Selectați pagina

Singurul specialist în hidrokinetoterapie din România, școlit în Elveția, e din Cluj și profesează la TCI Social Club

Singurul specialist în hidrokinetoterapie din România, școlit în Elveția, e din Cluj și profesează la TCI Social Club

Singurul specialist în hidrokinetoterapie, din România, este în Cluj și ajută, anual, sute de pacienți să se recupereze prin ajutorul unei proceduri medicale, ce are loc exclusiv în apă. Alexandra Bâlc este kinetoterapeut, singurul din țară care are supraspecializare acreditată pe hidrokinetoterapie în Elveția.

„Hidrokinetoterapia (HKT) este una dintre cele mai populare alternative la terapiile tradiționale pe uscat. Pentru cei care nu sunt familiarizați, hidrokineroterapia este practic kinetoterapie care are loc într-o piscină sau alt mediu acvatic. Este potrivită pentru toată lumea, de la copii la adulți și seniori, indiferent de nivelul de fitness sau istoricul medical. Apa poate fi extrem de liniștitoare pentru organism, ajutându-l să se vindece, îmbunătățind în același timp amplitudinea de mișcare, forța și flexibilitatea. Pentru multe persoane, HKT este ideală, deoarece poate reduce intervalele de timp de reabilitare (completată și cu alte procedurii de reabilitare)”, a explicat pentru ȘtiriMed, Alexandra Bâlc, kidrokinetoterapeut în cadrul bazei TCI Social Club

Singura româncă absolventă a The Association International Aquatic Therapy Faculty

Orice kinetoterapeut, absolvent al unei facultăți de profil din România, se poate supraspecializa în hidrokinetoterapie. Doar că astfel de cursuri se fac doar înafara țării. Iar dintre kinetoterapeuții români, doar Alexandra a urmat cursurile oferite IATF (The Association International Aquatic Therapy Faculty) pe parte de facilitare neuromusculara în apă.

„Am absolvit această specializare cu cunoștințe teoretice și practice pentru metodele Halliwick, Bad Ragaz Ring,WST (terapie specifică în apa) și Clinical AiChi ,fiind singura din Romania care a participat până acum la cursurile susținute de această asociație. Eu am ales să practic această parte a recuperării medicale deoarece iubesc apa, care este partenerul meu în această terapie , facilitând procesul și parcursul tratamentului. Am ales partea de medical, deoarece am fost preocupată de mică de modul în care funcționăm noi oamenii și, fiind un copil năzdrăvan am avut câteva intervenții chirurgicale, care au necesitat recuperare medicala, a cărei importanță a fost vitală pentru mine, influentându-mă să urmez acest drum superb, plin de experiențe extraordinare alături de oameni minunați”, a mai spus Alexandra Bâlc.

alexandra balc
Alexandra Bâlc, hidrokinetoterapeut acreditat

Cui se adresează hidrokinetoterapia

Hidrokietoterapia cu apă sărată poate fi „medicament” atât pentru persoane care se confruntă cu stări de oboseală și stres, precum și pentru afecțiuni musculare, articulare, pentru pacienți cu reumatism, artroze, spondiloze, pentru pacienți care au complicații neurologice, probleme de cirulație sanguină sau chiar pentru cei cu dereglări endocrine. Specialistul spune că cele mai rapide rezultate se văd în cazul pacienților cu afecțiuni ortopedice postoperatorii, mai ales că recuperarea prin exerciții în apă poate începe după cinci zile de la externare. Iar după 10 – 14 ședințe, pacientul deja poate începe să umble fără cârje și să mărească gama de exerciții pe uscat.


„Sunt pacienți care adoră să fie sau să facă mișcare in apă. Aceștia sunt cei care adoptă această procedură pe termen lung pentru întreținere, după recuperarea inițială. Întâlnesc la clase persoane care nu știu să înoate și au rețineri față de apă mai adâncă de zona abdomenului, dar participă la aceste clase datorită faptului că au aflat despre beneficiile acestei proceduri. Cred că este o procedură mai blândă decât kinetoterapia pe uscat și acest lucru oferă un confort psihic pacienților”, a explicat kinetoterapeutul Alexandra Bâlc.

hidrokineto
Sedința de hidrokinetoterapie la TCI Social Club


Hidrokinetoterapia: tratament individualizat și contraindicații

Pentru rezultate bune, pacienții au nevoie de program individualizat de tratament, chiar și la clasele de grup. Alexandra Bâlc spune că sunt persoane care aleg hidrokinetoterapia pentru întreținere și merg la ședințe de grup. Cei care au, însă, ca obiectiv, recuperarea, vor avea parte de program individualizat.

Deși prezintă o serie de beneficii pentru pacienți, hidrokinetoterapia poate presupune și anumite contraindicații penru pacienții care sunt în faza acută a oricarei boli și pentru cei care au boli infecto-contagioase și venerice, cancer, hemoragii repetate și abundente, boli psihice si epilepsie, boli cardiovasculare, inclusiv hipertensiune arterială. Hidrokinetoterapia nu este recomandată nici femeilor însărcinate sub 12 săptămâni sau care alăptează, precum nici celor care au chisturi ovariene sau fibrom uterin.

alexandra balc 5
Hidrokinetoterapia are puține contraindicații


Prețuri pentru servicii de hidrokinetoterapie

TCI Social Club nu are o bază de kinetoterapie, însă deține o sală de sport extrem de bine echipată, cu o zonă special amenajată pentru exerciții de kinetoterapie pe uscat.

Serviciile de hidrokinetoterapie oferite in cadrul TCI Social Club sunt:

  • AquaKineto – tehnici de kinetoterapie adaptate pentru a putea fi executate in apă sărată , ședințe de grup sau individuale.
  • AquaPrenatal-kinetoterapie prenatala ședințe de grup
  • Aquastretching -exercitii de stretching ședințe de grup
  • AiChi – tehnică de relaxare activă care se concentrează pe respirație, mișcarea membrelor superioare, stabilitatea trunchiului, mișcarea membrelor inferioare, echilibru și mișcări coordonate ale corpului – ședințe de grup.

Prețurile pentru hidrokinetoterapie sunt:

  • AquaKineto grup 50′- 45 lei /ședință ,abonament: 400 lei /10 ședințe
  • AquaKineto individual 50′ – 120lei/ședință, abonament: 1000lei /10 ședințe
  • Aquastretching 30′ – 35 lei/ședință
  • AiChi 30′ – 35 lei/ ședință
hidrokineto 2
Sedința de hidrokinetoterapie

Alexandra Bâlc spune că pentru clasele de grup, cele mai multe solicitări vin din partea pacienților cu afecțiuni ale coloanei vertebrale (lombalgii, cervicalgii, discopatii, deviatii axiale ale coloanei, hernii ale discurilor vertebrale), a celor cu afecțiuni ortopedice (pre- și postoperator), precum și a celor cu afecțiuni neuro-musculare, artroze. La clasele de grup participă persoanele care au terminat tratamentul inițial de recuperare și doresc să mențină, îmbunătățească rezultatele obținute. La clasele individuale, cel mai frecvent, sunt pacienți cu afecțiuni neurologice, ortopedice postoperator care au nevoie de îndrumare, atenție și evaluare unu la unu.