum și când își fac analize de sânge, un ecograf, un EKG.

Veți vedea în perioada următoare, pe ȘtiriMed, mai multe materiale despre sistemul sanitar din comunele țării. Despre sate văduvite de medici, dar și despre primari buni manageri, care investesc în sănătatea oamenilor care i-au ales. Materiale despre cum ar trebui să arate Medicina în România rurală și despre rolul pe care ar trebui să îl joace prevenția.

Vă invităm să ne urmăriți.

Aveți idei despre cum ar trebui îmbunătățit sistemul sanitar în România de la țară? Nu ezitați să ne scrieți. Vom duce ideile voastre mai departe, către decidenți.

Aveţi exemple de bune practici în mediul rural? Poate un medic dedicat, un super dispensar sau un loc unde pur şi simplu vă simţiţi trataţi ca la cinci stele? Scrieti-ne pe contact@stirimed.ro şi vă vom face cunoscută povestea sau experiența.

ofta medical clinic
Ofta Medical Clinic este partener oficial al Campaniei #MedicinăÎnRomâniaRurală

CITEȘTE ȘI: MEDICINĂ ÎN ROMÂNIA RURALĂ. UN STOMATOLOG TÂNĂR ÎȘI INVESTEȘTE BANII ÎNTR-UN MIC CENTRU MEDICAL, ÎN COMUNA FRATA, CLUJ, CA SĂ ÎI ÎNVEȚE PE COPII CUM SĂ NU AJUNGĂ ADULȚI FĂRĂ DINȚI