Selectați pagina

Sistem de telemedicină, în premieră, pentru pacienţii internaţi la ATI, în Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj. GALERIE FOTO

Sistem de telemedicină, în premieră, pentru pacienţii internaţi la ATI, în Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj. GALERIE FOTO

Premieră la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj. O fost implementat primul sistem de telemedicină din specialitatea anestezie şi terapie intensivă din acest spital. Prin acest sistem medicii de la spitale de renume vor putea comunica şi viziona datele pacienţilor. Scopul este creşterea speranţei de viaţă a pacienţilor de la ATI.

Sistemul de telemedicină din specialitatea anesteziei și terapiei intensive (ATI) din România a ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, în urma implementării proiectului european „ICU4COVID”.

DSC 1981
Medicii vor putea comunica mai uşor cu ajutorul sistemului de telemedicină

Noul sistem digitalizat de telemedicină reprezintă, în fapt, o rețea complexă de comunicare între doctorii specialiști din cadrul unora dintre cele mai renumite spitale și care urmărește o creștere a speranței de viață pentru pacienții internați la ATI.

Concret, prin dispozitivul de ultimă generație denumit „Mona”, respectiv prin intermediul celor 16 microfoane și camere 4K aflate în dotare, specialiștii clujeni pot oferi și primi consultanță, cu precădere, în domeniul ATI. În acest moment, la nivelul Spitalului de Boli Infecțioase funcționează un număr de 12 asemenea aparate.

DSC 1989
Sistemul de telemedicină din specialitatea anesteziei și terapiei intensive (ATI)

„Vorbim nu doar despre o platformă de comunicare, ci despre un serviciu complex, care permite vizionarea, în timp real, a datelor pacienților de către specialiștii implicați. Printre beneficiile imediate ale unui asemenea serviciu se numără: expertiza externă și posibilitatea primirii celei de-a doua opinii, reducerea mortalității pacienților, cunoașterea cazurilor rare, dar și creșterea nivelului de educație pentru medicii rezidenți. Farmecul acestui sistem, care reprezintă în fapt o inovație recentă în domeniul telemedicinei, este că poate fi folosit din orice parte a lumii, de pe orice fel de terminal conectat la internet, printr-o aplicație criptată și securizată”, spus Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Pionieratul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj este accentuat și în ceea ce privește inițiativa extinderii naționale a rețelei de telemedicină pentru ATI, aceasta fiind îmbrățișată de alte cinci spitale din țară: Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj-Napoca, Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor”, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”.

DSC 1988
Dispozitivul de ultimă generație „Mona” , folosit de medici

Conceput inițial pentru îmbunătățirea serviciilor medicale aferente tratării virusului Covid-19, serviciul de telemedicină a fost extins, în prezent, pentru toate tipurile de patologii existente. În acest moment, rețeaua mondială numără 40 de spitale din opt țări, printre ele fiind și Spitalul Universitar Aachen din Germania, precum și renumitul „AKH” din Viena.

Până acum, peste 150.000 de pacienți au beneficiat de acest sistem de îngrijire digital, furnizat în regim 24/7.

Despre autor