Selectați pagina

Sinuzita poate fi tratată cu supă de usturoi

Sinuzita poate fi tratată cu supă de usturoi

Sinuzita, una dintre cele mai frecvente afecțiuni de toamnă,  apare cel mai adesea din cauza poluării, a schimbărilor bruste de temperatură și a alergiilor persistente. Puteți scăpa de mucozitățile abundete, de durerile de cap și de gât inflamat fără antiinflamatoare apelând la leacuri pe care ni le pune mama natură la îndemână.

Sinuzita este o afecţiune frec­ventă atât la adulţi, cât şi la copii. Ea necesită de obicei câteva săptă­mâni de tratament, dar în unele cazuri, poate fi nevoie de luni întregi pentru a se obţine o vindecare deplină. Medicii prescriu de regulă antiinflamatoare, spray-uri cu cortizon şi analgezice. Dacă se presupune că este vorba de o infecţie microbiană, reţeta va include şi un antibiotic. Unii medici recomandă în plus un spray cu apă de mare.

Pe lângă tratamentul medical, aveţi posibilitatea de a vă ajuta şi cu anumite alimente care întăresc sistemul imunitar şi, astfel, atenuează manifestările bolii, eliberând sinusurile, potrivit formula-as.ro

Primul lucru pe care ar fi nimerit să-l faceţi este să vă preparaţi o „supă anti-sinuzită”, în care puteţi pune, alături de usturoi şi ceapă, orice condimente iuţi care se găsesc la îndemână prin bucătăria dvs., ca de pildă hrean, boia de ardei, boabe de muştar şi de piper negru. Datorită conţinutului lor bogat de quercitină, usturoiul şi ceapa reduc inflamaţiile şi, acţionând într-un mod similar cu medicamentele antihistami­nice, fac să dispară secreţiile din sinusuri.

Și plantele crucifere ajută, mai precis toate soiurile de varză, ca şi alte legume înrudite mai îndea­proape sau mai pe departe cu ea. Să amintim aici broccoli, conopida, varza de Bruxelles, varza albă, guliile, ridichile, sfecla şi năsturelul. Toate îşi merită locul în „supa anti-sinuzită”, deoarece ajută la de­blo­carea sinusurilor , având totodată şi un efect antiseptic.

Puteţi beneficia și de ajutorul mentei în cele mai variate forme şi în primul rând ca infuzie, inspirând mai întâi timp de câteva minute vaporii ceaiului, îna­inte de a-l bea. Gu­mele de mes­tecat şi bomboanele mentolate con­tribuie şi ele la des­­fundarea sinusu­rilor, ca şi frun­zele de mentă puse în so­suri. Unii se încumetă chiar să-şi intro­ducă în nări frunze proas­pete de men­tă sau de rotun­gioa­ră (Gleo­choma hederacea), o plantă înrudită cu iedera, având la rândul ei multiple utilizări medicale. Metoda func­ţionează, însă nu este lipsită de riscuri, deoarece poate provoca iri­taţii locale.
Dr. Andrew Weil, profesor la University of Ari­zona din Tucson, recomandă lavajul nazal cu o soluţie salină, obţinută din dizolvarea unei mici can­tităţi de sare – el propune un sfert de linguriţă – într-o cană de apă caldă. Vă atragem atenţia că nu este o idee bună să întrebuinţaţi sarea iodată din comerţ, ci ar fi de preferat să alegeţi între sarea ma­rină, cea grunjoasă ori de Himalaya.

Sursa foto: acasa.ro

Despre autor