Selectați pagina

Situație dramatică. Jumătate dintre copiii cu malformații cardiace mor înainte să ajungă la operație

Situație dramatică. Jumătate dintre copiii cu malformații cardiace mor înainte să ajungă la operație

Situatia copiilor cu afectiuni cardiovasculare este dramatică in România. În fiecare an, sute de copii care suferă de boli de inimă mor în absența centrelor de intervenție și a specialiștilor. Deși beneficiază de formularul E 112, multe familii nu au bani să își asigure finanțarea pentru interventii în străinătate, potrivit medicilor prezenți la Conferința “Șansa la viață a copiilor cu Afecțiuni Cardiovasculare” care a avut loc la Facultatea de Medicină a Universitatii Lucian Blaga din Sibiu.

Anual, 1500 de copii cu malformații cardiace au nevoie de operație, din care 700 nu reușesc să beneficieze de o intervenție chirurgicală, a atras atenția Prof. Dr. Victor Costache, președintele Comisiei de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Ministerului Sănătății.

Una dintre soluțiile identificate este operarea malformațiilor cardiovasculare ale copiilor în România. Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă statul ar permite și clinicilor private includerea în sistemul de decontare al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, susțin specialiștii.

Această situație creează o falsă competiție între sistemele public și privat, care ar putea fi rezolvată într-o săptămână dacă Ministerul Sănătății și CNAS ar colabora cu specialiștii în chirurgie cardiovasculară.

Dacă vorbim despre decontări, CNAS decontează între 1.500 și 2.000 de euro pentru o operație pe cord deschis realizată în spitalele de la noi deși costul real al unei operații este între 6.000 și 7.000 de euro. În cazul pacienților trimiși în străinătate, statul e nevoit să deconteze între 45.000 și 50.000 de euro pentru o singură intervenție.

Din acești bani ar putea fi operati în România șapte copii. Formularul E 112 e folosit abuziv în România, pentru intervenții care pot fi făcute în țară.” Datoriile pe care le înregistrează România se datorează modului abuziv în care e folosit acest formular , potrivit prof dr. Victor Costache.
Într-un an operăm circa 60 de copii nou-născuți cu malformații grave. Avem bani doar pentru acest număr. Încă pe atâția suntem nevoiți să-i refuzăm în fiecare an, din cauza lipsei fondurilor asigurate. Sunt copii care sunt trimiși prin transfer de la alte unități medicale, dar pe care nu-i putem opera. În România s-ar putea rezolva toate cazurile de afecțiuni cardiace, atât la adulți, cât și la copii, cu condiția ca statul să se implice în sprijinirea financiară a acestor intervenții, a declarat dr. Horațiu Suciu, șeful clinicii de Chirurgie Cardio-Vasculară de la Târgu Mureș

La sfârșitul anului trecut, suma plătită de CNAS pentru servicii medicale efectuate în străinătate era de 217,29 milioane de euro, dintr-un total datorie de 415, 23 milioane de euro. O sumă care acoperă toate tipurile de intervenții și o situație care ne arată că la finalul anului 2015 statul român decontase jumatate din totalul de intervenții în străinătate.

Pentru anul în curs a fost alocat un fond de 515 milioane de lei pentru aceste servicii, din care 114,30 milioane prin suplimentare bugetară. Această sumă include: serviciile medicale acordate în baza cardului European de asigurări sociale de sănătate (CEASS) şi a certificatului provizoriu de înlocuire a cardului european de asigurări sociale de sănătate (CIP), precum şi cele acordate în baza formularelor europene de deschidere de drepturi pentru reşedinţă şi tratament planificat, respectiv E106, E109, E120, E121/S1, E112/S2.

O altă problemă a medicilor, atât români cât și străini care ar putea opera în România este echivalarea diplomelor din străinătate și obținerea dreptului de liberă practică. Acestea pot dura până la un an, deși este vorba despre specialiști cu renume internațional, se mai arată în comunicat.

Despre autor